Τράπεζα Κύπρου: Πώληση κόκκινων δανείων 2,7 δισ.

Σε πώληση μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στο επενδυτικό ταμείο Apollo Fund στο 48% της μικτής λογιστικής αξίας προχώρησε η Τράπεζα Κύπρου, σε μια συναλλαγή που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του χαρτοφυλακίου των ΜΕΧ κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, έχοντας και θετική επίδραση κατά 60 μονάδες βάσης στα κεφάλαια της.

Η ζημιά της τράπεζας, που ενσωματώθηκε στα αποτελέσματα

για το εξάμηνο, ανέρχεται στα 135 εκατομμύρια (καθαρή λογιστική αξία των δανείων €1,5 δις).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, η συμφωνία αφορά σε πώληση χαρτοφυλακίου ΜΕΧ μεικτής λογιστικής αξίας €2,8 δις (εκ των οποίων €2,7 δις αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια) τα οποία έχουν ως ενυπόθηκες εξασφαλίσεις ακίνητα περιουσιακά στοιχεία.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Κύπρου, η αποαναγνώριση του χαρτοφυλακίου από τον ισολογισμό της τράπεζας αναμένεται να έχει θετική επίδραση στους δείκτες κεφαλαίου κατά περίπου 60 μονάδες βάσης.

Η λογιστική ζημιά αυτής της συναλλαγής που περιλαμβάνεται στα αποτελέσματα του β’ τριμήνου 2018 ανέρχεται σε €135 εκατ., και αναμένεται να μειωθεί σε περίπου €105 εκατ. μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς ποσό €30 εκατ. αφορά την αξία του χρήματος (time value of money) και αναμένεται να αντιστραφεί, αναφέρεται.

Ορόσημο η συναλλαγή των €2,8 δις

Η τράπεζα αναφέρει πως «η συναλλαγή είναι η πρώτη πώληση ΜΕΔ από την Τράπεζα και αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην επίτευξη της στρατηγικής της Τράπεζας για βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου μέσω της μείωσης των ΜΕΔ. Μετά από την ολοκλήρωση του Project Helix τα μεικτά ΜΕΔ της Τράπεζας θα είναι κατά 65% χαμηλότερα από το υψηλότερο τους σημείο το 2014».

Σε δήλωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, Τζον Πάτρικ Χούρικαν, αναφέρει πως η συναλλαγή αυτή θα μεταλλάξει την Τράπεζα και είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας πώληση ΜΕΔ μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έγινε στην Κύπρο.

«Η σημερινή συναλλαγή αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία μας για μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό μας και για ενίσχυση της κεφαλαιακής μας θέσης», τονίζει.

Αναγνωρίζει παράλληλα ότι «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας και παραμένουμε πιο επικεντρωμένοι από ποτέ στη συνέχιση της αναζήτησης λύσεων, οργανικών και μη, για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας

Όσον αφορά τη δομή της συναλλαγής, το χαρτοφυλάκιο θα μεταφερθεί από την Τράπεζα Κύπρου σε μια εγκεκριμένη Κυπριακή Εταιρεία Εξαγοράς Πιστώσεων.

Στη συνέχεια οι μετοχές της ΚΕΕΠ θα αγοραστούν από συγκεκριμένα επενδυτικά ταμεία συνδεδεμένα με την Apollo Global Management LLC. Τα Επενδυτικά Ταμεία τα οποία διαχειρίζεται η Apollo θα παρέχουν το μετοχικό κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση της αγοράς του Χαρτοφυλακίου. Ο αγοραστής επιλέγηκε μετά από διαδικασία λήψης ανταγωνιστικών προσφορών.

Το χαρτοφυλάκιο έχει συμβατικό υπόλοιπο ύψους €5,7 δις, καθαρή λογιστική αξία ύψους €1,5 δισ. μη συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης της Συναλλαγής στο λογαριασμό αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου 2018.

Το μεικτό τίμημα πώλησης κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα ανέλθει σε €1,4 δις και θα καταβληθεί σε μετρητά, αναφέρεται.

Το Χαρτοφυλάκιο αποτελείται από 14,024 δάνεια σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξασφαλισμένα με πάνω από 9,065 ακίνητα.

Παράλληλα, η Τράπεζα προτίθεται να επενδύσει ποσό ύψους € 450 εκατ. στο ομολογιακό δάνειο (senior debt) σε σχέση με αυτή τη Συναλλαγή, γεγονός που υπόκειται σε εποπτική έγκριση.

Μετά από μεταβατική περίοδο κατά την οποία η διαχείριση των δανείων θα παραμείνει στην Τράπεζα, πρόθεση είναι όπως η μακροχρόνια διαχείριση αυτού του Χαρτοφυλακίου μεταφερθεί σε οργανισμό διαχείρισης δανείων (servicer.)

Αναφέρεται τέλος ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό αριθμό αιρέσεων, περιλαμβανομένων κυρίως εποπτικών και άλλων εγκρίσεων, συμπεριλαμβανομένης και της έγκρισης της ΕΚΤ για το όφελος που προκύπτει από τη Μεταφορά Σημαντικού Κινδύνου (Significant Risk Transfer, SRT) λόγω της συναλλαγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα