ΟΙ ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΛΩΝ! Νέος δείκτης μέτρησης των κρατικών χρεών από την BlackRock

ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥΣ που αμφισβητούσαν και αμφισβητούν τις αξιολογήσεις των οίκων Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch για τις χώρες τους, αλλά και οι αγορές… τους πήραν τώρα χαμπάρι.Σύμφωνα με το Bloomberg η BlackRock ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2011 να καταρτίζει το δικό της δείκτη για τους κρατικούς κινδύνους ώστε να μετρά την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών.Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης διαστρεβλώνουν τις αγορές κεφαλαίου, αποδίδοντας
την ίδια αξιολόγηση σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ταϊλάνδη και το Καζακστάν, εκτιμά η BlackRock, η οποία έχει συγκροτήσει δικό της δείκτη υπολογισμού του κρατικού ρίσκου.

Ενώ 23 χώρες αξιολογούνται μεταξύ “BBB+” και “BBB-” από την S&P, έναντι μόλις 15 το 2008, ο λόγος του χρέους τους προς το ΑΕΠ κυμαίνεται από 12% για το Καζακστάν, 44% για την Ταϊλάνδη και 126% για την Ιταλία.

Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, είναι σχεδόν τριπλάσιες από αυτές των ομολόγων του Καζακστάν.

“Οι οίκοι αξιολόγησης αντέδρασαν πολύ καθυστερημένα” είχε δηλώσει ανώτατο στέλεχος της BlackRock στο Bloomberg σε συνέντευξη του στις 23 Νοεμβρίου.

“Όλοι έσπευσαν μετά το συμβάν. Για εμάς, αυτό δεν είναι αρκετό” πρόσθεσε.

Η τελευταία αναθεώρηση του Οκτωβρίου αξιολογεί την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ιταλία στο ίδιο επίπεδο με τη Βενεζουέλα. Την ίδια ώρα η S&P, αξιολογεί την Αργεντινή με “Β-”, έξι βαθμίδες χαμηλότερα από την Ισπανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα