Στο QE της ΕΚΤ η Κύπρος -Επαναγορά ομολόγων από τον Οκτώβριο

Μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από την S&P και την άκρως επιτυχημένη έξοδο στις αγορές η Κύπρος εντάσσεται πλέον και στο QE.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε και πάλι να αγοράζει κυπριακά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Το

Ευρωσύστημα άρχισε πάλι τις αγορές κυπριακών κρατικών ομολόγων (σήμερα, με διακανονισμό τον Οκτώβριο του 2018)», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

«Ο ρυθμός αγοράς κυπριακών κρατικών ομολόγων από το Ευρωσύστημα θα λάβει υπ’ όψιν την συγκεκριμένη κατάσταση ρευστότητας της αγοράς για να βαθμονομίσει μια σταδιακή και μετρημένη αύξηση των holdings του Ευρωσυστήματος προς το μερίδιο της Κύπρου στο κεφαλαιακό κλειδί της ΕΚΤ», προσθέτει.

Μπορεί το πρόγραμμα της ΕΚΤ να εκπνέει στα τέλη του έτους, ωστόσο οι εναπομείνασες αγορές ύψους 15 δισ. ευρώ το μήνα θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό στήριγμα για την Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος εξέδωσε 10ετές ομόλογο ύψους 1,5 δις ευρώ. Οι προσφορές κυμάνθηκαν στα 5,7 δις ευρώ και η απόδοση στο 2,4%, ενώ λίγες ημέρες πριν ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor´s είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της νησιωτικής χώρας από BB+ σε BBB-»

Keywords
Τυχαία Θέματα