ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΦΘΗΝΟ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ ΜΕ ΟΜΟΛΟΓΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΟΥ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει την επόμενη Πέμπτη ένα μεγάλο βήμα προς την αποκατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αποδεχόμενη τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρα για τη χορήγηση δανείων σε αυτό, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Η συμμετοχή της Ελλάδας

στο QE και η επαναφορά του waiver, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν από μόνα τους κέρδη 400 – 450 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες στη φετινή χρήση, καθιστώντας απολύτως εφικτό τον στόχο για επιστροφή τους στην κερδοφορία.

Εάν η ΕΚΤ ψηφίσει υπέρ της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα φθηνότερα δάνεια της ΕΚΤ αντί των ακριβότερων δανείων από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης (ELA) που παίρνουν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η κίνηση αυτή θα αποτελούσε μία νέα στήριξη για την Ελλάδα, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρει η εφημερίδα.

Πέρυσι το καλοκαίρι, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, δήλωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιό της θα έκανε αποδεκτά και πάλι τα ελληνικά ομόλογα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, εφόσον υπήρχε «αξιόπιστη εφαρμογή» του προγράμματος.

Σημειώνεται ότι η δυνατότητα αυτή για φθηνό δανεισμό απευθείας από την ΕΚΤ είχε αφαιρεθεί από τις ελληνικές τράπεζες τον Φεβρουάριο του 2015, καθώς η νεοεκλεγείσα τότε ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε μακρά διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα με τους δανειστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα