Οι επικουρικές συντάξεις στο στόχαστρο των δανειστών – Ο Γ.Κατρούγκαλος απέναντι σε προτάσεις – σοκ

Ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος, μετά την πρώτη συνάντησή του με το κουαρτέτο, δήλωσε ότι οι θεσμοί «δεν λένε να μειωθεί η σύνταξη», αλλά τους απασχολεί το θέμα ανταποδοτικότητας παροχών – εισφορών, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που, όπως είπε, την ενδιαφέρει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας και «προσπαθεί να βρει ισορροπίες».

Σήμερα, οι δύο πλευρές χώρισαν το «πακέτο» του ασφαλιστικού- ίσως το πιο βασικό θέμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης- σε τέσσερις θεματικές ενότητες. Αυτές είναι:

1. η αρχιτεκτονική (εθνική σύνταξη και ποσοστά αναπλήρωσης)
2. οι νέες προτάσεις για αγρότες

και ελεύθερους επαγγελματίες
3. ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η προσωπική διαφορά

4. οι επικουρικές συντάξεις

Η ελληνική πλευρά θέλει αρχικά να συζητηθούν τα πρώτα τρία ζητήματα και μετά να πέσουν στο τραπέζι οι επικουρικές συντάξεις.

Οι δανειστές , χωρίς να δηλώνουν ξεκάθαρα ότι θέλουν περικοπές συγκεκριμένου ύψους, επιμένουν στη μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα, δηλαδή στην ισχυρότερη σύνδεση εισφορών και παροχών. Κάτι που ουσιαστικά συνεπάγεται μειώσεις. Παράλληλα, αφήνουν να εννοηθεί ότι θέλουν μείωση στην εθνική σύνταξη.

Ακόμη, οι δανειστές επιμένουν στο στόχο του 1% του ΑΕΠ φέτος, κάτι που ισοδυναμεί με 1,8 δισ. ευρώ, ενώ οι προτάσεις για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, κατ’ αρχήν δεν γίνονται δεκτές.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, το ζήτημα είναι επίσης ανοιχτό, καθώς η ελληνική πρόταση για την αύξηση των εισφορών για 1-1,5 μονάδα δεν έχει περάσει.

Σήμερα Πέμπτη οι δανειστές θα έχουν εκ νέου συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τη μεταρρύθμιση του φορολογικού και τις νέες κλίμακες, ενώ με τον κ.Κατρούγκαλο θα τα ξαναπούν το ΄Σαββατο.

Keywords
Τυχαία Θέματα