Οι τραπεζίτες των ΗΠΑ ενδιαφέρονται μόνο για την αμερικάνικη οικονομία – “Δε θα κάνουμε πολιτική για τις αναδυόμενες αγορές”

Οι τιμές των μετοχών των αναδυόμενων αγορών έχασαν πάνω από ένα τρισ. δολάρια της αξίας τους από τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Ο δείκτης τιμών μετοχών των αναδυόμενων αγορών μειώθηκε κατά 2,7% την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο δείκτης αμερικανικών μετοχών Standard & Poor’s 500 κατέγραψε την ίδια περίοδο κέρδη 0,5%.

Ο κίνδυνος η μείωση της αγοράς ομολόγων από τη Fed να πλήξει μία σειρά οικονομιών, από την Ινδία έως την Τουρκία, προκαλώντας έξοδο των κεφαλαίων

από τις χώρες αυτές και αυξάνοντας το κόστος δανεισμού τους, αποτέλεσε κυρίαρχο θέμα κατά την ετήσια σύνοδο κεντρικών τραπεζιτών και οικονομολόγων στο Τζάκσον Χολ της αμερικανικής πολιτείας Γουαϊόμινγκ, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν το Σάββατο.

Οι πωλήσεις των μετοχών, όμως, στις αναδυόμενες αγορές δεν αποτελούν θέμα για τους αξιωματούχους της Fed, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα επικεντρωθούν μόνο στην αμερικανική οικονομία, όταν θα εξετάσουν πότε θα αρχίσουν να μειώνουν το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed, ύψους 85 δισ. δολαρίων, το οποίο έχει «εκτινάξει» τον ισολογισμό της στα 3,65 τρισ. δολάρια.

«Πρέπει να θυμάστε ότι είμαστε νομικό δημιούργημα του Κογκρέσου και ότι έχουμε μόνο την εντολή να ασχολούμαστε με το συμφέρον των ΗΠΑ. Οι άλλες χώρες θα πρέπει απλά να λάβουν αυτό ως πραγματικότητα και να προσαρμοσθούν σε εμάς, εφόσον πρόκειται για κάτι σημαντικό για τις οικονομίες τους» δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ατλάντα, Ντένις Λόκχαρτ, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπάλαρντ, δήλωσε από την πλευρά του ότι η εγχώρια οικονομία είναι ο πρωταρχικός στόχος της πολιτικής. «Δεν πρόκειται να κάνουμε πολιτική που θα βασίζεται μόνο στη μεταβλητότητα στις αναδυόμενες αγορές» σχολίασε.

Στον αντίποδα, ο εκπρόσωπος της στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας, Σενγκ Λάι Γιουν, δήλωσε ότι κάθε σημαντική προσαρμογή της αμερικανικής πολιτικής θα επηρεάσει το εξωτερικό περιβάλλον και τις εγχώριες οικονομικές εξελίξεις στη χώρα του.

Keywords
Τυχαία Θέματα