Βγαίνει από το συρτάρι και η υπόθεση ΔΕΠΑ – ΕΛΦΕ – Ο Κιτσάκος, ο Παππάς, ο Πετσίτης και ο Λαυρεντιάδης

Ενώ μπαίνουμε σε ένα έτσι κι αλλιώς περίεργο καλοκαίρι, λόγω του κορωναϊού και ενώ θεωρητικά έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, το πολιτικό κλίμα θερμαίνεται πολύ.

Δεν είναι η συνήθης αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι, όπως όλα δείχνουν, παλιοί λογαριασμοί που επιχειρείται να κλείσουν.

Στην περιβόητη υπόθεση της Novartis που τελικά έχει εξελιχθεί σε υπόθεση Παπαγγελόπουλου οι

εξελίξεις είναι ραγδαίες αλλά τελικά το καθοριστικό θα είναι η απόφαση της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής αρχικά και της ολομέλειας της Βουλής τελικά, αν θα παραπέμψουν σε ειδικό Δικαστήριο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Και αν ναι, θα είναι μόνος του ή θα υπάρχουν και άλλοι.

Τα ερωτήματα αυτά είναι αρκετά για να εγγυηθούν ένα ζεστό πολιτικό καλοκαίρι και ένα εξίσου θερμό φθινόπωρο, για αρχή.

Από εκεί πέρα, όπως όλα δείχνουν υπάρχει μια ακόμη υπόθεση που καίει. Και έχει επίσης όλα τα στοιχεία για να γίνει best seller. Έχει διαπλοκή, χρήμα, γνωστούς πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Ο λόγος για την γνωστή υπόθεση ΔΕΠΑ- ΕΛΦΕ η δικογραφία της οποίας έχει σταλεί από τον Ιανουάριο στη Βουλή.

Και αν αυτό δεν σας θυμίζει κάτι, ας το «ονοματίσουμε». Είναι η υπόθεση που προέκυψς μετά τις καταγγελίες του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, επί ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρου Κιτσάκου ότι ο στενός φίλος και συνεργάτης του υπουργού Νίκου Παππά, Μανώλης Πετσίτης, τον πίεζε να διευθετήσει χρέος της τάξης των περίπου 130 εκατομμυρίων ευρώ που είχε η εταιρεία ΕΛΦΕ συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς την επιχείρηση για τη χρήση αερίου.

Η δικογραφία που επισήμως αναφέρει τα ονόματα του πρώην υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, του πρώην υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Αλέκου Φλαμπουράρη και του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη έχει φτάσει στη Βουλή από τα μέσα Ιανουαρίου 2020.

Τώρα, κάτι ο… προγραμματισμός κάτι ο κορωναϊός, φτάσαμε στα τέλη Ιουνίου και όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ΒΗΜΑτοδότη, μάλλον ήρθε η ώρα να βγει από το συρτάρι.

Για να προχωρήσει η διερεύνησή της πρέπει 30 βουλευτές να ζητήσουν τη σύσταση επιτροπής, εξεταστικής ή προανακριτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες του HJ αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η όποια επιτροπή, μετά τη εξέταση της υπόθεσης αρχικά θα κρίνει αν αποτελεί αρμοδιότητα της Βουλής η διερεύνηση ή θα την αναπέμψει στην τακτική δικαιοσύνη. Σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσει στην εξέταση μαρτύρων και θα εκδώσει πόρισμα.

Αν συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή στο τέλος θα κριθεί αν υφίσταται θέση για τους εμπλεκόμενους πρώην υπουργούς και συνεργάτες τους και θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια τις επόμενες κινήσεις της.

Αν συγκροτηθεί απ’ ευθείας προανακριτική όπως στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου τότε θα έχουμε επανάληψη του ίδιου σκηνικού καθώς το τέλος της διερεύνησης θα μπορεί να σημάνει και πρόταση για παραπομπή σε ειδικό δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη δικογραφία ο κ. Κιτσάκος φέρεται να περιγράφει πλήρως και τις σχέσεις του κ. Παπά με τον Μανώλη Πετσίτη. Και ότι ο τελευταίος κάνει την εμφάνισή του στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) λίγο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ως εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου.

Παράλληλα, εμφανίζεται ως φορολογικός εκπρόσωπος των Κυπρίων δικηγόρων, συνεργατών του Αρτέμη Αρτεμίου, οι οποίοι παραμένουν διαχειριστές των offshore εταιρειών στις οποίες μεταβιβάστηκαν η παραγωγή και οι εργαζόμενοι της ELFE.

Κατοικούσε, δε, σε πολυτελή βίλα στη Βαρυμπόμπη, την οποία μίσθωνε από τον δικηγόρο Νίκο Ανδρικόπουλο, στενό φίλο του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Tο ερώτημα που τέθηκε εκείνη την εποχή είναι το κατά πόσον ο επιστήθιος φίλος του Νίκου Παππά από τα σχολικά τους χρόνια στη Καισαριανή, που πληρωνόταν αδρά από το Λ. Λαυρεντιάδη, του οποίου η εταιρεία ELFE φέσωνε σειρά κρατικών επιχειρήσεων, έπαιξε κάποιο διαμεσολαβητικό ρόλο για την ευνοϊκή μεταχείριση της τελευταίας απέναντι στους πιστωτές της.

ΠΗΓΗ: hellasjournal.com

Keywords
Τυχαία Θέματα