Τι θα ζητήσουν από την τρόικα οι μικρές τράπεζες – Δύο προτάσεις για να μην κλείσουν και να μείνουν ιδιωτικές

Oι επικεφαλής των μικρών τραπεζών κάνουν λόγο για άνιση και άδικη μεταχείριση από πλευράς της Τρόικας, τονίζοντας ότι την ώρα που ζητά από τις συστιμικές τράπεζες να καλύψουν το 10% των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών μέσω των ΑΜΚ για να μείνουν ιδιωτικές, απαιτεί από τις μικρές να συγκεντρώσουν το 100% των κεφαλαιακών τους αναγκών προκειμένου να μην σπάσουν σε good και bad bank.

Είναι προφανές ότι η διαφορετική αυτή αντιμετώπιση λειτουργεί

άκρως αποτρεπτικά για την συμμετοχή των μετόχων και των υποψήφιων επενδυτών και προσθέτει ότι η ΤτΕ και η Τρόικα θα πρέπει να επαναξιολογήσουν ορισμένες παραμέτρους ώστε να δώσουν κίνητρα συμμετοχής στους ιδιώτες μετόχους, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος αφανισμού των μικρών τραπεζών.

Γεγονός είναι πάντως ότι τα παραπάνω δεδομένα δημιουργούν σημαντικά εμπόδια στην προσπάθεια των μικρών τραπεζών να συγκεντρώσουν περί το 1,6 δις. ευρώ που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Υπ’ αυτές τις συνθήκες στα τραπεζικά επιτελεία των μικρών τραπεζών επεξεργάζονται δύο προτάσεις.

Η πρώτη και πιο ρεαλιστική περιλαμβάνει μια συμφωνία των εμπλεκομένων (μικρές τράπεζες, ΤΧΣ, ΤτΕ, Υπουργείο Οικονομικών και Τρόικας) σύμφωνα με την οποία εάν οι ιδιώτες μέτοχοι των μικρών τραπεζών καλύψουν το μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαιακών αναγκών (π.χ το 51% ή ακόμη και το 67%) να έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν ιδιωτικές. Και βεβαίως την διαφορά μεταξύ του 51% ή του 67% και του 100% να την καλύψει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η δεύτερη πρόταση που προτείνουν οι μικρές τράπεζες στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το 100% των κεφαλαιακών τους αναγκών, προβλέπει σε συνεργασία με το ΤΧΣ και την ΤτΕ να μεταφέρουν μέρος των προβληματικών τους δανείων σε μια bad bank, προκειμένου και σε αυτή την περίπτωση να μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες.

ΠΗΓΗ: AXIAPLUS.GR

Keywords
Τυχαία Θέματα