Ποιός είναι ο “ελληνικός δρόμος” για την Εθνική Ασφαλιστική – Τη διεκδικούν τρεις κινέζικοι όμιλοι και η Exin

Τις οικονομικές προσφορές για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, περιμένει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Ο χρόνος για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής πλησιάζει, με την αγωνία της αγοράς και των εργαζομένων να κορυφώνεται, καθώς διακυβεύεται ο ενδεχόμενος αφελληνισμός μιας εμβληματικής εταιρείας περισσότερα από 125 χρόνια συνεχούς ασφαλιστικής δράσης στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Η Εθνική Τράπεζα

περιμένει να κατατεθούν άμεσα τέσσερις προσφορές, οι τρεις από πολύ μεγάλα και με διεθνή παρουσία κινεζικά funds (Fosun, Gongbao και Wintime). Το κινεζικό fundFosun είναι το πλέον γνωστό στη χώρα μας, καθώς κατέχει ήδη ένα ποσοστό της τάξης σχεδόν 14% στον όμιλο FFGroup, ενώ συμμετέχει και στο σχήμα αξιοποίησης του Ελληνικού.

Από την άλλη μεριά, προβάλλει με απαιτήσεις μια πρόταση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν η ελληνική επιλογή . Πρόκειται για το επενδυτικό σχήμα EXINPartners, στο οποίο συμμετέχουν οι Παύλος Κανελλόπουλος, JohnCalamos, JohnKoudounis – και MattFairfield.

Το σχήμα αυτό αντιμετωπίζεται από στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, ως σχήμα υψηλής εξειδίκευσης στα ασφαλιστικά πράγματα, καθώς ο MattFairfield θεωρείται ισχυρός παίκτης στην αμερικανική ασφαλιστική αγορά, με εμπειρία στις εξαγορές και διευρυμένο χαρτοφυλάκιο ασφαλιστικών υπηρεσιών και εμπειρία.

Επίσης η χρηματοοικονομική ευρωστία και κεφαλαιακή δύναμη του CalamosInvestments που συμμμετέχει στηνExin, αναδεικνύεται, μέσα και από τη συμμετοχή του ελληνοαμερικανού John Koudounis , o oποίος είναι και ο CEO της CalamosInvestments. Ο Koudounis με σημαντική παρουσία στον χρηματοοικονομικό κλάδο, γνωστός αναλυτής σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ (Fox, CNBC, Bloomber) ήταν το 2014 ο νεότερος CEO της WallStreet, αλλά επίσης κατέχει την επίζηλη ιδιότητα του μέλους του πανίσχυρου BrettonWoodsCommittee.

Οι Κανελόπουλος – Αδαμαντιάδης ειναι οι πόλοι του Exin στην Αθήνα με εδραιωμένη συνεργασία έχοντας απο κοινού με την ExinPartners αγοράσει την AIG με σημαντική θέση στο εγχώριο ασφαλιστικό τοπίο.

Σύμβουλοι για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι οι Goldman Sachs και Morgan Stanley, οι οποίες φέρεται να αποτιμούν την εταιρία μεταξύ 800 εκατ. – 1 δισ. ευρώ. Η ασφαλιστική είναι αποτιμημένη στα βιβλία της Εθνικής Τράπεζας με 750 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα