Πως είδε ο τουρκικός τύπος την επίσκεψη Σαμαρά στην Άγκυρα

14:04 5/3/2013 - Πηγή: BankWars

Στον απόηχο της επίσκεψης του Αντ. Σαμαρά στην Τουρκία ο τουρκικός τύπος κάνοντας την αποτίμηση της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού επικεντρώνεται στην οικονομική πτυχή των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Η Αθήνα και η Άγκυρα επιζητούν επί πλέον αναθέρμανση των σχέσεων τους για να ενισχυθεί το εμπόριο, Οι ελληνοτουρκικές εμπορικές συναλλαγές που έφτασαν τα 6.6

δις δολάρια σε δέκα χρόνια υπόσχονται μεγαλύτερες δυνατότητες, πιστεύουν οι πρωθυπουργοί των δυο γειτονικών χωρών», γράφει η σημερινή Χουριέτ, επισημαίνοντας ότι στο επίμαχο θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Αιγαίου, ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του, τόνισε ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο γιατί οι δυο πλευρές να μην εξασφαλίσουν αμοιβαία οφέλη για την περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα.

Ανοιχτά τα επίμαχα ζητήματα

Χρησιμοποίησε μάλιστα την φράση «kazan, kazan», και που είναι η μετάφραση στα τουρκικά της γνωστής αγγλικής διπλωματικής έκφρασης “win win”. Δεδομένου ότι ο κ. Σαμαράς είχε επιμείνει αμέσως πριν στην ίδια συνέντευξη, ότι τα δικαιώματα που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας είναι σαφή, δημιούργησε αρκετό προβληματισμό στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης και μάλιστα το σχετικό ρεπορτάζ της Χουριέτ αναφέρει ότι το θέμα της εκμετάλλευσης του Αιγαίου ήταν ένα από βασικά θέματα στην ατζέντα αλλά οι δύο ηγέτες προέβησαν μόνο σε σύντομες αναφορές σε αυτό.

Η γενική εντύπωση της επίσκεψης Σαμαρά από τουρκικής πλευράς φαίνεται να είναι ότι τα επίμαχα θέματα, όπως η ΑΟΖ το Αιγαίο, το Κυπριακό, παραμένουν και είναι αρκετά περίπλοκα για δυο χώρες που η μια είναι σε κρίση και η άλλη έχει ανάγκη την φτηνή ενέργεια για να διατηρήσει την οικονομική της ανάπτυξη. Και είναι ενδιαφέρουσα η σκέψη Τουρκάλας αρθρογράφου ότι ο χρόνος θα δείξει «αν οι οικονομικές κρίσεις θα είναι ευχή ή κατάρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά το γεγονός ότι και οι δυο πρωθυπουργοί ολοκλήρωσαν δηλώσεις τους για την υφαλοκρηπίδα εκφράζοντας την ελπίδα να διατηρηθούν οι καλές διμερείς σχέσεις, δίνει τροφή για αισιοδοξία», καταλήγει η αρθρογράφος.

Πηγή: DW

Keywords
Τυχαία Θέματα