Ζ. Γκάμπριελ: «Ανήκουστη ενέργεια» η κατασκοπία Ελβετών

12:59 7/5/2017 - Πηγή: BankWars

«Ανήκουστη ενέργεια» χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ την υπόθεση κατασκοπίας σε βάρος γερμανικών φορολογικών αρχών από την Ελβετία σε συνέντευξή του στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk (DLF). Παράλληλα χαρακτήρισε «σκανδαλώδες» ότι οι ελβετικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης εναντίον Γερμανών εφοριακών και έκανε λόγο για πλήγμα στις «φιλικές γερμανο-ελβετικές σχέσεις».

Προφανώς, στόχος των Ελβετών πρακτόρων και των συνεργατών τους στη Γερμανία ήταν να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο, με τον

οποίο οι γερμανικές αρχές αγοράζουν από ελβετικές τράπεζες CD με στοιχεία Γερμανών φοροφυγάδων με λογαριασμούς στην Ελβετία, αναφέρει η Deutsche Welle.

Τις τελευταίες ώρες η Γερμανία σκλήρυνε τη στάση της έναντι της Ελβετίας. Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, δηλώνει σήμερα πως θα ήταν «ολότελα απαράδεκτο» εάν επιβεβαιωθεί ότι όντως η Ελβετία κατασκόπευε γερμανικές εφοριακές υπηρεσίες, ενώ κατέστησε σαφές ότι η όλη υπόθεση θα διαλευκανθεί πλήρως. Το ίδιο αίτημα διατύπωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Στο μεταξύ, στην ελβετική γερμανόφωνη εφημερίδα Tagesanzeiger ο Ελβετός υπουργός Οικονομικών Ούλι Μάουρερ παραδέχεται ότι όντως γνώριζε για τη δραστηριότητα του συλληφθέντος πράκτορα στη Φρανκφούρτη. Η γερμανική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία τού καταλογίζει πως από το 2012 ως τουλάχιστον στα τέλη του 2015 κατασκόπευε εφοριακές υπηρεσίες στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία με αφορμή την αγορά CD με στοιχεία Γερμανών φορολογούμενων σε ελβετικές τράπεζες. Ο Ελβετός κατάσκοπος, σε συνεργασία με πληροφοριοδότη στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας είχε την εντολή να ανακαλύψει με ποιους συνεργάστηκαν οι γερμανικές εφορίες στην Ελβετία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα