ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Ανάπτυξη το 2014 – Περνάει μέχρι την Κυριακή το πολυνομοσχέδιο – Τον Μαΐο η δόση

[UPD] «Για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, για το 2014, προβλέπουμε, έστω και μικρό θετικό πρόσημο, μπροστά από τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο δρόμος είναι δύσβατος, αλλά «φαίνεται πως η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί». Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε τώρα είναι πώς να συνδυάζουμε την περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή με την ανάπτυξη. «Η Ελλάδα

έχει κλάδους που μπορούν να γίνουν πρωταθλητές της ανάπτυξης, να τραβήξουν το “κάρο” της ανάπτυξης. Αρχίζουμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι», ανέφερε σε συνέντευξή του στον Alpha.

Η πολιτική της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής είναι να μειώνει φορολογικούς συντελεστές, διεμήνυσε ο κ. Στουρνάρας. Μάλιστα, για τον ΦΠΑ στην εστίαση ανέφερε ότι «αν και στο επόμενο τρίμηνο, δηλαδή στο πρώτο εξάμηνο, έχουμε ουσιαστικό πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό – όπως είχαμε στο πρώτο τρίμηνο – τότε τα επιχειρήματά μας θα γίνουν πιο ισχυρά για να αρχίσουμε να μειώνουμε φόρους». Όσον αφορά στον φόρο ακινήτων, ο υπουργός δήλωσε ότι φέτος θα εισπραχθεί μειωμένος κατά 15% μέσω της ΔΕΗ και πρόσθεσε ότι «από του χρόνου θα έχουμε έναν νέο ενιαίο φόρο, που δεν θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ».

Αναφορικά με τους δημοσίους υπαλλήλους, υπενθύμισε τη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ότι θα αποχωρήσουν οι υπάλληλοι που δεν αξιολογούνται θετικά και στη θέση τους θα προσληφθούν ισάριθμοι νέοι από την αγορά.

Νωρίτερα το BankWars μετέδιδε:

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η κυβέρνηση θέλει έως την ερχόμενη Κυριακή να έχει περάσει από τη Βουλή το πολυνομοσχεδιο-σκούπα, προκειμένου να συζητηθεί στο Εurogroup της 13ης Μαΐου η εκταμίευση της δόσης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τόνισε ότι «πρέπει να το έχουμε ψηφίσει -εφόσον η Βουλή παραμένει κλειστή το Πάσχα- μέχρι την επόμενη Κυριακή».

Ερωτηθείς αν η δόση των 2,8 δισ.ευρώ θα εγκριθεί από το EuroWorking Group της Μεγάλης Δευτέρας (29 Απριλίου), ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Δε νομίζω». Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε: «Πιστευω ότι θα είμαστε έτοιμοι ως τις 13 Μαϊου», ημερομηνία που έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία οι 17 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα.

Αύριο βράδυ θα γίνει η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους κυβερνητικούς εταίρους προκειμένου να τους ενημερώσει για το πολυνομοσχέδιο με τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση των 8,8 δισ. ευρώ.

Το πολυνομοσχέδιο εισάγεται την Πέμπτη στη Βουλή και θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα