Σε ποια προϊόντα πρέπει να στοχεύσει η ανάπτυξη – «Θηλιά» για την Ελλάδα οι εισαγωγές

12:07 8/3/2017 - Πηγή: BankWars

Θηλιά για την ελληνική οικονομία αποτελούν οι εισαγωγές προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία» η Ελλάδα επί μνημονίων έχει εισάγει ξένα προϊόντα αξίας 240 δισ. ευρώ, ήτοι το 2/3 του ελληνικού χρέους!

Οι δαπάνες σε ετήσια βάση προκαλούν ίλιγγο. Ενδεικτικά η Ελλάδα έχει δαπανήσει 33 εκατ. ευρώ για ιταλικό χαρτί

υγείας, 16,5 εκατ. ευρώ για γαλλικές προτηγανισμένες πατάτες, 80 εκατ. ευρώ για κινέζικα παιχνίδια, 142 εκατ. ευρώ για γερμανικό και ολλανδικό γάλα και 300 εκατ. ευρώ για χοιρινό από την Ισπανία και τη Γερμανία!

Σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ από την ενίσχυση της παραγωγικής της βάσης, η Ελλάδα εισάγει σειρά προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης.

Ένα σημαντικό μέρος αυτών των προϊόντων θα μπορούσαν να παραχθούν στην Ελλάδα, εάν υπήρχε το κατάλληλο αναπτυξιακό σχέδιο αλλά και το κατάλληλο κλίμα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Φυσικά η Ελλάδα δεν μπορεί να μηδενίσει τις εισαγωγές σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, ωστόσο θα μπορούσε να ενισχύσει την παραγωγή της, με μικρότερο κόστος.

Ο πρωτογενής τομέας αδυνατεί να παράξει και να καλύψει τις ανάγκες ακόμη και στα πιο βασικά προϊόντα και αυτό είναι το σημείο στο οποίο πρέπει να στοχεύσει η κυβέρνηση προκειμένου να μπουν οι βάσεις για την ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα