Σοκ από τη «χημική επίθεση» στην Ανατολική Γούτα – Ανοιχτό το ενδεχόμενο πυραυλικής επίθεσης των ΗΠΑ

19:13 8/4/2018 - Πηγή: BankWars

Οργή. θυμό και αγανάκτηση προκαλούν στη διεθνή κοινή γνώμη οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και αποτυπώνουν τις ολέθριες συνέπειες της χθεσινής επίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων στην ανατολική Γούτα της Συρίας, κατά την οποία – σύμφωνα με ορισμένες ΜΚΟ – έγινε χρήση χημικών όπλων.

Στα βίντεο και τις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα σωστικά συνεργεία και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων εμφανίζονται οι ματωμένες σοροί δεκάδων θυμάτων. Μερικά απο τα πιο σοκαριστικά πλάνα δείχνουν μικρά παιδιά να αγωνίζονται να πάρουν

ανάσα ή να βγάζουν αφρούς από το στόμα, δηλητηριασμένα από τα τοξικά αέρια.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τουλάχιστον 42 άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τις χθεσινές επιθέσεις ενώ εκατοντάδες άτομα εμφανίζουν συμπτώματα που υποδηλώνουν δηλητηρίαση από οργανοφωσφορικές ενώσεις.

Οργάνωση των Σύρων ανταρτών κατηγόρησε χθες Σάββατο τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι εξαπέλυσαν φονική χημική επίθεση εναντίον της Ντούμα, της τελευταίας περιοχής της ανατολικής Γούτα που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, με τις πρώτες αναφορές να κάνουν λόγο για 35 νεκρούς.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας διέψευσαν ότι ο κυβερνητικός στρατός εξαπέλυσε χημική επίθεση και πρόσθεσαν ότι οι αντάρτες στη Ντούμα βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης και διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις. Η συριακή κυβέρνηση έχει ανακαταλάβει σχεδόν όλη την ανατολική Γούτα από τους αντάρτες στην επιχείρηση που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και πλέον μόνο η Ντούμα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ισλαμιστικής οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ.

Η Συριακή Αμερικανική Ιατρική Ένωση (SAMS) από την πλευρά της έκανε λόγο για συνολικά 35 νεκρούς από επιθέσεις με χημικά όπλα στη Ντούμα. Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, μία πρώτη βόμβα με χλώριο έπληξε νοσοκομείο στη Ντούμα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι, ενώ μια δεύτερη βόμβα με «ανάμικτα» χημικά στοιχεία ερρίφθη σε κοντινό κτίριο. Πάντως, υπάρχουν αρκετές πηγές που κάνουν λόγο σήμερα για περισσότερα από 70 θύματα.

«Ενημερώνουμε τον ΟΗΕ και την αμερικανική και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», δήλωσε ο Μπάσελ Τερμανίνι, αντιπρόεδρος της SAMS με έδρα τις ΗΠΑ.Αξιωματούχος του πολιτικού βραχίονα της Τζάις αλ Ισλάμ κατήγγειλε ότι από τη χημική επίθεση σκοτώθηκαν 100 άνθρωποι.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε από την πλευρά του ότι η Τζάις αλ Ισλάμ κάνει «ψευδείς καταγγελίες» περί χρήσης χημικών όπλων στην πόλη σε μια απέλπιδα, «διάφανη προσπάθεια να εμποδίσει την προέλαση» του στρατού καθώς οι άμυνές της καταρρέουν.

Syria drops chemical weapon–possibly sarin–on bombed and besieged opposition enclave of Douma in Eastern Ghouta, killing at least 70, possibly many more. Typical Syrian military response when the going gets tough. US blames Russia’s “unwavering support.” https://t.co/geRMrS1a63 pic.twitter.com/rPXY0SmMEU

— Kenneth Roth (@KenRoth) April 8, 2018

ΗΠΑ: Αν επιβεβαιωθεί η χημική επίθεση επιβάλλεται άμεση απάντηση

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες ότι οι αναφορές για πολλά θύματα στη Ντούμα της Συρίας έπειτα από φερόμενη χημική επίθεση είναι «τρομακτικές» και αν επιβεβαιωθούν απαιτούν την άμεση απάντηση της διεθνούς κοινότητας.

«Αυτές οι αναφορές, αν επιβεβαιωθούν, είναι τρομακτικές και απαιτούν την άμεση απάντηση της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ.

Η Νάουερτ, επικαλούμενη το ιστορικό χρήσης χημικών όπλων από την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τόνισε ότι η Δαμασκός και η Ρωσία που τη στηρίζει θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνες για τη φερόμενη αυτή επίθεση και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αποτραπούν άμεσα οποιεσδήποτε νέες επιθέσεις».

«Η Ρωσία με τη σταθερή στήριξη που παρέχει στο καθεστώς φέρει την τελική ευθύνη για αυτές τις βίαιες επιθέσεις», κατάληξε η Νάουερτ.

Τραμπ: Ζώο ο Άσαντ, πρέπει να πληρώσει

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε, από την πλευρά του, πως ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ θα πρέπει να «πληρώσει μεγάλο τίμημα» για μια φονική επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και κατηγόρησε το Ιράν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι υποστηρίζουν το «ζώο Άσαντ».

«Πολλοί νεκροί, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, στην άμυαλη ΧΗΜΙΚΗ επίθεση στη Συρία. Η περιοχή της θηριωδίας είναι κλειδωμένη και περικυκλωμένη από τον Συριακό Στρατό, κάνοντάς την εντελώς απρόσιτη στον έξω κόσμο», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

«Ο πρόεδρος Πούτιν, η Ρωσία και το Ιράν είναι υπεύθυνοι γιατί υποστηρίζουν το Ζώο Άσαντ. Μεγάλο τίμημα θα πρέπει να πληρώσει», έγραψε.

Many dead, including women and children, in mindless CHEMICAL attack in Syria. Area of atrocity is in lockdown and encircled by Syrian Army, making it completely inaccessible to outside world. President Putin, Russia and Iran are responsible for backing Animal Assad. Big price…

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 8, 2018

Η Μόσχα αρνείται ότι ο συριακός στρατός έκανε χρήση χημικών όπλων στη Ντούμα

Η Ρωσία διέψευσε σήμερα ότι ο συριακός στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα στη Ντούμα της ανατολικής Γούτα.

«Διαψεύδουμε κατηγορηματικά τις πληροφορίες (περί χρήσης βόμβας χλωρίου) και τονίζουμε ότι μετά την απελευθέρωση της Ντούμα από τους αντάρτες θα είμαστε έτοιμοι να στείλουμε Ρώσους εμπειρογνώμονες (…) για να συλλέξουν πληροφορίες οι οποίες θα αποδείξουν ότι οι δηλώσεις αυτές είναι κατασκευασμένες», δήλωσε ο στρατηγός Γιούρι Γεβτουσένκο, επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση.

Σύμφωνα με τον Γεβτουσένκο, αρκετές δυτικές χώρες κάνουν προσπάθειες για να εμποδίσουν την απομάκρυνση των ανταρτών της Τζάις αλ Ισλάμ από τη Ντούμα προωθώντας ειδήσεις περί χρήσης χημικών όπλων.

Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας

Διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας για την πόλη Ντούμα της ανατολικής Γούτα διεξάγονται ανάμεσα στην οργάνωση των ανταρτών Τζάις αλ-Ισλάμ και τους Ρώσους, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Orient που πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση.

Δεν υπάρχει κάποιο άμεσο σχόλιο από την Τζάις αλ-Ισλάμ, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η πόλη.

Νωρίτερα η συριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Τζάις αλ-Ισλάμ, η οποία υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα. Τουλάχιστον 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με μια οργάνωση παροχής ιατρικής βοήθειας και την υπηρεσία πολιτικής άμυνας στην Ντούμα.

Η Δαμασκός αρνήθηκε ότι εξαπέλυσε τέτοια επίθεση και είπε πως οι αντάρτες στην Ντούμα, οι οποίοι έχουν ηττηθεί και είναι πλήρως περικυκλωμένοι, καταρρέουν και διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους η Συριακή Αμερικανική Ιατρική Εταιρία, η οργάνωση αρωγής, και η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Ντούμα ανέφεραν πως ιατρικά κέντρα δέχθηκαν περισσότερες από 500 περιπτώσεις ανθρώπων που παρουσίαζαν αναπνευστικά προβλήματα στην Ντούμα το απόγευμα του Σαββάτου (χθες), βγάζοντας αφρούς από το στόμα και μυρίζοντας χλώριο.

Ένα από τα θύματα είχε πεθάνει όταν έφθασε στο ιατρικό κέντρο και έξι πέθαναν αργότερα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, Εθελοντές της υπηρεσίας πολιτικής άμυνας ανέφεραν περισσότερες από 42 περιπτώσεις ανθρώπων που πέθαναν στα σπίτια τους με τα ίδια συμπτώματα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει της πληροφορίες. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως 11 άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία αλλά δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τη χρήση χημικών όπλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα