Τετρακόσια ευρώ το μήνα στους φτωχούς Έλληνες – Ποιοί και πως θα τα πάρουν
Ξεκινά η εφαρμογή του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» πιλοτικά σε 13 δήμους το φθινόπωρο. Η υπουργική απόφαση είναι έτοιμη και καθορίζει τους δικαιούχους, το ύψος του καταβαλλόμενου ποσού, αλλά και τηδιαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα.
Το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Για παράδειγμα διαμορφώνεται στα 400 ευρώ τον μήνα (4.800 τον χρόνο) για οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα που δεν έχει άλλα εισοδήματα.
Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά ενώ θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα σε πραγματικό χρόνο και δεν θα υπολογίζεται μόνο με βάση περσινές φορολογικές δηλώσεις.
Το «Έθνος της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα την απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Στην απόφαση καθορίζονται τα ποσά του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τα οποία χαρακτηριστικά προβλέπεται πως «είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα και δεν υπόκεινται σε καμία κράτηση».
Η βασική καινοτομία του μέτρου είναι πως η οικονομική κατάσταση των υποψηφίων για ένταξη στο πρόγραμμα κρίνεται με βάση τα πραγματικά εισοδήματα σε πραγματικά χρόνο χωρίς τεκμαρτά και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως αυτό το δίχτυ προστασίας θα καλυφθούν και οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το μέτρο θα συνδυαστεί με ένα ευρύτερο πλέγμα δράσεων με τους δικαιούχους να παίρνουν επίδομα θέρμανσης, να εντάσσονται στο πρόγραμμα του κοινωνικού παντοπωλείου και να λαμβάνουν μέρος σε επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης.
Στόχος είναι το 2015 το ελάχιστο εγγυημένο επίδομα να επεκταθεί στο σύνολο της χώρας και να καλυφθεί το 7% του πληθυσμού. Το σχετικό κονδύλι – στην πλήρη εφαρμογή του μέτρου- θα κυμαίνεται από 850 εκατ. ευρώ έως 1 δισ.
«Πρόθεσή μας είναι την επόμενη χρονιά αυτό να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα», είπε ο κ. Βρούτσης χαρακτηρίζοντας την συγκεκριμένη παρέμβαση ως την «μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα».
«Για τη δημιουργία του μηχανισμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αντλήσαμε τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και έτσι διαμορφώσαμε τον πιο σύγχρονο και εξελιγμένο σύστημα κοινωνικής προστασίας στην Ευρώπη» ανέφερε ο υπουργός.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Σχέδιο για κούρεμα έως 30% στις συντάξεις
- «Αποκαλύπτεται» σταδιακά ο τάφος της Αμφίπολης
- Νέα ευρήματα και φωτογραφίες από την Αμφίπολη
- 559 Έλληνες κροίσοι με περιουσία 76 δισ. δολαρίων – 140 δισ. έχουν Έλληνες στο εξωτερικό
- Οι «άγνωστες» κόρες του Πούτιν
- ΣΥΡΙΖΑ: Κόλαφος για την κυβέρνηση η επιστολή της EBU για τη ΝΕΡΙΤ
- Τετρακόσια ευρώ το μήνα στους φτωχούς Έλληνες – Ποιοί και πως θα τα πάρουν
- Σκοτώθηκε στο γήπεδο ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος Αλγερίας
- Tαρακουνήθηκε το Σαντιάγο από σεισμό 6,4 Ρίχτερ
- Αποκαλύπτεται σταδιακά η είσοδος του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- Τετρακόσια ευρώ το μήνα στους φτωχούς Έλληνες – Ποιοί και πως θα τα πάρουν
- Μπολτ: Παγκόσμιο ρεκόρ 9,98 στα 100 μέτρα
- Κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια: Δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Ν.Δένδια
- Tαρακουνήθηκε το Σαντιάγο από σεισμό 6,4 Ρίχτερ
- ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΟΥΒΕΛΗ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
- Ρώσικη βόμβα στην ελληνική οικονομία
- Μεγάλη πτώση στις κυκλοφορίες των εφημερίδων
- ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ: Διαβάστε τις πρώτες σελίδες της Κυριακής
- SUPERLEAGUE: Νίκες Ολυμπιακού – ΟΦΗ – Κέρκυρας – Τα ματς της Κυριακής
- Προς κατεδάφιση 1800 κτίρια στην Αθήνα – Σχέδιο ανάπλασης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Δήμο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η αθέατη πλευρά των CEOs
- Ουκρανία: Στους 722 οι κυβερνητικοί στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί σε μάχες με αυτονομιστές
- Βρετανός κατά τις αρχές της χώρας ο δολοφόνος του δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ
- Γεύση από νησί στην Αθήνα: 5 νησιώτικες κουζίνες
- Κατάρ: Η κυβέρνηση διαψεύδει κάθε διασύνδεση με το Ισλαμικό Κράτος
- Νεά «ίδρυση» ισλαμικού χαλιφάτου, αυτή τη φορά στη Νιγηρία
- ΑΝΕΛ: Πολλή βαβούρα για τον Πρόεδρο, ζητούμε εκλογές
- Ισλαμικό χαλιφάτο ανακήρυξε στη Νιγηρία η Μπόκο Χαράμ
- Το Ιράν ανακοίνωσε την κατάρριψη ισραηλινού κατασκοπευτικού μη επανδρωμένου αεροπλάνου
- Αργ. Ντινόπουλος: Πρώτα επαναπατρισμός ψηφοφόρων και μετά στελεχών της Δεξιάς