Απεβίωσε ο Νόρμαν Σβάρτσκοπφ

Απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών, στην Τάμπα της Φλόριντα, ο αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία Νόρμαν Σβάρτσκοπφ, ο οποίος ηγήθηκε της διεθνούς συμμαχίας στο πρώτο πόλεμο του Περσικού Κόλπου κατά του Σαντάμ Χουσέιν το 1991.

Ο Χέρμπερτ Νόρμαν Σβάρτσκοπφ είχε γεννηθεί στις 24 Αυγούστου του 1934 στο Τρέντον του Νιου Τζέρσει και ήταν απόφοιτος της Στρατιωτικής Ακαδημίας Γουέστποιντ.

Συμμετείχε στον πόλεμο του Βιετνάμ όπου παρασημοφορήθηκε για την αντρεία του. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση

τον Αύγουστο του 1991, λίγους μήνες μετά το τέλος του πολέμου του Κόλπου, όπου ηγήθηκε των συμμαχικών δυνάμεων στην επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου», υπό τις στρατιωτικές εντολές του Κόλιν Πάουελ, μετέπειτα υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του νεώτερου.

Διετέλεσε επίσης στρατιωτικός σύμβουλος του προέδρου Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου και στρατιωτικός αναλυτής του αμερικανικού δικτύου NBC, ενώ είχε δεχθεί προτάσεις για να θέσει υποψηφιότητα και για την προεδρία των ΗΠΑ την οποία απέρριψε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα και ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, εξήραν το χαρακτήρα και τη συνεισφορά του τεθνεώτος στο αμερικανικό έθνος.

Keywords
Τυχαία Θέματα