Τελευταίες ευκαιρίες πριν ζήσουμε τα πιο μαύρα Χριστούγεννα της ζωής μας – Νέα έκτακτα μέτρα – Δηλώσεις Τσιόρδα, Μόσιαλου, Δερμιτζάκη

Με τον χειρότερο τρόπο επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των ειδικών, καθώς έσπασε το φράγμα των 1.000 νέων κρουσμάτων στη χώρα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες 1.259 νέα κρούσματα κοροναιού και το σημαντικότερο, αριθμό  διασωληνωμένων που ενώ στον χθεσινό απολογισμό ήταν 102, έφθασαν αργά το βράδυ της Τρίτης τους 112!.

Το 60% των διασωληνωμένων είναι στα νοσοκομεία της Αττικής. Το 10% των διασωληνωμένων νοσηλεύεται στα νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Μακεδονίας όπου η επιδημία επελαύνει τον τελευταίο μήνα, και το 6% στα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας οι διασωληνωμένοι είναι μόλις 3% και στην 6η περιφέρεια Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου οι διασωληνωμένοι λόγω Covid-19 φτάνουν το 9%.

Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων πρόκειται να εξετάσει αύριο, Πέμπτη,  τη χρήση μάσκας από τους πολίτες σε όλους τους χώρους και στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2 συναγερμού – με όριο το 4- καθώς και τον περιορισμό των μετακινήσεων έξω από τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο 3 με όριο το 4.

Στο επίπεδο 4, το “κόκκινο”, βρίσκονται ήδη η Κοζάνη και η Καστοριά, ενώ από την Πέμπτη θα βρίσκονται σε τοπικό lockdown τα Ιωάννινα και οι Σέρρρες.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση που σημειωτέον είναι…Παράδεισος σε σχέση με αυτήν σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο…), η ανησυχία χτυπάει κόκκινο και η πιστή τήρηση των μέτρων είναι η μόνη ελπίδα να περιοριστεί στο επόμενο δεκαπενθήμερο η πανδημία και να αποφύγουμε τα πιο δυσάρεστα Χριστούγεννα της ζωής μας.

Στη δίνη του κορονοϊού με έκτακτα μέτρα Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Καναδάς, Βραζιλία, Μεξικό…

Όπως τόνισε ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στο MEGA το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, που παρουσιάζουν πολύ υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στη χώρα μας το σύνολο των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό που ανακοινώνεται, καθώς τα τεστ είναι περιορισμένα και δεν μπορεί να εξεταστεί ένα μεγαλύτερο δείγμα που θα ήταν πιο αντιπροσωπευτικό για την κατάσταση που επικρατεί.

Ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε και στους τρόπους οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, σημειώνοντας πως λόγω του καιρού η Ελλάδα έχει ακόμα το περιθώριο να περιορίσει τα κρούσματα κορωνοϊού.

«Είναι γνωστή η συμπεριφορά που θα πρέπει να ακολουθήσουμε: χρήση της μάσκας, τήρηση των αποστάσεων, πλύσιμο των χεριών και καλός αερισμός των κλειστών χώρων» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του London School of Economics, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις από την πολιτεία για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου και παρατηρούνται συχνά φαινόμενα συνωστισμού.

«Δεν θα πρέπει να γίνει νέο lockdown, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την υγεία» πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος, εξηγώντας τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στα νοσοκομεία της χώρας. «Η ευθύνη όλων είναι μεγάλη. Έχουμε όμως χρόνο για να αποφύγουμε αναπόφευκτες καταστάσεις που θα οδηγήσουν σε ένα καθολικό lockdown» συμπλήρωσε ο καθηγητής του LSE.

Ο Μ.ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ

«Βεβαίως φοβάμαι ότι μπορούμε να δούμε 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα, άσχετα με τα τεστ, και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου» είπε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετικής του Πανεπιστήμιου της Γενεύης στον ΣΚΑΙ.

«Τα νούμερα που βλέπουμε είναι πριν την τελευταία μέτρα. Χρειάζεται μείωση με τα μέτρα, η σταθεροποίηση δε φτάνει».

«Εκτός έλεγχου σημαίνει αυτό που βλέπαμε στην Ιταλία το Μάρτιο… Μπορεί να τα ξαναδούμε αυτά και στην Ιταλία, μπορεί να τα δούμε και στην Ελλάδα. Φοβάμαι να μην υπάρχει χωρητικότητα για ΜΕΘ στους ασθενείς COVID. H Ελλάδα απόλυτα βρίσκεται στην πορεία των χωρών που βρίσκονταν άλλες χώρες πριν 2 με 3 εβδομάδες και αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Είμαστε δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη, δεν είναι ότι γίνεται εδώ κάτι καλύτερα από άλλες χώρες, ίσως λόγω καιρού, ίσως και λόγω ιδιοσυγκρασίας των πολιτών έχει καθυστερήσει να φύγει ο ιός».

ΧΘΕΣ

Με μια ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη παρέμβαση, με στόχο να “ξυπνήσει” την συνείδηση των πολιτών αναφορικά με την ανακοπή της πορείας της πανδημίας του κορονοϊού στην χώρα μας, έκανε την Τρίτη (27/10) την επανεμφάνισή του μετά από πολύ καιρό σε ενημέρωση για τον covid-19, ο Σωτήρης Τσιόδρας.

“Έχω έρθει σήμερα χωρίς χαρτιά σε μια ιστορική μέρα, με πολλές ιστορικές μνήμες, μνήμες ανδριοσύνης για μια μικρή χώρα απέναντι στον φασισμό. Περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών μιλάει η γλώσσα της καρδιάς, περισσότερο από τη γλώσσα των μέτρων, μιλάει η φωνή της συνείδησης. Είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά. Θέλω να πω ότι δεν χάνουμε την ελπίδα. Εξακολουθούμε να παλεύουμε, με τα μέτρα που μας διευκολύνουν να συνεχίσουμε τη ζωή μας, τα οποία όμως επιτρέπουν την κοινωνική ζωή” τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Και πρόσθεσε: “Κοιτάμε να έχουμε πιο ανοιχτά μέτρα, ώστε να αποφύγουμε το lockdown. Δεν μπορούμε να μπούμε στην συνείδηση των ανθρώπων, στην καρδιά των ανθρώπων. Η προσωπική επιλογή του καθενός θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της πανδημίας. Πρέπει να μιλήσει αυτή τη στιγμή, η φωνή της συνείδησης. Η αθώα συμπεριφορά των παιδιών μας, δεν πρέπει να έχει συνέπειες στις ευπαθείς ομάδες”.

Συνεχίζοντας, ο καθηγητής τόνισε “Είναι σαφώς χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, το περιμέναμε, έτσι είναι οι πανδημίες. Είναι αδύνατο τώρα να ελεγχθεί σε Ευρώπη και Ελλάδα η διασπορά του ιού. Είναι η ώρα της συνείδησης, τα δικά μου λόγια δεν μετράνε τόσο, όσο η δική σας επιλογή.

Μάλιστα, ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι ο ίδιος έχει να πάει σε εστιατόριο από τον Φεβρουάριο. «Είναι η μοναδική επιλογή που έχω, ώστε να μη μεταφέρω τον κορωνοϊό σε κανέναν. Αν ήταν αναγκαίο να πάω ή ήθελα όταν θα του μιλούσα δεν θα έβγαζα τη μάσκα, θα την έβγαζα μόνο για να φάω».

Είμαστε σε ένα δύσκολο Οκτώβριο, έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Νοέμβριο και ένα ακόμα πιο δύσκολο Δεκέμβριο και Ιανουάριο, καθώς αρχίζει η κυκλοφορία των άλλων αναπνευστικών ιών, αλλά τον Ιανουάριο υπάρχει η ελπίδα του εμβολίου, το οποίο μπορεί να έρθει νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε, είπε.

 Έχουμε αισιόδοξα μηνύματα ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης δουλεύει σε όλες τις ηλικίες. Και το αμερικανικό έχει αποτελέσματα. Η μάσκα είναι η μοναδική επιλογή”.

Καλπάζει ο κορωνοϊός – Τσιόδρας στις οθόνες – 1.259 κρούσματα -12 θάνατοι – 102 οι διασωληνωμένοι – «Βράζουν» Αττική και Θεσσαλονίκη!

Keywords
Χριστούγεννα, νέα, δηλωσεις, ζωης, μεσα μαζικης μεταφορας, ΕΟΔΥ, ελλαδα, κοζανη, καστορια, lockdown, ιωαννινα, γαλλια, mega, τεστ, καιρος, london, school, lse, σκαι, σημαίνει, θεσσαλονικη, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, ηλιας μοσιαλος, κρουσματα σημερα, περιφερεια ηπειρου, αποτελεσματα, χωρες της ευρωπης, χωρες, βραζιλια, γερμανια, ισπανια, ιταλια, οθονες, οικονομια, σκαι, τεστ, ωρα, lse, mega, αττικη, εβδομαδες, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινεται, γλωσσα, δευτερο, δικη, δινη, δειγμα, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, εμβολιο, ενημερωση, εξελιξη, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ιδιο, η δικη, η φωνη, ιων, καναδας, κυμα, λογια, μηνυματα, μειωση, νοσοκομεια, πεμπτη, πιστη, πολιτεια, προβληματα, ρολο, τριτη, φωνη, χειροτερα, αδυνατο, χωρα, ιδιαιτερα, καρδια, london, μπροστα, school, σημαίνει, σωτηρης, θελω να
Τυχαία Θέματα