Παπαδημούλης σε Κομισιόν: Χρειάζεται ευρωομόλογο από την ΕΚΤ για την κρίση

Επείγουσα Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Κομισιόν, κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την άμεση έκδοση Ευρωομολόγου από την ΕυρωπαΪκή Κεντρική Τράπεζα, ως μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19.

Θέμα: Έκδοση ευρωομολόγου και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19

Η πανδημία COVID-19 συνιστά ένα τεράστιο σοκ

για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, ο άμεσος οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα μειώσει την αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ το 2020, κατά 2,5%. Με δεδομένο ότι η αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ προβλεπόταν να είναι 1,4% το 2020, αυτό συνεπάγεται μείωση σχεδόν -1,1% του ΑΕΠ.
Συγχρόνως, η Πρόεδρος της ΕΚΤ εκτιμά ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 5% εντός 3 μηνών, αν συνεχιστεί το lockdown λόγω της πανδημίας.
Στη τηλεδιάσκεψη των ηγετών των κρατών μελών που έλαβε χώρα στις 17 Μαρτίου 2020, τέθηκε από την Ιταλία η πρόταση της έκδοσης ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, πρόταση που στήριξε η Γαλλία και που άφησαν ανοιχτή προς συζήτηση λοιπά κράτη μέλη, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.
Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

– Ποιες άμεσες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει για την έκδοση ευρωομολόγου;
– Ποιες είναι οι επικαιροποιημένες προβλέψεις της για το 2020 και το 2021 σχετικά με την επίδραση της πανδημίας CODIV-19 στην ευρωπαϊκή οικονομία, τόσο της ΕΕ συνολικά όσο και της ευρωζώνης, και στις οικονομίες των επιμέρους κρατών-μελών;

Keywords
Τυχαία Θέματα