Στουρνάρας: Να επιταχυθούν μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις – Να προστατευτεί η ανεξαρτησία της ΤτΕ

17:57 9/1/2019 - Πηγή: BankWars

Την εκτίμηση ότι η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, με θετικές επιδράσεις στο οικονομικό κλίμα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προς το προσωπικό της τράπεζας με αφορμή την

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας.
Ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας “ασφαλέστερη ένδειξη ότι η οικονομία έχει υπερβεί την κρίση θα είναι η μόνιμη επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων κάτω από όρους βιωσιμότητας”.
Όσον αγοερά το μείζον θεμνα των κόκκινων δανείων ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως “παρά τις θετικές εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα και την συνεχιζόμενη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών παραμένει πολύ υψηλό, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, και χρειάζονται πιο φιλόδοξες λύσεις για την ταχύτερη αποκλιμάκωσή του”.

Παράλληλα έστειλε σαφές μήνυμα στο πολιτικό σύστημα όσον αφορά τον εφυσηχασμό αλλά και τις μεταρρυθμισεις πυο απαιτούνται αναφέροντας πως “το 2019 είναι για τη χώρα μας άλλη μια χρονιά προκλήσεων”.
Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, επειδή δεν θα είναι ανέφελο και το διεθνές περιβάλλον, εστιάζοντας σε τρία σημεία: καμιά ανάκληση συμφωνημένων ρυθμίσεων και πολιτικών, το αντίθετο μάλιστα: επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που απομένουν να γίνουν, συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και, τέλος, δημιουργία πιο φιλικών συνθηκών για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις”.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τόνισε την ανάγκη να προστατευτεί η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας από πολιτικές, κομματικές ή επιχειρηματικές επιρροές, όπως επιτάσσει το καταστατικό της.

“Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσω να επιτελώ ανεπηρέαστος τα καθήκοντά μου, και να επιδιώκω, όπως έχω θεσμική υποχρέωση, τη θωράκιση και τον συνεχή εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος, καθώς και την αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης. Αυτά είναι δημόσια αγαθά ανεκτίμητης αξίας και πρέπει να τα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις”,είπε.

Ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα προς το προσωπικό της Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το 2018 ήταν μια σημαντική χρονιά για την ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς συμπληρώθηκαν 90 χρόνια από την έναρξη των εργασιών της.
Με την ευκαιρία αυτή επιχειρήσαμε μέσω διαφόρων δράσεων να αναδείξουμε το ρόλο, τις λειτουργίες της και τη συμβολή της στην ελληνική οικονομία, ενώ η μεγάλη έκθεση που παρουσίασε το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης στο Μουσείο Μπενάκη, με 160 έργα τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών από τη Συλλογή της Τράπεζας, ήταν ένα από τα σημαντικότερα εικαστικά γεγονότα της χρονιάς.
Επιπρόσθετα, τo διεθνές συνέδριο οικονομικής ιστορίας που διοργάνωσε η Τράπεζα και ήταν αφιερωμένο στην ίδρυση των κεντρικών τραπεζών της περιόδου του Μεσοπολέμου συγκέντρωσε το ενδιαφέρον κορυφαίων επιστημόνων και έφερε στην Αθήνα τέσσερις ακόμη Διοικητές κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος.
Ιδιαίτερη αναφορά θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει και στο γεγονός ότι η Τράπεζα στάθηκε αρωγός των συνανθρώπων μας που το καλοκαίρι του 2018 επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής, συνεισφέροντας, κατόπιν απόφασης του Γενικού Συμβουλίου της, το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ στο λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών, που συνεστήθη στην Τράπεζα για την αρωγή των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές.
Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι η Τράπεζα αλλάζει.
Έχει εισέλθει δυναμικά στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού.
To 2018 ήμασταν η πρώτη κεντρική Τράπεζα του Ευρωσυστήματος που έθεσε σε λειτουργία μια Πύλη Ανοικτών Δεδομένων (open data portal).
Μέσω της Πύλης διατίθενται στους ερευνητές και στο ευρύ κοινό στατιστικά σύνολα δεδομένων σε μορφή που επιτρέπει την άμεση ανάγνωση και επεξεργασία τους από υπολογιστές, με στόχο τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας σε αυτά, την επίτευξη υψηλότερης διαλειτουργικότητας και την ενίσχυση της διαφάνειας.
Επίσης, εντός του 2018 τέθηκαν σε λειτουργία δυο νέες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Αλληλογραφίας (ΣΗΔΑ) για την υποβολή αιτήσεων προς διάφορες υπηρεσιακές μονάδες της Τράπεζας και το Σύστημα Προσωπικής Πληροφόρησης του προσωπικού (MyΣΔΑΔ) για την παροχή εξατομικευμένης πληροφόρησης.
Με τα συστήματα αυτά διευκολύνεται η καθημερινή σας εργασία, μειώνεται ο χρόνος εκτέλεσής της και απλοποιείται η πρόσβαση σε πληροφορίες που σας αφορούν προσωπικά.
Το 2019 σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας, προκειμένου τα ενδιαφερόμενα μέρη (χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, νεοφυείς εταιρείες, εταιρείες τεχνολογίας) να καθιερώσουν έναν ανεπίσημο διάλογο με τη ρυθμιστική αρχή, με απώτερο στόχο ένα φιλικό ρυθμιστικό και επενδυτικό περιβάλλον για το FinTech οικοσύστημα στην Ελλάδα.

Η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, με θετικές επιδράσεις στο οικονομικό κλίμα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο, ασφαλέστερη ένδειξη ότι η οικονομία έχει υπερβεί την κρίση θα είναι η μόνιμη επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων κάτω από όρους βιωσιμότητας.
Παρά τις θετικές εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα και την συνεχιζόμενη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών παραμένει πολύ υψηλό, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, και χρειάζονται πιο φιλόδοξες λύσεις για την ταχύτερη αποκλιμάκωσή του.
Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε τη δική της πρόταση για τη δημιουργία Εταιρείας Ειδικού Σκοπού που θα απορροφήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, με την παράλληλη χρήση αναβαλλόμενου φόρου ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η πρόταση αυτή εκπονήθηκε εξ ολοκλήρου από στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, και έχει αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια, τόσο από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές όσο και από τις αγορές.
Το 2019 είναι για τη χώρα μας άλλη μια χρονιά προκλήσεων.
Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, επειδή δεν θα είναι ανέφελο και το διεθνές περιβάλλον, εστιάζοντας σε τρία σημεία: καμιά ανάκληση συμφωνημένων ρυθμίσεων και πολιτικών, το αντίθετο μάλιστα: επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που απομένουν να γίνουν, συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και, τέλος, δημιουργία πιο φιλικών συνθηκών για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.
Σήμερα είναι αναγκαίο, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να υπερασπιστούμε σθεναρά και να διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας από πολιτικές, κομματικές ή επιχειρηματικές επιρροές, όπως επιτάσσει το καταστατικό της.
Σε ό,τι με αφορά, είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσω να επιτελώ ανεπηρέαστος τα καθήκοντά μου, και να επιδιώκω, όπως έχω θεσμική υποχρέωση, τη θωράκιση και τον συνεχή εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος, καθώς και την αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Αυτά είναι δημόσια αγαθά ανεκτίμητης αξίας και πρέπει να τα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κλείνοντας το περσινό μου μήνυμα, σάς είχα καλέσει να συνεχίσετε την παρακαταθήκη που μας άφησαν οι προκάτοχοί μας, έχοντας ως γνώμονα το όφελος των συμπολιτών μας.
Οι συμπολίτες μας θέλουν να αισθάνονται ασφάλεια ότι το τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο και λειτουργεί με αυστηρούς κανόνες και διαφάνεια, ότι τα ΑΤΜ και στο πιο απομακρυσμένο χωριό θα συνεχίσουν να είναι εφοδιασμένα με χρηματικό, ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα πραγματοποιούνται με ασφάλεια.
Οι συμπολίτες μας θέλουν επίσης να έχουν αξιόπιστη ενημέρωση για την πορεία της οικονομίας μέσω των εκθέσεων της Τράπεζας.
Οι περισσότεροι θεωρούν τα παραπάνω δεδομένα και αυτονόητα.
Δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά στην κατεύθυνση αυτή οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα, από όποια θέση και να υπηρετούν.
Αν και οι συμπολίτες μας ενδεχομένως δεν γνωρίζουν ότι εσείς είστε εκείνοι που με τις προσπάθειες που καταβάλλετε έχετε καταστήσει τα παραπάνω δεδομένα και αυτονόητα, φαίνεται ότι αναγνωρίζουν το σημαντικό έργο της Τράπεζας και την τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας για την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς.
Έχοντας την τιμή να είμαι επικεφαλής του σημαντικού αυτού θεσμού, της Τράπεζας της Ελλάδος, επιτρέψτε μου να γνωρίζω από πρώτο χέρι και να αναγνωρίζω, έμπρακτα πιστεύω, τη σημαντική σας συμβολή στη διαφύλαξη του πολυτιμότερου θησαυρού μας, της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών.
Εύχομαι σε όλους σας υγεία, ευτυχία και χρόνια πολλά!

Keywords
Τυχαία Θέματα