ΣΟΡΟΣ: Κίνδυνος για Γ΄Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω… Κίνας

Για τον κίνδυνο να ξεσπάσει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος προειδοποιεί ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, με την οικονομία της Κίνας να αποτελεί το “κλειδί”.

Σε πρόσφατη ομιλία του σε συνέδριο του Bretton Woods στην Παγκόσμια Τράπεζα τόνισε ότι εάν εκτροχιαστούν οι προσπάθειες της Κίνας να κάνει τη μετάβαση από μια εξαγωγική οικονομία σε μια οικονομία που θα οδηγείται από την εγχώρια ζήτηση, υπάρχει η «πιθανότητα» οι ηγέτες της Κίνας να καλλιεργήσουν μια εξωτερική σύγκρουση για να κρατήσουν ενωμένη τη χώρα

και να διατηρήσουν την εξουσία.

«Εάν υπάρξει κάποια σύγκρουση της Κίνας με έναν στρατιωτικό σύμμαχο των ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία, τότε δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι θα φτάναμε στο κατώφλι ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου», είπε ο Σόρος προσθέτοντας ότι στρατιωτικές δαπάνες έχουν αυξηθεί τόσο στη Ρωσία όσο και στην Κίνα.

Για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, ο Σόρος κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν «μια μεγάλη παραχώρηση» και να επιτρέψουν στο νόμισμα της Κίνας να ενταχθεί στο καλάθι νομισμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει το γουάν ανταγωνιστή του αμερικανικού δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Σε αντάλλαγμα, η Κίνα θα πρέπει να κάνει από την πλευρά της μεγάλες παραχωρήσεις για να αναμορφώσει την οικονομία της, όπως είναι η αποδοχή του κράτους δικαίου, δήλωσε ο Σόρος. Με το να επιτραπεί στο κινεζικό γουάν να είναι ένα νόμισμα της αγοράς θα δημιουργηθεί μια “δεσμευτική σχέση” μεταξύ των δύο συστημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα