Τράπεζες: 14.000 αιτήματα μηνιαίως από τις Αρχές για την παροχή οικονομικών στοιχείων

Βομβαρδισμός αιτημάτων από τις ελεγκτικές αρχές του κράτους προς τις τράπεζες για την παροχή οικονομικών στοιχείων, προκειμένου να διαλευκανθούν υποθέσεις φοροδιαφυγής ενώ σύμφωνα με την “Καθημερινή της Κυριακής”, τα αιτήματα ξεπερνούν τις 14.000 κάθε μήνα, ωστόσο τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι πενιχρά. Τα στοιχεία χάνονται στην χαοτική γραφειοκρατία και αναποτελεσματικότητα του Δημοσίου.

Έτσι πολλά δισεκατομμύρια που δεν έχουν φορολογηθεί ή είναι προϊόν παράνομων

δραστηριοτήτων παραμένουν ανέγγιχτα. Όμως, την ίδια ώρα η κυβέρνηση υπερφορολογεί του ελάχιστους που πληρώνουν φόρους.

Οι τράπεζες για να ανταποκριθούν στα αιτήματα έχουν δημιουργήσει ειδικά τμήματα, που απασχολούν περί τα 150 άτομα ανά τράπεζα και επιβαρύνονται με υψηλό κόστος. Η παροχή των πληροφοριών κατευθύνεται προς τις εφορίες, τις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ, προς οικονομικούς εισαγγελείς, προς την οικονομική αστυνομία, προς την εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, την Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και αλλού.

Πάντως ενδεικτικό της κατάστασης, είναι το γεγονός ότι την τελευταία επταετία διάφοροι φορείς του Δημοσίου έχουν ζητήσει από τις τράπεζες 2-3 φορές τα ίδια στοιχεία. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την χαοτική οργάνωση του Δημοσίου, όπου διαφορετικές υπηρεσίες πραγματοποιούν ελέγχους χωρίς να ανταλλάσσουν στοιχεία μεταξύ τους. Επίσης, έλεγχοι που ολοκληρώθηκαν, αλλά για πολιτικούς λόγους “ξεχάστηκαν” σε συρτάρια, εν συνεχεία ξεκίνησαν εκ νέου, όταν υπήρξε αλλαγή σε κυβέρνηση ή υπουργό.

Keywords
Τυχαία Θέματα