Τουρκία-Ελλάδα άκουσαν τελικά τον Στόλτεμπεργκ και ακύρωσαν τις ασκήσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ακυρώθηκαν οι στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο που είχε ανακοινώσει η Άγκυρα για τις 27 και 28 Οκτωβρίου. 

Πρόκειται για το ειδικό moratorium που συμφωνήθηκε στο ΝΑΤΟ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη μη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων κατά τις εθνικές εορτές των

δύο χωρών.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε φάνηκε προς στιγμήν πως η Άγκυρα επιμένει στη διεξαγωγή της προγραμματισμένης άσκησής της στις 27 και 28 Οκτωβρίου. Σε μία τέτοια περίπτωση η Αθήνα δεν θα ανακαλούσε τη δική της NAVTEX για την 29η Οκτωβρίου που εορτάζεται η «Ημέρα της Δημοκρατίας» στην Τουρκία.

Φαίνεται πως το τελευταίο 24ωρο λειτούργησαν οι διπλωματικοί διάδρομοι στο ΝΑΤΟ και σε άλλα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Στις 17.41 το απόγευμα της Δευτέρας το Γενικό Επιτελείο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε πως δεν θα ενεργοποιηθεί το το πεδίο βολής «Καράβια» στο Μυρτώο πέλαγος, που σημαίνει πως και η Αθήνα ακυρώνει την επίμαχη NAVTEX.

«Η Τουρκία ακυρώνει τη Navtex που εκδόθηκε για προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά στη Μεσόγειο, ως χειρονομία καλής θέλησης, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας», μετέδωσε το Πρακτορείο Anadolu το μεσημέρι της Δευτέρας.

Όμως, σύμφωνα με το τουρκικό Πρακτορείο Anadolu, στην ίδια κίνηση ακύρωσης NAVTEX προχώρησε και η ελληνική πλευρά για τις 29 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Πρακτορείο Anadolu: «Η Ελλάδα και η Τουρκία ακυρώνουν ξεχωριστές ναυτικές ειδοποιήσεις που καλύπτουν τις ημέρες της 29ης και της 28ης Οκτωβρίου».

Λίγες ημέρες νωρίτερα, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ διεμήνυσε την ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων Ελλάδας και Τουρκίας που είχαν προγραμματιστεί για τις ημέρες των εθνικών τους εορτών (28 και 29 Οκτωβρίου).

Ο κ. Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την ακύρωση των ασκήσεων «ευπρόσδεκτο βήμα» και έκανε λόγο για «ευελιξία και εποικοδομητική στάση» από τις δύο πλευρές.

Η Τουρκία στη συνέχεια «άδειασε» τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ την επομένη ημέρα, ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή ασκήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο την 27η και 28η Οκτωβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα