ΥΠΟΙΚ: Καμία πρόθεση για νέα περαίωση – Παράθυρο για αλλαγές στους φόρους ακινήτων – Νέο σχέδιο δραστικής μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Τέλος στα σενάρια περί πιθανής νέας περαίωσης έβαλαν σήμερα πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι «ούτε ήταν ούτε είναι στις προθέσεις του υπουργείου νέα περαίωση».

Παράλληλα, άφησαν ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές στους φόρους ακινήτων (ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), ώστε να μην προκύψουν τελικά επιβαρύνσεις για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες οι οποίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν τον Μάιο και αναμένεται να δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η ελληνική κυβέρνηση

κατέθεσε στους θεσμούς  νέο σχέδιο δραστικής μείωσης  των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο πρόκειται να παρουσιαστεί στο Euro Working Group (30 Oκτωβρίου 2019) και σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι η μη δημιουργία νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων χρεών από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Οι οφειλές παραμένουν πάνω από τα 2 δισ. ευρώ και ο μηδενισμός τους είναι να καταστεί μόνιμο προαπαιτούμενο για την κυβέρνηση.

Η ίδια πηγή, αναφερόμενη στα υπόλοιπα εκκρεμή προαπαιτούμενα ούτως ώστε να υπάρξει συμφωνία για την 4η αξιολόγηση, αναφέρθηκε στην εγγύηση του δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών αλλά και στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισαν ότι το νομοσχέδιο για τις τράπεζες θα κατατεθεί στη Βουλή το ταχύτερο δυνατό, αλλά αφού κοινοποιηθεί στην ΕΕ και λάβει γνωμοδότηση από την ΕΚΤ. Ανέφεραν ότι το σχέδιο “Ηρακλής” έχει μεν διάρκεια 18 μήνες, ωστόσο μπορεί  να επεκταθεί καθώς και να γίνουν βελτιώσεις αν κατά τη διάρκεια της υλοποίησής του κριθεί πως είναι απαραίτητο.

Για τις συζητήσεις που έγιναν στις ΗΠΑ μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ διευκρινίστηκε πως δεν υπήρχε καμία αναφορά από πλευράς Ταμείου σε αφορολόγητο και συντάξεις.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως υπήρξε ένα πολύ καλό κλίμα επαφών με επενδυτές και οίκους αξιολόγησης οι οποίες συνεχίζονται και στην Αθήνα καθώς σήμερα και αύριο ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών έχει ανάλογες συναντήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα