Phishing: Τι μπορεί να κάνει κάποιος αν πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης
Σε μια εποχή που οι διαδικτυακές απάτες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, η διεθνής εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET παρουσιάζει δέκα βήματα που μπορεί να φανούν χρήσιμα σε κάποιον που έχει ήδη… φάει το δόλωμα.
1. Δεν δίνουμε περισσότερες πληροφορίες. Εάν έχουμε λάβει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που μας προκαλεί κάποιες υποψίες, αλλά έχουμε κάνει κλικ στον συνημμένο σύνδεσμο, αποφεύγουμε να μοιραστούμε οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία και δεν δίνουμε τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού μας.
2. Αποσυνδέουμε τη συσκευή μας από το διαδίκτυο. Ορισμένες επιθέσεις phishing μπορεί να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό, να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με εμάς και τη συσκευή μας ή να αποκτήσουν απομακρυσμένο έλεγχο της συσκευής που έχει παραβιαστεί. Για να μετριάσουμε τη ζημιά, αρχίζουμε από την αποσύνδεση της παραβιασμένης συσκευής από το διαδίκτυο.
3. Δημιουργούμε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων μας. Η αποσύνδεση από το διαδίκτυο θα αποτρέψει την αποστολή περισσότερων δεδομένων στον κακόβουλο διακομιστή, όμως τι γίνεται με τα δεδομένα μας που εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο; Θα πρέπει να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων μας, κυρίως των ευαίσθητων εγγράφων ή των αρχείων με υψηλή προσωπική αξία, όπως φωτογραφίες και βίντεο. Βεβαίως, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων μας μετά την επίθεση μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς ενδέχεται να έχουν ήδη παραβιαστεί από κακόβουλο λογισμικό και να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας και του κακόβουλου λογισμικού. Γι’ αυτό θα πρέπει να δημιουργούμε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων μας τακτικά και προληπτικά. Εάν το κακόβουλο λογισμικό πλήξει τη συσκευή μας, μπορούμε να ανακτήσουμε τα δεδομένα μας από έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, ένα στικάκι USB ή μία υπηρεσία αποθήκευσης στο cloud.
4. Εκτελούμε την εντολή σάρωσης για κακόβουλο λογισμικό και για άλλες απειλές χρησιμοποιώντας λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό από αξιόπιστο πάροχο, ενώ η συσκευή είναι ακόμη αποσυνδεδεμένη από το διαδίκτυο. Ιδανικά θα ήταν χρήσιμο να εκτελέσουμε μία δεύτερη σάρωση χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, το δωρεάν online σκάνερ της ESET. Εάν ο σαρωτής εντοπίσει ύποπτα αρχεία, ακολουθούμε τις οδηγίες για να τα αφαιρέσουμε.
5. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων, δηλαδή επαναφοράς της συσκευής μας στην αρχική κατάσταση με την αφαίρεση όλων των εγκατεστημένων εφαρμογών και αρχείων. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι κακόβουλου λογισμικού μπορεί να παραμείνουν στη συσκευή ακόμη και μετά την πλήρη επαναφορά, αλλά οι πιθανότητες είναι ότι η διαγραφή της κινητής συσκευής ή του υπολογιστή μας απομακρύνει επιτυχώς κάθε απειλή. Η επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων είναι μη αναστρέψιμη και θα διαγράψει όλα τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα τοπικά, γι’αυτό θα πρέπει να έχουμε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας.
6. Αλλάζουμε τους κωδικούς μας. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» μπορεί να μας εξαπατήσουν ώστε να αποκαλύψουμε τα ευαίσθητα δεδομένα μας, όπως αριθμοί ταυτότητας, στοιχεία τραπεζικών και πιστωτικών καρτών ή κωδικούς. Ακόμη και όταν δεν δίνουμε τα στοιχεία μας, είναι πιθανό, αν έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή, να τα εντοπίσει. Αν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να αλλάξουμε αμέσως τα στοιχεία της σύνδεσής μας σε διαφορετικούς λογαριασμούς.
7. Επικοινωνούμε με τράπεζες, αρχές και παρόχους υπηρεσιών εάν έχουμε δώσει στοιχεία τραπεζικής/πιστωτικής κάρτας ή στοιχεία σύνδεσης για μία ιστοσελίδα με πρόσβαση στις κάρτες μας. Η κάρτα μπορεί να μπλοκαριστεί ή να παγώσει για να αποτραπεί μελλοντική απάτη και να αποτρέψουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε τυχόν οικονομικές απώλειες.
8. Ελέγχουμε τη δραστηριότητά μας στους λογαριασμούς. Οι κυβερνοεγκληματίες που εισβάλλουν με επιτυχία σε μία από τις συσκευές ή τους λογαριασμούς μας μπορεί να προσπαθήσουν να εδραιώσουν την παρουσία τους εκεί για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορεί να αλλάξουν τα στοιχεία σύνδεσης, τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους αριθμούς τηλεφώνου ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να τους βοηθήσει να εδραιώσουν τα κεκτημένα τους στον λογαριασμό μας.
Ελέγχουμε τη δραστηριότητά μας στους λογαριασμούς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις τραπεζικές πληροφορίες και το ιστορικό των ηλεκτρονικών αγορών μας. Αν, για παράδειγμα, εντοπίσουμε πληρωμές που μας φαίνονται παράξενες, άγνωστες ή μη εξουσιοδοτημένες, το αναφέρουμε, αλλάζουμε τα στοιχεία της σύνδεσής μας και ζητάμε επιστροφή χρημάτων.
9. Αναζητάμε μη αναγνωρισμένες συσκευές. Εάν οι χάκερς έκλεψαν τα στοιχεία του λογαριασμού μας, οι πιθανότητες είναι ότι προσπάθησαν να συνδεθούν από τη δική τους συσκευή. Οι περισσότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης διατηρούν αρχείο των τρεχουσών συνεδριών σύνδεσης στο πλαίσιο των ρυθμίσεων απορρήτου. Το ελέγχουμε και πραγματοποιούμε αναγκαστική αποσύνδεση για κάθε άγνωστη συσκευή.
10. Ειδοποιούμε φίλους, επαφές, παρόχους υπηρεσιών και τον εργοδότη μας, καθώς μερικές φορές οι απατεώνες χρησιμοποιούν τη λίστα επαφών μας σε έναν παραβιασμένο λογαριασμό για να διασπείρουν συνδέσμους ηλεκτρονικού ψαρέματος ή ανεπιθύμητη αλληλογραφία. Λαμβάνουμε μέτρα για να αποτρέψουμε και άλλους να πέσουν θύματα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Συντάξεις: Για ποιους και πόσο αυξάνονται από 2024 – Ποιοι θα λάβουν… χριστουγεννιάτικο μποναμά
- Οι 10 πόλεις που «διώχνουν» το Airbnb
- Τα νέα iPhone 15 είναι διαθέσιμα για προπαραγγελία στα καταστήματα Nova
- Dreamforce 2023: Η Salesforce Ανακοίνωσε Καινοτομίες σε Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), Σημαντικές Συνεργασίες, Φιλανθρωπικές Πρωτοβουλίες και Ενέργειες Βιωσιμότητας
- Κρι Κρι: Έκτακτες παροχές συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας
- Αλλάζει το τοπίο στα δάνεια: Χορήγηση στεγαστικών από μη τραπεζικά ιδρύματα
- Ευρεία αγροτική σύσκεψη την Τετάρτη στον Πλατύκαμπο για τα μέτρα στον κάμπο
- Υπ. Οικονομικών: Αυτά είναι τα μέτρα για στήριξη εισοδημάτων και πάταξη φοροδιαφυγής
- Άνοιξε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για μεταβιβάσεις ενίσχυσης
- Έκτακτη παροχή ύψους 1 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας Κρι Κρι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του Λ. Όστιν
- Στάση εργασίας των λεωφορείων την Πέμπτη – Ποιες ώρες θα κινηθούν
- Απονεμήθηκαν τα 5α Επιχειρηματικά Βραβεία Θαλής ο Μιλήσιος – Ωδή στην καινοτομία
- Γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι: Έκτακτη παροχή ύψους 1 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους
- Στον εισαγγελέα οι δύο Τούρκοι που συνελήφθησαν στη Μονεμβασιά για κατασκοπεία
- ΑΒ Βασιλόπουλος: Έως 23/9 οι μειωμένες τιμές 20% για τους πλημμυροπαθείς
- Phishing: Τι μπορεί να κάνει κάποιος αν πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης
- Το πρόγραμμα Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη – Αύριο στις 6μ.μ. η συνάντηση με Ερντογάν
- Τελευταία Νέα BankWars
- Phishing: Τι μπορεί να κάνει κάποιος αν πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης
- ΑΒ Βασιλόπουλος: Έως 23/9 οι μειωμένες τιμές 20% για τους πλημμυροπαθείς
- Το πρόγραμμα Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη – Αύριο στις 6μ.μ. η συνάντηση με Ερντογάν
- Συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του Λ. Όστιν
- Απονεμήθηκαν τα 5α Επιχειρηματικά Βραβεία Θαλής ο Μιλήσιος – Ωδή στην καινοτομία
- Στάση εργασίας των λεωφορείων την Πέμπτη – Ποιες ώρες θα κινηθούν
- Γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι: Έκτακτη παροχή ύψους 1 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους
- Στον εισαγγελέα οι δύο Τούρκοι που συνελήφθησαν στη Μονεμβασιά για κατασκοπεία
- Χ. Βουρλιώτης: Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε περίπτωση εμπρησμού από πρόθεση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Επίδομα θέρμανσης Διατηρείται το ύψος και το εισοδηματικό όριο
- Κ. Βελόπουλος: Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί – Ντροπή για όσα συμβαίνουν
- Ελληνικός Χρυσός: Υψηλότατη απόδοση για τη βιώσιμη μεταλλευτική δραστηριότητα βάσει του διεθνούς προτύπου TSM
- Κτηματολόγιο: Από 21 Σεπτεμβρίου η προανάρτηση σε περιοχές της Αχαΐας
- Ουκρανία: Ο νέος τρόπος που έχει βρει για να πλήττει τη Ρωσία με drones
- Η Ελλάδα ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της στις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές
- Λιβύη: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία των 3 Ελλήνων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στο τροχαίο
- ΗΠΑ: Έφθασαν οι Αμερικανοί κρατούμενοι που αφέθηκαν ελεύθεροι από το Ιράν
- Σουδάν-ΟΗΕ: 1.200 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από ιλαρά και υποσιτισμό σε προσφυγικούς καταυλισμούς μετά τον Μάιο
- Στάσεις εργασίας στα λεωφορεία την Πέμπτη 21/9 - Ποιες ώρες θα κινηθούν