Waltz No.112: Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για μια πρόκληση μεγάλης διάρκειας…

Καλοκαίρι, 2022: Έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές φωτιές στην Εύβοια, λίγους μήνες μετά την πρωτοφανή χιονόπτωση στην Αθήνα, και την ώρα που για άλλη μια χρονιά τα βουνά της Αττικής παραδίνονταν στις φλόγες, η σκηνοθέτρια, Ελισάβετ Φαρφαλίνα Βακόλα, ανηφορίζει προς τη Βόρεια Εύβοια με σκοπό να καταγράψει τις συνέπειες μιας από τις χειρότερες πυρκαγιές που βίωσε ποτέ η χώρα.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ, δείχνει τα «δόντια» της όλο και εντονότερα σε κάθε εποχή: Φωτιές το καλοκαίρι,

πλημμύρες και χιονοπτώσεις τον χειμώνα. Στην Ελλάδα, οι συνέπειές της έχουν τον δικό τους ήχο: τον ήχο της σειρήνας του 112 που κουδουνίζει στα τηλέφωνα όλων καλώντας τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σώσουν τις ζωές τους. Είναι ακριβώς αυτός ο ήχος που αποτέλεσε και την έμπνευση για το ντοκιμαντέρ Waltz 112. Ένας ήχος στον ρυθμό του οποίου αναγκάζονται να «χορέψουν» κάθε χρόνο χιλιάδες κάτοικοι περιοχών που πλήττονται από κάποια φυσική καταστροφή, είτε λόγω της σφοδρότητάς της, είτε λόγω της κρατικής αδυναμίας να τις αντιμετωπίσει.

Ποια είναι, όμως, η αντίδραση της πολιτείας στις νέες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης; Η αντιμετώπιση της φωτιάς στη Βόρεια Εύβοια ήταν μια «πρόβα-τζενεράλε» για το είδος των προκλήσεων που θα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα, αλλά κυρίως και για τη φιλοσοφία της αντίδρασης του κράτους. Το αν αυτή η πρόβα ήταν επιτυχημένη… ελέγχεται.

Η Ελισάβετ Βακόλα, προσπαθώντας να απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα, αλλά και στο πώς η γνήσια αλληλεγγύη μεταξύ των κατοίκων μπορεί να σώσει αυτά που το κράτος ιεραρχεί ως… παράπλευρες απώλειες, φέρνει στις οθόνες το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, «Waltz 112». Με τον τίτλο του ντοκιμαντέρ να είναι εμπνευσμένος από τον εφιαλτικό ήχο που ειδοποιεί τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, η Ελισάβετ Βακόλα λέει την ιστορία της φωτιάς της βόρειας Εύβοιας από… την ανάποδη. Από την πλευρά των κατοίκων της περιοχής και των ανθρώπων που πάλεψαν κόντρα σε όλα για να τη θέσουν υπό έλεγχο. Μερικές φορές, ακόμη και κόντρα στις εντολές εκκένωσης του «112».

Το Waltz 112, το οποίο συνυπογράφουν σκηνοθετικά η Ελισάβετ Φαρφαλίνα Βακόλα με τον Πέτρο Στεριώτη, «ντύνεται» μουσικά με το ομότιτλό του ορχηστρικό έργο του Αλέξανδρου Κτιστάκη.

Πατώντας «στη γη», μακριά από υπερβολές και συναισθηματισμούς, το Waltz 112 καταφέρνει μέσα σε οκτώ λεπτά να ενημερώσει, να αφυπνήσει και να συγκινήσει. Η διαχρονική κρατική αποποίηση ευθυνών έρχεται σε αντιπαραβολή με την αλληλεγγύη των κατοίκων και την αυταπάρνηση των ανθρώπων που καλούνται να αναμετρηθούν με την ίδια τη φύση.

Σκηνοθεσία: Ελισάβετ Φαρφαλίνα Βακόλα – Πέτρος Στεριώτης

Παραγωγή: Infinity Code

Πρωτότυπη Μουσική: Αλέξανδρος Κτιστάκης

Κινηματογράφηση: Ελισάβετ Φαρφαλίνα Βακόλα – Πέτρος Στεριώτης

Μοντάζ: Πέτρος Στεριώτης

Sound design: Τάσος Γκίκας

Ηχοληψία: Θεόφανης Γκουντινάκης

Δημοσιογραφική παραγωγή: Αντώνης Ρηγόπουλος

Φωτογραφία αφίσας: Νίκος Παλαιολόγος / SOOC

Σχεδιασμός αφίσας: Χρήστος Μαρμέρης

*Το ντοκιμαντέρ θα λάβει μέρος στο 1ο Climate Change Film Festival που διοργανώνει ο δήμος Μοσχάτου-Ταύρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα