Στις 6 Σεπτεμβρίου “παίρνουν μπρος” τα ναυπηγεία στο Νεώριο – Ο Α.Τσίπρας στη Σύρο – Πληρώνονται τράπεζες, εργαζόμενοι

Στη Σύρο θα μεταβεί σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στις 10 το πρωί θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό, στο Δημαρχείο Ερμούπολης.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Νεώριο, όπου θα απευθύνει ομιλία στους εργαζόμενους στα ναυπηγεία.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου εξετάζεται από το Πρωτοδικείο Σύρου το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας Νεώριο Σύρου.

Το επενδυτικό σχέδιο της Onex, του ελληνοαμερικανού επιχειρηματία

Παναγιώτη Ξενοκώστα, προβλέπει την καταβολή 14,3 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την υλοποίηση επενδύσεων 29,8 εκατ. ευρώ σε βάθος 25ετίας.

Το σχέδιο του επενδυτή για την επόμενη ημέρα προβλέπει επέκταση των δραστηριοτήτων με την παροχή πρόσθετων παρεχόμενων υπηρεσιών όπως υπηρεσίες Mega Yachting, επισκευή και κατασκευή πλατφορμών εξόρυξης πετρελαίου και αερίου, μετατροπή πλοίων σε πλοία πράσινης τεχνολογίας (LNG), υπογραφή νέων συμβάσεων επισκευής και κατασκευής εμπορικών πλοίων, κατασκευή και επισκευή των ναυτικών πλατφορμών του ΝΑΤΟ.

Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει:

1.Διαγραφή 100% των τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς τον ΕΦΚΑ και το Ελληνικό Δημόσιο και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 280 δόσεις.

2.«Κούρεμα» οφειλών προς τις τράπεζες, επιτόκιο 3,2% και 5% ανάλογα με το πιστωτικό ίδρυμα και εξόφληση του κεφαλαίου σε 30 εξαμηνιαίες δόσεις αλλά και «κούρεμα» σε μη ουσιώδεις προμηθευτές.

Στην «Onex Ναυπηγεία Σύρου» θα μεταβιβαστούν:

Ακίνητα καθώς και τα πάσης φύσεως κινητά, μηχανήματα και γενικά ο εξοπλισμός της επιχείρησης, όπως πλοία και πλωτά μέσα, αλλά και οι διοικητικές άδειες και τα αποθέματα.

2. Οι υποχρεώσεις προς την Alpha Bank ποσού 2 εκατ. ευρώ (μαζί με τυχόν εξασφαλίσεις) και σε ποσοστό 40,18% των οφειλόμενων υποχρεώσεων.

3. Οι υποχρεώσεις προς την Πειραιώς (μαζί με τυχόν εξασφαλίσεις) και σε ποσοστό 81,59% των οφειλόμενων υποχρεώσεων.

4. Οι υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ ύψους 20,74 εκατ. ευρώ που θα αποπληρωθούν σε 280 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

5. Οι υποχρεώσεις προς τα Ναυπηγεία Ελευσίνας διαγράφονται σε ποσοστό 100%.

6. Η νέα εταιρεία αναλαμβάνει να καταβάλει εφάπαξ τα οφειλόμενα ποσά στους πρώην εργαζομένους.

7. Οι υποχρεώσεις προς το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους 5,7 εκατ. ευρώ, θα αποπληρωθούν σε 280 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

8. Από το σύνολο των υποχρεώσεων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΔΕΚΟ διαγράφεται ποσοστό 85,67% και το υπόλοιπο θα εξοφληθεί σε 24 μηνιαίες δόσεις.

9. Οι υποχρεώσεις προς ουσιώδεις προμηθευτές θα εξοφληθούν ολοσχερώς και χωρίς απομειώσεις, εντός 60 εργάσιμων ημερών, ενώ οι υποχρεώσεις προς τους μη ουσιώδεις προμηθευτές διαγράφονται σε ποσοστό 85,67% και το εναπομένον υπόλοιπό τους θα εξοφληθεί σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Ο επενδυτής εκτιμά την επίτευξη μεριδίου αγοράς της τάξης του 2,8% στα εμπορικά πλοία, ήτοι 120-140 πλοία ετησίως, 0,2- 2,8% στα σκάφη αναψυχής (Mega Yachts) και 0,83-1% στις πλατφόρμες εξόρυξης.

Επίσης βελτίωση του περιθωρίου κέρδους από την καθετοποίηση των δραστηριοτήτων του επενδυτή, επανατοποθέτηση και ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των Ναυπηγείων Σύρου στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού και αύξηση του κύκλου εργασιών με σκοπό τη βελτίωση της ρευστότητας.

Με βάση τα παραπάνω, η διοίκηση της Νέας Εταιρείας αναμένει τη σημαντική σταδιακή βελτίωση του κύκλου εργασιών και των περιθωρίων κέρδους, και την επαναφορά των λειτουργικών αποτελεσμάτων σε θετικά επίπεδα από το πρώτο έτος πλήρους λειτουργίας της.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του τζίρου από 15,1 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος εξυγίανσης εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 39,9 εκατ. ευρώ το όγδοο και στα 51,6 εκατ. ευρώ το 25ο έτος. Αναφορικά με τα καθαρά αποτελέσματα τα οποία από ζημιές κοντά στο 1 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος εκτιμάται ότι θα περάσουν σε θετικό πρόσημο στο δεύτερο έτος, ήτοι 524.908 εκατ. ευρώ για να ανέλθουν στα 3,1 εκατ. ευρώ το 25ο έτος. Παράλληλα, ο επενδυτής εκτιμά ότι η Νέα Εταιρεία θα επιτύχει θετικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της τάξης του 1 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος τα οποία θα αυξηθούν σε περίπου 6 εκατ. ευρώ το 25ο έτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα