Prem Watsa – ΣΕΒ: Ώρα για επενδύσεις, τώρα που ακούω “κανόνια” – QE, capital controls, έξοδος στις αγορές

“Κάντε την Ελλάδα το καλύτερο μέρος για επενδύσεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην μπορέσετε να το πετύχετε”, είναι το μήνυμα που έστειλε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, στο Μέγαρο Μουσικής, ο Καναδός μεγαλοεπενδυτής Prem Watsa.

Το “αφεντικό” της Fairfax, ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα στα τελευταία δύσκολα χρόνια που οι περισσότεροι έχουν γυρίσει την πλάτη στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων ηχηρών ελληνικών ονομάτων), επισήμανε ότι:

– Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα για να πάει μπροστά είναι η οικονομική ελευθερία, οι φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές. Οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες είναι αυτοί που δημιουργούν δουλειές, τόνισε.

–Ήρθα στην Ελλάδα το 2013 λόγω του κύριου Σαμαρά αλλά και η τωρινή κυβέρνηση έκανε αυτό που ήθελε η τρόικα – και αυτό ήταν δύσκολο – και θέλω να συγχαρώ τον Πρωθυπουργό.

-Όλα τα νούμερα δείχνουν ότι η χώρα πέρασε μεγάλη ύφεση και πρέπει να συγχαρούμε τους επιχειρηματίες που επιβίωσαν σε αυτές τις συνθήκες.

– Τώρα είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης. Θα συνιστούσα στην κυβέρνηση να κάνει την Ελλάδα το καλύτερο μέρος για επενδύσεις.

-Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δ.Ν.Τ. προέβλεπαν ότι οικονομία της Ιρλανδίας αναπτυσσόταν με 1% τα προηγούμενα χρόνια όμως η ανάπτυξη της Ιρλανδίας ξεπέρασε το 6%. Οι δανειστές είναι καλοί άνθρωποι αλλά δεν μπορούν να προβλέψουν τι θα γίνει.

-Τρεις είναι οι προυποθέσεις για να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα: Η Ελλάδα να ενταχθεί στο QE, να έρθουν τα capital controls και η χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά ομολόγων.

“Ακόμα και Ηνωμένες Πολιτείες θα χρεοκοπούσαν αν δεν είχαν πρόσβαση στην αγορά ομολόγων, καμιά χώρα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει. Εάν αποκτήσετε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές θα αποκτήστε ξανά τον έλεγχο του πεπρωμένου σας”

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Watsa τόνισε ότι όπως λένε οι Γάλλοι αγοράστε όταν ακούτε κανονιές και πουλήστε όταν ακούτε τρομπέτες. Εγώ αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ακούω ήχους κανονιών.

ΥΜΝΟΣ ΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ

Ο Prem Watsa αναφέρθηκε ονομαστικά στα στελέχη επικεφαλής των εταιρειών στις οποίες συμμετέχει λέγοντας ότι είναι εξαιρετικά και θα μπορούσαν να τρέξουν οποιαδήποτε εταιρεία στις ΗΠΑ. “Εχετε τεράστιο ταλέντο και πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό”, επισήμανε.

Επενδύσαμε στην Eurolife που είναι μια από τις καλύτερες εταιρείες που επενδύσαμε και διοικείται από τον κ. Σαρρηγεωργίου, έχουμε το 18% στην Eurobank (Καραβίας-Καραμούζης), 40% στη Grivalia που διοικεί ο κ. Γιώργος Χρυσικός. Επενδύσαμε στην Μυτιληναίος που έχει απίστευτο «track record». Τοποθετηθήκαμε στην Praktiker που δεν έχασε λεφτά τα τελευταία 15 χρόνια.

Keywords