Στο 3,1% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο – Ανησυχία για τον δομικό δείκτη

Περαιτέρω επιβράδυνση εμφάνισε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ο οποίος συνεχίζει την πορεία αποκλιμάκωσης, επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να εξετάσει την πιθανότητα σταδιακής χαλάρωσης (μείωση επιτοκίων) της νομισματικής πολιτικής.

Πιο αναλυτικά, σε ετήσια βάση (σύγκριση Νοεμβρίου 2023 – Νοεμβρίου 2022), ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3,1% τον Νοέμβριο έναντι 3,2% τον Οκτώβριο και 3,7% τον Σεπτέμβριο. Η συγκεκριμένη επίδοση αποδείχθηκε εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδος της ενέργειας και των τροφίμων, ο λεγόμενος «δομικός» πληθωρισμός επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των ειδικών και ανήλθε στο 4%, όσο δηλαδή και τον Οκτώβριο.

Σε μηνιαίο επίπεδο (σύγκριση Νοεμβρίου – Οκτωβρίου 2023), τώρα, ο γενικός δείκτης ανήλθε στο 0,1%, ενώ ο «δομικός» δείκτης διαμορφώθηκε στο 0,3%. Οι αναλυτές περίμεναν επιδόσεις 0% και 0,3%, αντίστοιχα.

Μειωμένες οι τιμές στην ενέργεια

Στα επιμέρους στοιχεία, το κόστος στέγασης αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου, καθώς ο σχετικός δείκτης καθορίστηκε στο 0,4% σε μηνιαίο επίπεδο και στο 6,5% σε ετήσιο επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, ο σχετικός δείκτης συνεχίσει την πορεία αποκλιμάκωσης από τα ιστορικά υψηλά.

Από την πλευρά τους, οι τιμές στην ενέργεια μειώθηκαν κατά 2,3% σε μηνιαία βάση, καθώς η τιμή της βενζίνης υποχώρησε κατά 6% και η τιμή του ντίζελ κατά 2,7%. Την ίδια στιγμή, οι τιμές στα τρόφιμα ενισχύθηκαν κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση, η ενέργεια περιορίστηκε κατά 5,4%, ενώ τα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 2,9%.

Προς μείωση επιτοκίων το 2024

Τα παραπάνω δεδομένα θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά, ιδίως εν όψει των επικείμενων αποφάσεων της Federal Reserve, η οποία σήμερα και αύριο συνεδριάζει για τελευταία φορά μέσα στο 2023.

Παρότι η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 5,25% – 5,50% (για 3η συνεχόμενη συνεδρίαση), οι αναλυτές αισιοδοξούν ότι η εποχή των υψηλότερων επιτοκίων έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Μάλιστα, εκτιμούν ότι η Federal Reserve βρίσκεται κοντά στην πολυπόθητη έναρξη της διαδικασίας μείωσης των επιτοκίων, προλειαίνοντας το έδαφος για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Μια προοπτική, η οποία εφόσον επιβεβαιωθεί κι από τις αυριανές δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, θα προκαλέσει ευφορία σε μετοχές και ομόλογα, που κατά παράδοση ευνοούνται σημαντικά από τη μείωση στο κόστος δανεισμού.

Keywords