Ρεζίλι έκανε την κυβέρνηση ο Π.Καμμένος – Κρατούνται δημοσιογράφοι του “Φιλελεύθερου”- Αντιδράσεις ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Μίκη, ΕΣΗΕΑ και Βαξεβάνη!

Κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων – εκεί όπου υποβλήθηκε η μήνυση σε βάρος τους από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο θα παραμείνουν οι τρεις δημοσιογράφοι της εφημερίδας Φιλελεύθερος και αύριο το πρωί αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Πρόκειται για τον εκδότη Αθανάσιο Μαυρίδη, τον διευθυντή της εφημερίδας Παναγιώτη Λάμψια και την αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού.

Η μήνυση του Πάνου Καμμένου

αφορά σε δημοσίευμα της εφημερίδας σχετικά με τη κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια αλλά και συνολικά στον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών και άλλων πόρων που σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου αγγίζουν τα 1,6 δισ. ευρώ.

«Πήραν από την Ευρώπη 1,6 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες και έχουν δημιουργήσει τη… Μόρια» δήλωσε προσερχόμενος στη ΓΑΔΑ ο εκδότης του «Φιλελεύθερου» Θανάσης Μαυρίδης προσθέτοντας ότι «αντί να αναζητείται τι έχει γίνει και η Δικαιοσύνη να ερευνά τις καταγγελίες για απ ευθείας αναθέσεις και που πήγαν τα χρήματα, μηνύονται δημοσιογράφοι και ΜΜΕ που αναδεικνύουν το θέμα και αναζητούνται για συλληφθούν».

Αξίζει να σημειωθεί πως τρεις δημοσιογράφοι εμφανίστηκαν αυτοβούλως αρχικά στη ΓΑΔΑ και μετά στο Α.Τ Εξαρχείων μετά την ενημέρωση ότι εκκρεμεί σε βάρος τους μήνυση από τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων επισκέφτηκαν ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο βουλευτής τοπυ ΚΙΝΑΛ Α.Λοβέρδος. Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή έκανε γνωστό ότι, από κοινού με τον Ανδρέα Λοβέρδο, θα φέρει το θέμα στην Ευρωβουλή.

ΝΔ: Αλαζονεία, Αυταρχισμός, Καθεστωτισμός

Για επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού και καθεστωτισμού αλλά και τραμπουκισμούς εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου, κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Ο κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προέβη σήμερα σε μια ακόμη επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού και καθεστωτισμού.

Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε τη σύλληψη επτά δημοσιογράφων του Φιλελεύθερου, επειδή αποτόλμησαν να ρωτήσουν πώς κατασπαταλήθηκε ο πακτωλός των κοινοτικών χρημάτων που δόθηκαν στην Ελλαδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Οι τραμπουκισμοί του κ.Καμμένου δεν φοβίζουν κανέναν. Θέλει δεν θέλει θα δώσει εξηγήσεις για την εθνική ντροπή που ονομάζεται Μόρια, όπως και οι τάχα αριστεροί ευαίσθητοι συνυπουργοί του που εξευτελίζουν καθημερινά την ανθρώπινη ύπαρξη και εκθέτουν την Ελλαδα σε όλο τον κόσμο.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

«Η κυβέρνηση με πρόσφατη τροποποίηση του «τυποκτόνου νόμου» έχει δώσει δείγμα γραφής, προβαίνοντας σε εξορθολογισμό ουσίας και διαδικασίας στις αστικές δίκες κατά δημοσιογράφων.

Η αυτόφωρη διαδικασία ισχύει για όλους τους πολίτες. Στη συζήτηση για το νέο Ποινικό Κώδικα και για το νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που θα ανοίξει σύντομα, το ζήτημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς επικοινωνιακές σκοπιμότητες και με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση».

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΓΙΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ

«Αντισυνταγματική« χαρακτηρίζει την αυτόφωρη διαδικασία για αδικήματα που αφορούν σε δημοσιεύματα του Τύπου ο συνταγματολόγος και βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ευάγγελο Βενιζέλος, σχολιάζοντας τη μήνυση του Πάνου Καμμένου και τη σύλληψη δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Ο πρώην υπουργός κάνει λόγο για «ακατάσχετη ροπή προς τον αχαλίνωτο αυταρχισμό» της σημερινής κυβέρνησης, τονίζοντας πως «κρύβονται πίσω από την υποτιθέμενη εφαρμογή της αρχής της νομιμότητας και από το αποστομωτικό επιχείρημα της ισότητας ενώπιον του νόμου».

