BREXIT: Συμφώνησαν Βρετανοί, ΕΕ για τις προτεραιότητες και τα χρονοδιάγραμμα

[UPDATE] Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν στο χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών για το Brexit, καθώς και στις προτεραιότητες των διαπραγματεύσεων, όπως ανέφεραν οι δύο πλευρές σε επίσημη, κοινή δήλωσή τους.

Η Δευτέρα 19 Ιουνίου είναι η πρώτη ημέρα των επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για τους όρους της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αποχώρηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 29 Μαρτίου 2019, εκτός εάν οι υπόλοιπες 27 χώρες της Ε.Ε.

συμφωνήσουν σε παράταση της διαπραγμάτευσης με τη Μεγάλη Βρετανία.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ BREXIT – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΑΝΑΤΡΟΠΗ Η ΤΕΡΕΖΑ ΜΕΪ

ΟΙ CONSERVATIVES ΘΕΛΟΥΝ “ΣΚΛΗΡΟ” BREXIT ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ “ΡΙΞΟΥΝ” ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ Τ. ΜΕΪ – Αρχίζουν την Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ο αρμόδιος Βρετανός υπουργός David Davis θα συναντηθεί με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Michel Barnier στη βελγική πρωτεύουσα για την εκκίνηση των συνομιλιών διάρκειας δύο ετών, που θα καταλήξουν στο «διαζύγιο», γνωστό και ως “Brexit”.

Η κυβέρνηση των Συντηρητικών μπαίνει στη «μάχη» των διαπραγματεύσεων αποδυναμωμένη και χωρίς να έχει λάβει ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Η πρωθυπουργός Theresa May ελπίζει να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη, σχηματίζοντας κυβέρνηση με την στήριξη του βορειοιρλανδικού κόμματος DUP.

Ο υπουργός Οικονομικών Philip Hammond τάχθηκε υπέρ μίας εξόδου από την ΕΕ χωρίς συγκρούσεις, η οποία θα μπορεί, μέσω μεταβατικών δομών, να προστατεύσει την απασχόληση και την ανάπτυξη. Αλλά τόνισε επίσης ότι η εφαρμογή του Brexit σημαίνει έξοδο από την ενιαία αγορά και από την τελωνειακή ένωση.

Το πρώτο στάδιο των συνομιλιών των δύο πλευρών θα εξετάσει κατά κύριο λόγο τα τρία θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για τους 27:

1. Το καθεστώς των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση,

2. Το θέμα των ιρλανδικών συνόρων

3. Η αποπληρωμή από το Λονδίνο όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της ΕΕ.

Αντιμέτωπη με ανατροπή η Μέι

H πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα βρεθεί αντιμέτωπη με σχέδιο ανατροπής της αν δεν τηρήσει την δέσμευσή της για σκληρό Brexit, προειδοποίησαν υψηλόβαθμα στελέχη του Συντηρητικού της κόμματος.

Κορυφαίοι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές δήλωσαν στην εφημερίδα Daily Telegraph έτοιμοι να θέσουν άμεσα ζήτημα αλλαγής ηγεσίας αν η Τερέζα Μέι δεν εφαρμόσει το αρχικό της σχέδιο.

Η αποκάλυψη αυτή γίνεται έπειτα από μια δύσκολη εβδομάδα για την πρωθυπουργό στην διάρκεια της οποίας δέχτηκε σκληρή κριτική για τους χειρισμούς της έπειτα από την τραγωδία στο Grenfell Tower.

Ευρωσκεπτικιστές βουλευτές προειδοποιούν ότι η όποια προσπάθεια να παραμείνει η Βρετανία στην τελεωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά ή τυχόν περιθώριο για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να διατηρήσει την υπεροχή του έναντι των βρετανικών κοινοβουλίων θα προκαλέσει πραξικόπημα «εν μια νυκτί».

Keywords
Τυχαία Θέματα