Το bitcoin «τρομάζει» τις αγορές – Θα σκάσει η «φούσκα» το 2018;

Μεγάλη είναι η ανησυχία των αγορών για την εξέλιξη του bitcoin το 2018, καθώς πλήθος αναλυτών προειδοποιεί ότι αν σκάσει η «φούσκα» θα συμπαρασύρει και τις μετοχές.

Το bitcoin έχει εκτοξευθεί 1400% από τις αρχές του 2017, με τον αναλυτή της Bapis Group, Michael Bapis, να εκτιμά ότι το κρυπτονόμισμα αποτελεί ενδεχόμενο κίνδυνο για τους επενδυτές για το επόμενο έτος, δεδομένης της εξαιρετικής μεταβλητότητάς του.

Η έντονη φρενίτιδα γύρω από το bitcoin έχει οδηγήσει στην άνοδο της τιμής του περισσότερο από +1.500% κατά το

2017, με τον Bapis ωστόσο να «βλέπει» κινδύνους για τους επενδυτές, παρά το γεγονός ότι η τιμή του ενδέχεται να ενισχυθεί περαιτέρω το 2018.

«Το bitcoin διατηρεί τη δυναμική του προς το παρόν, ωστόσο αυτή μπορεί να αποδειχθεί βραχύβια», ανέφερε ο Bapis, προσθέτοντας ότι «οι κυβερνήσει αρχίζουν ήδη να διερευνούν τη ρύθμιση γύρω από το σύμπαν των κρυπτονομισμάτων, κάτι που θα δημιουργήσει κίνδυνο για όσους έχουν επενδύσει σε αυτά».

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «τα ερωτηματικά γύρω από τη διαφάνεια του bitcoin παραμένουν και υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές στο χώρο», τονίζοντας εν συνεχεία ότι η τιμή του «είναι εξαριετικά ασταθής και έχει σημαντικές διακυμάνσεις στις τιμές, γεγονός που δε συμβαίνει στις παραδοσιακές αγορές, όπως αυτή των μετοχών και των ομολόγων».

Ο αναλυτής της Bapis Group πρόσθεσε ότι «η αστάθεια μπορεί να προκληθεί από την ελλειπή ενημέρωση των επενδυτών ως προς τη φύση του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος, καθώς και τι σημαίνει υποκειμενική προσφορά και ζήτηση». Ωστόσο, παρά την έντονη αστάθεια που επικρατεί γύρω από το ζήτημα, ο ίδιος εκτιμά ότι η τιμή του bitcoin θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο μέσα στο 2018.

Όπως προειδοποιεί ο Christopher Harvey, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στην Wells Fargo, αν «σκάσει» η «φούσκα» του bitcoin, η κρίση θα εξαπλωθεί στις αγορές. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, υπάρχει μεγάλη ποσότητα «αφρού» στις αγορές των κρυπτονομισμάτων. Και εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να επηρεαστούν αρνητικά οι μετοχές, υπογραμμίζοντας ότι θα παρακολουθήσει την πορεία του ψηφιακού νομίσματος κατά τη διάρκεια του 2018.

Να μείνουν μακριά από τη μανία του bitcoin προειδοποιεί τους επενδυτές ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Warren Buffet. «Το bitcoin δεν μπορεί να αποτιμηθεί, διότι δεν είναι ένα asset το οποίο παράγει αξία», δήλωσε πρόσφατα ο Buffet.

«Μείνετε μακριά από το bitcoin. Βασικά πρόκειται για μια χίμαιρα. Η ιδέα ότι πρόκειται για ένα asset με τεράστια εγγενή αξία, είναι απλά αστεία, κατά την άποψή μου», προειδοποίησε ο μεγαλοεπενδυτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα