Σε ξένα χέρια ο Αστέρας Βουλιαγμένης με 400 εκατ. ευρώ – Ποιοί είναι οι νέοι ιδιοκτήτες – Ξεπούλημα λέει ο Λαφαζάνης

18:58 3/1/2016 - Πηγή: BankWars

Με σημερινή του ανακοίνωση το ΤΑΙΠΕΔ κάνει γνωστή την υπογραφή της νέας συμφωνίας για την παραχώρηση του Αστέρα Βουλιαγμένης
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “στις 31 Δεκεμβρίου 2015 υπογράφηκε η νέα συμφωνία με την Jermyn Street Real Estate Fund IV LP για την υποβολή του τροποποιημένου Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) για την αξιοποίηση της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ”.
“Η συμφωνία

εξασφαλίζει την προσαρμογή του σχεδίου στη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΠΕ28/2015) και διατηρεί το ίδιο τίμημα, ύψους 400 εκατ. ευρώ. Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016“, καταλήγει το ΤΑΙΠΕΔ.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Η Jermyn Street Real Estate Fund IV LP με την οποία υπεγράφη η συμφωνία, είναι θυγατρική της AGC Equity Partners και υποστηρίζεται από έξι επενδυτικά σχήματα , ενώ με μειοψηφικό πακέτο συμμετέχει και ο τουρκικός όμιλος Dogus. Επίσης, το Kuwait Investment Fund και το Abu Dhabi Investment Fund.

Η AGC διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 2 δισ. Ευρώ ενώ έγινε γνωστή όταν εξαγόρασε αντί 625 εκατ. ευρώ από την κρατική ρωσική ενεργειακή εταιρεία «Inter RAO» το μερίδιό της στην Enel OGK. Εχει γραφεία επίσης στη Βηρυτό και το Ντουμπάι.

Επικεφαλής της AGC είναι ένα πρώην στέλεχος της κρατικής εταιρείας επενδύσεων του Κουβέιτ, ο Walid Abu-Suud.
Εχει κάνει σπουδές οικονομικών στο Χάρβαρντ και επί χρόνια στο Κουβέιτ διαχειρίστηκε κεφάλαια ύψους 14 δισ. δολαρίων της Kuwait Petroleum Corporation – KPC.

Η συμφωνία σχεδιαζόταν να υπογραφεί την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015 αλλά, λόγω νομοτεχνικών διευκρινίσεων που είχε ζητήσει η πλευρά του επενδυτή, οι υπογραφές έπεσαν λίγο πριν την εκπνοή του 2015.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διατήρηση του τιμήματος στα 400 εκατ. δεν ήταν δεδομένη: η μητρική του Jermyn, AGC Equity Partners λίγες ημέρες-τον περασμένο Μάρτιο- αφότου το μπλόκο του ΣτΕ έγινε γνωστό είχε ανακοινώσει ότι “η κεφαλαιοποίηση αγοράς της Αστήρ έχει υποχωρήσει κάτω από τα 150 εκατ. ευρώ ποσό σημαντικά χαμηλότερο από τη συμφωνηθείσα τιμή αγοράς, άνω των 400 εκατ. ανταποκρινόμενη έτσι σε πολύ χαμηλότερη αξία”.ΥΠΟΓΡΑΨΑΝ ΣΤΑ ΜΟΥΛΩΧΤΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΛΕΕΙ Ο Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ

”Η κυβέρνηση και το αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ υπόγραψαν, παραμονή πρωτοχρονιάς και στα μουλωχτά, τη νέα συμφωνία με την οποία ξεπουλιέται για ένα ”κομμάτι ψωμί” και με στόχο την τσιμεντοποίησή του, ο Αστέρας της Βουλιαγμένης, ένας παραθαλάσσιος χώρος, εγγύς των Αθηνών, απείρου φυσικού κάλους, από τους ομορφότερους της Μεσογείου”, αναφέρει ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης σε ανακοίνωσή του.

Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι: “Το μέγα αυτό σκάνδαλο, το οποίο έρχεται μετά και το ξεπούλημα των περιφερειακών αεροδρομίων και τη μια προσφορά για την φωτογραφική χαριστική μεταβίβαση του λιμανιού του Πειραιά, δείχνει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κανένα φραγμό και όριο στην εκποίηση και παράδοση της χώρας στα πιο άγρια ξένα κερδοσκοπικά συμφέροντα και μάλιστα τρίτων κρατών”.

“Είναι πρωτοφανές η κυβέρνηση Τσίπρα και το αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ να θεωρούν ως μεταρρύθμιση τη μεταβίβαση και μάλιστα με χαριστικό τίμημα, στρατηγικών επιχειρήσεων, στρατηγικών υποδομών και στρατηγικών ακινήτων φιλέτων σε κρατικές επιχειρήσεις τρίτων χωρών. Διότι ο Αστέρας της Βουλιαγμένης μεταβιβάζεται – -χαρίζεται σε κρατικά funds του Κουβέιτ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και σε τουρκικά οικονομικά συμφέροντα”, συμπληρώνει ο κ. Λαφαζάνης.

Για να καταλήξει πως: “Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν αναγνωρίζουμε καμιά πολιτική εξουσιοδότηση, καμιά νομιμότητα και κανένα τετελεσμένο για τέτοιου είδους απαράδεκτες και σκανδαλώδεις εκποιήσεις, φωτογραφικού και χαριστικού χαρακτήρα και τονίζουμε ότι για αυτά τα πρωτοφανή σκάνδαλα θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν όχι μόνο οι πολιτικές αλλά και οι ποινικές ευθύνες, οι οποίες είναι απαράγραπτες”.

Keywords
Τυχαία Θέματα