ΒΟΥΛΗ – Α,ΤΣΙΠΡΑΣ: Έτσι θα κυβερνήσω – Τετραετία τέλους της κρίσης – Αξιολόγηση και τράπεζες οι προτεραιότητες

Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η τετραετία θα είναι η τετραετία της εξόδου από την κρίση ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας στην ολομέλεια της Βουλής τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Το χρονοδιάγραμμά μας, ανέφερε, είναι φιλόδοξο αλλά και συγκεκριμένο και έθεσε

ως πρώτο στόχο εντός του επόμενου μήνα να έχει λήξει η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και να έχει ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, περίμενε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση να κάνει εποικοδομητική κριτική, να προτείνει εναλλακτικές λύσεις ή να προτάξει μια άλλη στρατηγική. «Φαίνεται ότι η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων χρησιμοποιήθηκε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση ως αρένα εσωκομματικού αγώνα», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας έκανε λόγο για «ρεσιτάλ υποκρισίας» από τους ίδιους ανθρώπους «που την περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης παρακαλούσαν τους δανειστές να μην υποχωρήσουν σε καμία από τις απαιτήσεις τους».

«Δεν μας είπατε κύριοι της Νέας Δημοκρατίας το δικό σας σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Δεν μας είπατε ποιο είναι το στρατηγικό σας όραμα γι αυτόν τον τόπο. Δεν μας είπατε πώς θα εξασφαλίζατε 5 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 όπως προέβλεπε το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία ότι το μόνο που επιδιώκει είναι η επιστροφή στην εξουσία, ενώ προέβλεψε ότι αυτό δεν θα συμβεί ούτε την επόμενη τετραετία. Παράλληλα, διερωτήθηκε πόσα νέα μέτρα θα χρειαζόταν να λάβει η κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και έκανε λόγο εκ νέου για «σχέδιο αριστερής παρένθεσης» που δεν υλοποιήθηκε.

Αναφερόμενος σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι προσδοκούσαν στην αποτυχία της κυβέρνησης, προκειμένου να νιώσουν πως δικαιώνονται. Αυτή, όπως είπε, δεν είναι στάση ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και τον ελληνικό λαό. «Βάζουμε τα χέρια μας για να βγάλουμε τα κάστανα από τα φωτιά. Η Αριστερά έχει νόημα ύπαρξης προσπαθώντας να αλλάξει τα πράγματα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αβάσιμο το επιχείρημα πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εκτόξευσε το δημόσιο χρέος και κάλεσε την αντιπολίτευση να μην το χρησιμοποιεί, καθώς, όπως είπε, ακόμα και ένα μικρό παιδί μπορεί να καταλάβει ότι είναι ψέμα.

«Είναι ψέμα ότι φεσώσαμε τη χώρα 90 δισ. Αυτό που κάναμε είναι να ανταλλάξουμε το βραχυπρόθεσμο χρέος με μακροπρόθεσμο, με χαμηλότερο μάλιστα επιτόκια. Πρόκειται ουσιαστικά για αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν αυξήσαμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες, αντίθετα τις μειώσαμε», διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, κατηγόρησε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ότι ευθύνονται για την σημερινή εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων μετά το «καταστροφικό», όπως ανέφερε, PSI και με την υλοποίηση μιας πολιτικής που συρρίκνωσε την ελληνική οικονομία κατά 25% και εκτίναξε την ανεργία στο 27%.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

– Μοναδικό άγχος της Νέας Δημοκρατίας ήταν η δικαίωση για τα πεπραγμένα των προηγούμενων πέντε ετών. Αυτό δεν είναι υπεύθυνη στάση. Εμείς βάζουμε τα χέρια, για να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά. Είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης και παραμένουμε στην πρώτη γραμμή. Τις δικές σας αμαρτίες των 40 ετών προσπαθούμε να συμμαζέψουμε.

– Είναι δυνατόν να λέτε ότι την ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τη δημιούργησαν τα capital controls; Μήπως ήταν η καταστροφική πολιτική των τελευταίων πέντε ετών;

– Μας ασκείτε κριτική για το ασφαλιστικό. Είναι ένα σύστημα που έχει πρόβλημα βιωσιμότητας. Σας είπα να καταθέσετε προτάσεις και να έρθετε να τις συζητήσουμε. Αν δε θέλετε να καταθέσετε προτάσεις, μην το πράξετε. Εμείς θα βγούμε μπροστά. Είναι η δική μας κυβέρνηση που μείωσε τους πρωτογενείς στόχους των πλεονασμάτων. Εμείς ανοίξαμε το θέμα του χρέους. Σήμερα, όλοι στον κόσμο ανοίγουν το θέμα του χρέους. Η δική μας κυβέρνηση θα φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και όχι την εξυπηρέτηση συμφερόντων.

“Μας λέτε ότι για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών ευθύνονται τα capital controls αλλά δεν λέτε κουβέντα για το γεγονός ότι δαπανήσατε πάνω από 40 δις για τις ελληνικές Τράπεζες χωρίς καν να αγγίξετε την μεγάλη πληγή των κόκκινων δανείων. Η αλήθεια είναι ότι είναι η δική μας κυβέρνηση που κατάφερε με σκληρή διαπραγμάτευση να μειώσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων εξασφαλίζοντας δημοσιονομικό χώρο 20 δις ευρώ για την επόμενη τριετία. Είναι η δική μας Κυβέρνηση που καταφέρνει επιτέλους να ανοίξει το θέμα του χρέους. Ξέρετε, εκείνου του χρέους που ήταν βιώσιμο. Και σήμερα ο κύριος Ολάντ, και προς τιμήν του, αναγνώρισε ότι πρέπει επιτέλους να αναδιαρθρωθεί για να δοθεί η ευκαιρία στη χώρα να αναπνεύσει”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Κάλεσμα σε ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ να πάψουν να είναι “ουρές¨της ΝΔ

Ο κ. Τσίπρας στράφηκε εναντίον του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα πως εξακολουθούν να παίζουν την ουρά της Νέας Δημοκρατίας. “Αναφέρθηκα προχτές σε τέσσερις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας: Την μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μάχη για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, τη μάχη για το νέο ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και τη μάχη για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Περίμενα λοιπόν ότι σε αυτά τα μέτωπα η αυτοαποκαλούμενες προοδευτικές δυνάμεις θα ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα για συμπόρευση ώστε να δώσουμε από κοινού αυτούς τους αγώνες”, σημείωσε και επεσήμανε πως στόχοι της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι:

– Να διευρύνει τις κοινωνικές παροχές για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

– Να στηρίξει το σύστημα υγείας με στόχο την καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών.

– Να ενισχύσει το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας που ήδη αποδίδει καρπούς και να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη και μαύρη εργασία.

– Να αποδώσει δικαιοσύνη υποστηρίζοντας το έργο της δικαστικής εξουσίας “που πλέον μπορεί απερίσπαστη, χωρίς παρεμβάσεις και άνωθεν πιέσεις να επιτελέσει το έργο και την αποστολή της”.

– Να προχωρήσει στην άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες.
– Να διευρύνει τους φορολογικούς ελέγχους και να ολοκληρώσει την διασταύρωση των στοιχείων των καταθέσεων και των φορολογικών δηλώσεων της προηγούμενης δεκαετίας .
– Να ψηφίσει τα νομοσχέδια για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων και καπνικών.

– Να ανοίξει έναν πλατύ κοινωνικό διάλογο για την μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη το σύστημα εκπαίδευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα