Προσοχή στις κινέζικες επενδύσεις – Εντείνονται στην ΕΕ οι ανησυχίες από την διείσδυση κινεζικών ομίλων

Εντείνονται στην ΕΕ οι ανησυχίες από την διείσδυση και τις επιθετικές εξαγορές εκ μέρους κινεζικών ομίλων στις χώρες – μέλη της.

Σύμφωνα με πρόταση του αρμόδιου τμήματος της Κομισιόν, την οποία δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, οι ξένες επενδύσεις αυτές έχουν “πολιτικά κίνητρα”. Σε πορόσφατα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου, αναφέρεται ότι ο σκληρός πυρήνας της ΕΕ – Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία- έχουν ήδη ζητήσει από την Επιτροπή να επισπεύσει τη δράση της για να αντιμετωπίσει την εξέλιξη αυτή.

Με το σχέδιο αυτό, η ΕΕ θα έχει τη δικαιοδοσία να διενεργεί λεπτομερή έλεγχο στις “επενδύσεις στην ΕΕ που έχουν στρατηγική σημασία από οικονομική άποψη και από άποψη ασφαλείας”. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή μπορεί ήδη να μπλοκάρει τις εξαγορές για λόγους ανταγωνισμού.Όπως επίσης αναφέρεται η πρόταση προβλέπει ότι τα κράτη της ΕΕ θα διατηρούν το δικαίωμα να επιτρέπουν ή να απορρίπτουν μια εξαγορά ακόμα και μετά τον έλεγχο της ΕΕ.

Στο πλαίσιο μιας ακόμα πιο τολμηρής παραμέτρου του σχεδίου, θα συσταθεί μια νέα ευρωπαϊκή αρχή προκειμένου να αξιολογεί τις ξένες επενδύσεις, αν και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις σε βάρος της ΕΕ.

Οι ανησυχίες και ο προβληματισμός εντείνεται, καθώς οι φόβοι για μια έκρηξη της φούσκας του τραπεζικού τομέα της Κίνας, το οποίο συνδέεται με ένα ευρύ παρατραπεζικό σύστημα, θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα καταστροφικό ντόμινο σε κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη. Είναι προφανές ότι ένα μεγάλο μέρος των επενδυτικών κεφαλαίων που συγκεντρώνονται για τις επενδύσεις αυτές, προέρχεται από το αμφίβολης βιωσιμότητας παρατραπεζικό σύστημα της Κίνας.

Επίσης στην Κίνα, παρατηρείται μια απότομη επέκταση των προϊόντων διαχείρισης πλούτου, μια επέκταση που σύμφωνα με αναλυτές κρύβει πολλούς κινδύνους, λόγω της μικρής τους διάρκειας και της πολύ μεγάλης διείσδυσής τους σε μικροεπενδυτές. Πολλοί φοβούνται ότι το σκιώδες τραπεζικό σύστημα της Κίνας κρέμεται από μια κλωστή, δημιουργώντας ανησυχία ότι ένα τεράστιο δίκτυο επενδυτικών σχημάτων, μερικά από τα οποία είναι γνωστά στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα βιωσιμότητας και τουλάχιστον αξιοπιστίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αυξάνονται οι ανησυχίες για την πολυμέτωπη παρουσία επενδυτικών σχημάτων από την Κίνα και στην Ελλάδα.
Επενδυτικά σχήματα, χωρίς καμιά επί μέρους εξειδίκευση, δηλώνουν παρόντα, σε λιμάνια, μεταφορές, τουρισμό, ασφαλιστικές υπηρεσίες, προσδοκώντας υπεραξίες για τους επενδυτές όλων αυτών των παραφυάδων του προβληματικού παρατραπεζικού συστήματος που ανθεί (για πόσο ακόμη;) στην Ασιατική υπερδύναμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα