ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ: Τι γράφει “ειδική στήλη” της εφημερίδας “ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ”

ΟΙ τράπεζες κρύβουν παγίδες, οι οποίες δεν πρέπει να υποτιμηθούν από τους μικροεπενδυτές…

Υπάρχει μια εντύπωση ότι ο τραπεζικός κλάδος θα δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες. Όμως η εντύπωση αυτή είναι λανθασμένη.

Οι τράπεζες θα (8) οκτώ λόγους χρήζουν μεγάλης προσοχής και οι longεπενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

ΠΡΩΤΟΝ: Οι τράπεζες

θα χρειαστούν 28 δις ευρώ κεφάλαια. Ακόμη και θεωρητικά να καλυπτόταν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής, η πιθανότητα να βρεθούν 28 δις είναι μηδενική σε βάθος χρόνου.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Οι τράπεζες Εθνική και Eurobankαλλά και η Πειραιώς εμφανίζουν αρνητική καθαρή θέση προ της ανακεφαλαιοποίησης.

Αυτό σημαίνει ότι ανεξαρτήτως της τιμής της αμκ – που προσδιορίζεται με συγκεκριμένο τρόπο – η τιμή προς λογιστική αξία θα καθιστά υπερτιμημένες χρηματιστηριακά τις μετοχές των τραπεζών αυτών.

ΤΡΙΤΟΝ: Οι ελληνικές τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα διαπραγματεύονται κατά 50% έως 60% υψηλότερα του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Η τιμή των αμκ θα προσδιορίζεται με discount50% του μέσου όρου των τελευταίων 50 ημερών. Αν οι αμκ υλοποιηθούντον προσεχή Απρίλιο τότε θα μετρήσει το διάστημα Φεβρουαρίου – Απριλίου 2013.

Π.χ. ο μέσος όρος στην Εθνική είναι 1,78 ευρώ μείον 50% σημαίνει 0,90 ευρώ τιμή στην αμκ σε σχέση με τα 1,32 ευρώ της τρέχουσας περιόδου.

ΠΕΜΠΤΟΝ: Οι ζημίες αυξάνονται σε επίπεδο αποτελεσμάτων.

ΕΚΤΟΝ: Οι υψηλοί τόκοι π.χ. από το ELA βαλτώνουν τα έσοδα των τραπεζών.

ΕΒΔΟΜΟΝ: Τα NPLs- τα προβληματικά δάνεια – είναι χειρότερα από αυτά που εμφανίζονται στις επίσημες ανακοινώσεις των τραπεζών.

Τα πραγματικά προβληματικά δάνεια δεν είναι 20% αλλά 25 με 28% σε ένα σύνολο δανείων 230 δις ευρώ.

ΟΓΔΟΟΝ:Όσο οι ξένοι απέχουν από την χρηματιστηριακή αγορά, δεν μπορεί να δημιουργηθεί momentum.

Μπορεί να αποτραπεί λόγω των προαναφερόμενων παραμέτρων ένα ράλι στην αγορά με επίκεντρο τις τράπεζες τεχνηέντως; Δεν μπορούμε να απαντήσουμε, αλλά σίγουρα οι τράπεζες χρειάζονται μεγάλη προσοχή.

Οι τιμές των αμκ και οι αρνητικές καθαρές θέσεις είναι στοιχεία που μας οδηγούν στο συμπέρασμα – ότι ανεξαρτήτως του πώς θα αντιδράσουν οι μετοχές στο μεσοδιάστημα – στο τέλος θα υποχωρήσουν σε νέα χαμηλά.

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ:

Οι συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν συνολικά 28 δισ. ευρώ, ακριβώς εντός των προβλέψεων μας.

Αν συμπεριληφθούν τα funding gap σε good ATE και good TT καθώς και η ανακεφαλαιοποίηση του ΤΤ τότε θα φθάσουν τα 40 δισ. ευρώ σωρευτικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα