Πέτσας: Και νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις – Διανύουμε δύο κρίσιμες εβδομάδες

«Εν μέσω τουρκικών προκλήσεων αντιμετωπίζουμε και την κρίση του κορωνοϊού» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα των πολιτών συμμορφώνεται με τα δύσκολα περιοριστικά μέτρα. Επιπλέον, προανήγγειλε νέα μέτρα στήριξης την ερχόμενη εβδομάδα για επιχειρήσεις και εργαζομένους που πλήττονται από την πανδημία.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας τόνισε πως «την ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού την αντιμετωπίζουμε με επιτυχία και έτσι θα αντιμετωπίσουμε και την απειλή του κορωνοϊού. Διανύουμε τις δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες.

Η πλειονότητα των Ελλήνων επιδεικνύει συγκινητική συμμόρφωση με τα πολύ δύσκολα και πρωτοφανή μέτρα, που δεν έχουν επιβληθεί ξανά σε καιρό ειρήνης».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κινείται σε τρεις άξονες: Ανάσχεση διασποράς του ιού, στήριξη συστήματος υγείας, στήριξη της οικονομίας.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «πριν από 2 μήνες είχαμε 565 κλίνες ΜΕΘ, σήμερα είναι συνολικά 813, μαζί με τις ιδιωτικές», ενώ τόνισε πως «συνεργαζόμαστε με τους ιδιώτες παρόχους υγείας. Θα προχωρήσουμε και ίσως στο μέλλον να φτάσουμε και στον βαθμό επίταξης, λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον των φορολογουμένων». Παράλληλα, ανέφερε πως «για να ενθαρρύνουμε τις δωρέες σε υγειονομικά είδη έχουμε απαλλάξει τις δωρέες από την καταβολή ΦΠΑ».

«Η κατάσταση την πραγματική οικονομία συνεχίζει να επιδεινώνεται» επισήμανε ο κ. Πέτσας και προανήγγειλε πως «από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί η περίμετρος ατόμων και επιχειρήσεων που θα τύχουν βοήθειας». «Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Σε μια επιχείρηση για να πληρώσει εργαζόμενους και προμηθετές πρέπει να υπάρχουν έσοδα. Γι’αυτό επιλέξαμε την εργασία από την ανεργία, απαγορεύοντας τις απολύσεις και ταυτόχρονα αναστείλαμε υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας δεν είναι απεριόριστες [ώστε να απαγορευτούν παντού οι απολύσεις]», υπογράμμισε.

Για το ζήτημα των μεταχρονολογημένων επιταγών, είπε ότι απασχολεί την κυβέρνηση, η οποία επεξεργάζεται σχέδιο. «Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις», είπε.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «η παραγωγή αναπευστήρων στη χώρα μας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν επιβεβαιώνουμε καμία κατάσχεση υγειονομικού υλικού [που προοριζόταν για την Ελλάδα] από άλλη χώρα». Ακόμη τόνισε πως «είδη ατομικής προστασίας πρέπει να φορούν όσοι νοσούν, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και ειδικές ομάδες, όχι ο γενικός πληθυσμός. Όσο δεν έχουμε επάρκεια, πρέπει να υπάρχει σύνεση στη χρήση τους».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, «μέχρι σήμερα το πρωί 8.885 συμπολίτες μας έχουν εγγραφεί στο ethelontes.gov.gr. Κάθε Παρασκευή και όσο διαρκεί η κρίση η λίστα των εθελοντών θα διατίθεται ανανεωμένη στους δήμους».

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση κάνει δώρο σε κλινικάρχες, είπε πως «η αποζημίωση για τις ΜΕΘ αφορά τους εργαζόμενους σε αυτές που πρέπει να πληρωθούν. Για τις κλίνες αυτές η τιμή αποζημίωσης εξισώθηκε με την τιμή του ΕΟΠΥΥ για κλίνες εντός ΕΕ».

Σχετικά με τα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό, ανέφερε ότι «η αρχική τιμή αποζημίωσης στα ιδιωτικά διαγνωστήρια θα μειώνεται όσο αυξάνονται τα τεστ, φτάνοντας πιο χαμηλά κι από την τιμή του Παστέρ». «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ελλείψεις των τεστ κορωνοϊού. Οι εκτιμήσεις με βάση τα κρούσματα και τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ είναι ότι η εξέλιξη είναι ικανοποιητική» πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο, ανακοίνωσε πως «οι δράσεις επαναπατρισμού στο εξής θα γίνονται μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις».

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «στις 28 δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη χώρα επέρχεται μια σημαντική διοικητική μεταβολή. Εντός των ημερών έρχονται προκηρύξεις για ορισμό διοικητών και προσλήψεις προσωπικού. Fake news το ότι δημιουργούμε νέες δομές, είναι οι υφιστάμενες».

Όσον αφορά τις αναρτήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (βλ. Σωτήρη Καψώχα και Στέλιου Κούλογλου), που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Πέτσας είπε: «Δεν πιστεύουμε ότι είναι ώρα για νέους διχασμούς, χρειάζεται ομοψυχία. Ο κ. Τσίπρας τάσσεται με αυτή. Περιμένουμε να καταδικάσει τις παραφωνίες και τη διχαστική ρητορική από στελέχη του κόμματός του».

Keywords
Τυχαία Θέματα