Η ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Facebook:

«Αντισυνταγματική η αυτόφωρη διαδικασία στα αδικήματα τύπου. Απαγορεύεται από το 2001 με ρητή αναθεώρηση του άρθρου 14 παρ. 7 του Συντάγματος»
Η εφαρμογή της διαδικασίας των αυτόφωρων εγκλημάτων στο πεδίο της ποινικής ευθύνης του Τύπου και των άλλων Μέσων Ενημέρωσης είναι αποτέλεσμα ενός σκανδαλώδους συνδυασμού αυταρχισμού και αδράνειας. Για το πρώτο την ευθύνη έχει η κυβέρνηση στο μέτρο που ασκεί τον διοικητικό έλεγχο της αστυνομίας. Για το δεύτερο την ευθύνη έχει ο νομοθέτης, πρωτίστως όμως η δικαστική εξουσία που οφείλει να ανάγεται απευθείας στο Σύνταγμα.

Η ακατάσχετη ροπή προς τον αχαλίνωτο αυταρχισμό οδηγεί συχνά πια τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης και του περίγυρού της στην επιλογή να ενεργοποιούν, με την άμεση υποβολή έγκλησης, την αυτόφωρη διαδικασία για δημοσιεύματα στον Τύπο ή σχόλια στα ραδιοτηλεοπτικά ή ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης. Δεν τους ενδιαφέρει η εντύπωση του αυταρχισμού. Κρύβονται πίσω από την υποτιθέμενη εφαρμογή της αρχής της νομιμότητας και από το αποστομωτικό επιχείρημα της ισότητας ενώπιον του νόμου.

Όμως με την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 καταργήθηκε ρητά η προγενέστερη διατύπωση της παραγράφου 7 του άρθρου 14 που όριζε ότι τα αδικήματα του Τύπου είναι αυτόφωρα και αντικαταστάθηκε από την ισχύουσα ρύθμιση που προβλέπει ότι «Νόμος ορίζει τα σχετικά με την αστική και ποινική ευθύνη του Τύπου και των άλλων Μέσων Ενημέρωσης και με την ταχεία εκδίκαση των σχετικών αποφάσεων».

Το Σύνταγμα ήδη από το 2001 όχι μόνο δεν επιβάλλει, αλλά απαγορεύει τον χαρακτηρισμό των τυχόν αδικημάτων του Τύπου ως αυτοφώρων. Οι σχετικές διατάξεις της κοινής ποινικής ( δικονομικής και ουσιαστικής νομοθεσίας) εφόσον προβλέπουν το αντίθετο, είναι παραμεριστέες και ανεφάρμοστες ως αντισυνταγματικές.

Ήδη με το νόμο 2234/1994 – όταν ήμουν υπουργός Τύπου – καταργήθηκε ο μεταξικός νόμος περί Τύπου που ίσχυε ως τότε.

Άλλωστε για να υπάρχει αυτόφωρο έγκλημα, πρέπει να υπάρχει έγκλημα. Στην περίπτωση των δημοσιευμάτων και προφορικών σχολίων των ΜΜΕ, ποιος καθορίζει την ύπαρξη εγκλήματος, μόνος ο εγκαλών με μόνη την υποβολή έγκλησης, χωρίς καμία εισαγγελική αξιολόγηση; Τι σχέση έχει αυτό με τον ορισμό του αυτόφωρου εγκλήματος ( άρθρο 242 ΚΠΔ) ; Κανένα. Ο αυτόφωρος χαρακτήρας των αδικημάτων Τύπου ήταν νομικό πλάσμα προβλεπόμενο ρητά από το Σύνταγμα πριν την αναθεώρηση του 2001. Τώρα αυτό δεν υπάρχει.

Η κράτηση, έστω για ώρες, δημοσιογράφων λόγω δήθεν αυτόφωρου συνιστά προσβολή των άρθρων 5 και 6 του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ και διάπραξη του εγκλήματος της κατακράτησης παρά το Σύνταγμα από όποιον διέταξε την κράτηση ή συνέπραξε σε αυτήν.

Καιρός να σταματήσει η αυταρχική αστειότητα της δήθεν αυτόφωρης διαδικασίας στα τυχόν αδικήματα τύπου.

Για την κυβέρνηση ισχύει το «μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι». Για τη δικαιοσύνη όμως δεν υπάρχει δικαιολογία.

Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

«Η φίμωση του Τύπου υπήρξε πάντοτε η απαρχή ζοφερών εξελίξεων. Χρειάζεται δημοκρατική επαγρύπνηση, γιατί προβλέπω ότι το προσεχές μέλλον μας επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις».

Μίκης Θεοδωράκης

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ

Να σταματήσουν οι διώξεις των δημοσιογράφων στο «Φιλελεύθερο» ζητά με ανάρτηση του στο Twitter, o εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης.

Επισημαίνει ότι τα δημόσια πρόσωπα, απαντάνε με θάρρος και προσθέτει: «Έχουν θέσει τον εαυτό τους σε δημόσιο έλεγχο και αν υπάρχει συκοφαντία έχουν χρέος να την καταδείξουν δημόσια». Ζητά επίσης από την κυβέρνηση, απέναντι στη διαπλεκόμενη δημοσιογραφία να ευνοήσει θεσμούς και κανόνες ελευθεροτυπίας.

Για την υπόθεση εξέδωσε ανακοίνωση και η Ένωση Συντακτών

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, καταγγέλλει την εμφάνιση αστυνομικών στα γραφεία της ιστοσελίδας «liberal.gr» και της εφημερίδας «Φιλελεύθερος». Οι αστυνομικοί αναζητούσαν δημοσιογράφους, προκειμένου να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτoφώρου, μετά από μήνυση που υπέβαλε Υπουργός της Κυβέρνησης.

Υπενθυμίζουμε ότι, εάν από τη δημοσίευση ενός άρθρου θεωρεί κάποιος ότι θίγεται ή ότι το δημοσίευμα είναι αναληθές, μπορεί να ζητήσει να δημοσιεύσει την άποψή του, ώστε να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή του. Κάτι τέτοιο προβλέπεται, άλλωστε, τόσο από το Νόμο όσο και από τις Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος. Εάν και πάλι ο θιγόμενος δεν ικανοποιηθεί έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στην τακτική Δικαιοσύνη.

Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν ότι πρέπει να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα στον Τύπο. Καλούμε την κυβέρνηση να νομοθετήσει, επιτέλους, και να καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, η οποία είναι ενέργεια που στρέφεται κατά της ελεύθερης ενημέρωσης και έχει σκοπό να τρομοκρατήσει και να οδηγήσει τους δημοσιογράφους σε αυτοπεριορισμό.

Η ΕΣΗΕΑ θα ενημερώσει εκ νέου την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη νομοθεσία, ακριβώς όπως έπραξε και το 2012, όταν συνάδελφος συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και στη δίκη του παρέστη και κατέθεσε και ο τότε Πρόεδρος της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα.

Το LIBERAL: Οι δημοσιογράφοι στο κρατητήριο, ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία

Η εικόνα δημοσιογράφων να περνούν τη διαδικασία του αυτοφώρου, να τους παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα και να μένουν στα κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων θυμίζει άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα.

Η διαδικασία του αυτοφώρου, που κατ΄επανάληψη και η ΕΣΗΕΑ έχει ζητήσει να πάψει να ισχύει προκειμένου να μην αντιμετωπίζονται οι δημοσιογράφοι ως κοινοί εγκληματίες, αποτελεί μια προσπάθεια εκφοβισμού. Για αυτό και οι πολιτικοί που επιθυμούν τη φίμωση της ενοχλητικής ε και ερευνητικής δημοσιογραφίας την επιλέγουν.

Καθεστώτα τύπου Ερντογάν και Μαδούρο είναι αυτά που φέρονται έτσι στους δημοσιογράφους. Στις ανεπτυγμένες και δημοκρατικές χώρες η αντιμετώπιση είναι διαφορετική.

Η απάντηση Καμμένου μετά τη μήνυση που κατέθεσε κατά των δημοσιογράφων

Keywords
καμμενος, ΕΣΗΕΑ, βαξεβανης, νεα κυβερνηση, κυβερνηση, ρεζιλι, ευα καιλη, νεα δημοκρατια, γαδα, μμε, λοβερδος, νέα, συλληψεις, ελλαδα, υπουργειο, βενιζελος, facebook, συνταγμα, ρητά, καιρος, φίμωση, μικης θεοδωρακης, twitter, χρεος, ελευθεροτυπια, εμφάνιση, δοδ, συριζα, κικιλιας, εφημεριδα δημοκρατια, μετρο, ηλεκτρα γαλανου, www.facebook.com, βαξεβανης βενιζελος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, κωστας βαξεβανης, αξιολογηση, αστυνομικο τμημα, κομματα, δοδ, ρητά, χωρες, το θεμα, δημοκρατια, εθνικη, θαρρος, θεμα, μμε, φιλελευθερος, αρθρο, γινει, γραφεια, δευτερο, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωση, δικη, δωσει, δειγμα, ευα, ευρω, υπαρχει, ενεργεια, ενημερωση, εμφάνιση, εποχες, επτα, ερντογαν, ερευνα, ευθυνη, ευρωπη, ζητα, υποθεση, ισχυει, θυμιζει, εικονα, λογο, μιλτιαδης, μορια, μηνυση, ντροπη, πεδιο, προβληματα, πρωι, ρυθμιση, ροπη, συζητηση, συντομα, συλληψη, σχολια, τιμη, τμημα, φίμωση, ωρες, εφαρμογη, ενωση, ηλεκτρονικα, υπουργειο, κωστας, θανασης
Τυχαία Θέματα