Ψήφισαν Ελλάδα και προοπτικές οι επενδυτές – Αγόρασαν το 7ετές ομόλογο με επιτόκιο μόλις 1,9%

upd: Στο 1,9% διαμορφώθηκε το τελικό επιτόκιο στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου και το κουπόνι στο 1,875%, ενώ οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 13 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο έχει δανειστεί ποτέ το ελληνικό δημόσιο σε ομόλογο αποτιμημένο σε ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, το τελικό ποσό που αντλήθηκε από τη δημοπρασία ανήλθε στα 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ,

στη δημοπρασία συμμετείχαν συνολικά 335 επενδυτές.

Όσον αφορά το είδος των επενδυτών που συμμετείχαν, το 55% ήταν διαχειριστές ενεργητικού (asset manager), το 20% τράπεζες, το 10% hedge fund και το 9% ασφαλιστικά ταμεία.

Μητσοτάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα η επιτυχής έκδοση του 7ετούς ομολόγου

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών στην Ελλάδα το επταετές ομόλογο με απόδοση 1,9% – Ξεπέρασαν τα 12,5 δισ. οι προσφορές

Οι αγορές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και προσέφεραν πάνω απο 12,5 δισ στην σημερινή έξοδο με την απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου να “κλειδώνει” στο 1,9%.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η τιμολόγηση της σημερινής έκδοσης γίνεται σε επίπεδα που είναι 45,7% πιο κάτω σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη 7ετή ομολογιακή έκδοση η οποία είχε γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου 2018.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε στις 10.30 και ώρα Ελλάδος κι έκλεισε γύρω στις 14.00.

Υπενθυμίζεται ότι η  Ελλάδα προσέλαβε τις Barclays, BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale για να οργανώσουν την έκδοση.

Το υπουργείο Οικονομικών ήθελε  να εξασφαλίσει ένα ποσό κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ με πολύ χαμηλότερο κόστος από το επταετές ομόλογο των 3 δισ. ευρώ που εξέδωσε τον Φεβρουάριο, με επιτόκιο 3,5%.

Η Ελλάδα θα αντλήσει κεφάλαια της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ.

Στην παρούσα φάση η χώρα εκμεταλλεύεται το «παράθυρο» ευκαιρίας που άνοιξε στις αγορές η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και ο σχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, γεγονότα που αύξησαν κατακόρυφα το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται ήδη με τη ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Με τη σημερινή έκδοση η χώρα καλύπτει τους στόχους για ολόκληρη την φετινή χρονιά, που προέβλεπαν την άντληση συνολικών κεφαλαίων 7 δισ. ευρώ από τις αγορές.

Χ. Σταϊκούρας: Ιδιαίτερα επιτυχής η έκδοση του 7ετούς ομολόγου

Βασική προϋπόθεση για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην κανονικότητα είναι η συστηματική, ποιοτική και με χαμηλό κόστος χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές, σημειώνει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επ’ αφορμή της σημερινής εξόδου της χώρας στις αγορές.

“Η σημερινή έκδοση του επταετούς ομολόγου αξιολογείται ως ιδιαίτερα επιτυχής, αφού κινείται προς αυτή την κατεύθυνση”, τονίζει ο υπουργός.

“Συνεχίζουμε βήμα-βήμα, με σχέδιο, ωριμότητα και αποφασιστικότητα”, καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα