Τι γράφουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες για το σχέδιο διάσωσης της χώρας

Το νέο νομοσχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση για τη σύσταση Επενδυτικού Ταμείου στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

«Fund σωτηρίας επί τάπητος»
Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για το νέο νομοσχέδιο που ετοίμασε κυβέρνηση για τη σύσταση fund στο οποίο να ενταχθούν τα αποθεματικά των συνταξιοδοτικών ταμείων και ταμείων προνοίας, εισφορές και άλλοι πόροι που θα γίνονται αποδεκτοί από οργανωμένα

σύνολα και πολίτες. Όπως αναφέρεται, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών ηγετών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εξάλλου η κυβέρνηση επιζητεί τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων αλλά και των οργανωμένων φορέων σε μία ύστατη προσπάθεια να πετύχει ομοφωνία για την προώθηση στο κυπριακό κοινοβούλιο νομοσχεδίου που να καλύπτει το ποσό των €5,8 δισ.

«ΕΕ: Τρεις όροι που δεν αλλάζουν»
Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η σκληρή στάση από την Κομισιόν και την ΕΚΤ σε συνεργασία με το Βερολίνο και το ΔΝΤ στις προσπάθειες της Λευκωσίας να συγκεντρώσει τα €5,8 δισ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, εμμένουν το ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει η Κύπρος να παραμείνει αμετάβλητο στα €5,8 δισ., η συγκέντρωση του ποσού αυτού δεν πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση του δημόσιου χρέους και το ύψος της δανειοδότησης της Κύπρου από την τρόικα δεν θα υπερβεί τα €10 δισ.

Πολίτης

«Ταμείο σωτηρίας με συμμετοχή όλων»
Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το νομοσχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση για τη σύσταση Επενδυτικού Ταμείου στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι. Όπως αναφέρεται, σε αυτό είναι δυνατόν να ενταχθούν τα ταμεία προνοίας και συντάξεων, ακίνητη περιουσία του κράτους, περιουσία της εκκλησίας, ο χρυσός της ΚΤ και εισφορές που θα μπορούσαν να γίνουν από τον καθένα. Για το νομοσχέδιο θα ενημερωθούν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη καθώς μέχρι την ερχόμενη Τρίτη η εκκρεμότητα με το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου θα πρέπει να ολοκληρωθεί.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι έγκυρες πηγές στις Βρυξέλλες προειδοποιούσαν χθες την κυβέρνηση ότι η βασική προϋπόθεση για να ισχύει η πρόταση των εταίρων για βοήθεια €10 δισ. προς τη Λευκωσία είναι ν’ αλλάξει ριζικά το τοπίο του τραπεζικού τομέα ώστε να είναι βιώσιμος.

Χαραυγή

«Καραδοκούν για τις ρωσικές καταθέσεις»
Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι με το ερώτημα εάν θα φύγουν ή όχι οι Ρώσοι επενδυτές από την Κύπρο, η «Φωνή της Γερμανίας» μετέδωσε χθες ότι το σχεδιαζόμενο κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο προκάλεσε την αγανάκτηση του Κρεμλίνου και των ρώσων ολιγαρχών, οι οποίοι καλούνται να συμβάλουν με κάποιο ποσοστό των καταθέσεων τους στην οικονομική διάσωση της Κύπρου.

Αλήθεια

«Επενδυτικό ταμείο»
Πρωτοσέλιδο θέμα της Αλήθειας είναι το νομοσχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση για δημιουργία επενδυτικού ταμείου στο οποίο θα κληθούν να συμμετέχουν οι πάντες εθελοντικά ώστε να καλυφθεί το ποσό των €5,8 δισ. εξ ιδίων πόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα