ΟΑΕΔ: Δύο προγράμματα για ανέργους που θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες, παραμονές εκλογών
Δύο νέα προγράμματα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν από την έναρξη τους και αφορούν την αυτοαπασχόληση και την επιχειρηματικότητα ανέργων ανακοίνωσε η επικεφαλής του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, παραμονές της έναρξης της προεκλογικής περιόδου.
Όπως λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το πρώτο έχει τίτλο «Προώθηση στην αυτοαπασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 10.000 ανέργων, ηλικίας 18 έως 66 ετών» και σηματοδοτεί την πρόθεση του Οργανισμού να ξαναμπεί αποφασιστικά και στο εξής μόνιμα στον τομέα της ενίσχυσης της δημιουργίας μικρών επιχειρήσεων από ανέργους.
Το δεύτερο πρόγραμμα έχει τίτλο «Προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας», το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση προετοιμασίας και αναμένεται να αρχίσει από τον Σεπτέμβριο προκειμένου να υποστηρίξει άνεργους νέους, ηλικίας από 18 έως 29 ετών, που καταθέτουν επιχειρηματικές ιδέες και καταρτίζουν επιχειρηματικά σχέδια.
“Έχουμε ολοκληρώσει τον σχεδιασμό και την προετοιμασία άλλων δύο προγραμμάτων, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο, πριν από την έναρξη.
Το πρώτο είναι επί θύραις, έχει εγκριθεί από το ΔΣ του ΟΑΕΔ και περιμένουμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Έχει τίτλο «Προώθηση στην αυτοαπασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 10.000 ανέργων, ηλικίας 18 έως 66 ετών».
Σηματοδοτεί την πρόθεση του Οργανισμού να ξαναμπεί αποφασιστικά και στο εξής μόνιμα στον τομέα της ενίσχυσης της δημιουργίας μικρών επιχειρήσεων από ανέργους.
Πρόκειται για ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα που προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους αυτούς που δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας να έχουν τη δυνατότητα να ενισχυθούν από τον ΟΑΕΔ, για να ιδρύσουν μία επιχείρηση ή να χρηματοδοτήσουν τα πρώτα βήματα της επιχείρησης που έχουν πρόσφατα ιδρύσει.
Το δεύτερο πρόγραμμα είναι αυτό της «Προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας», το οποίο έχουμε προαναγγείλει και έχει εγκριθεί.
Βρίσκεται στην τελική φάση προετοιμασίας, ώστε να ξεκινήσουμε από τον Σεπτέμβριο να υποστηρίζουμε τους άνεργους νέους, ηλικίας από 18 έως 29 ετών, που καταθέτουν επιχειρηματικές ιδέες, να ωριμάζουν αυτές τις ιδέες και να καταρτίζουν επιχειρηματικά σχέδια.
Μετά την αξιολόγηση, τα βιώσιμα σχέδια θα ενισχύονται από τον ΟΑΕΔ, για να καταλήξουν στην ίδρυση επιχειρήσεων. Κατά τα πρώτα βήματά τους, οι νέοι επιχειρηματίες θα έχουν δικαίωμα σε δωρεάν υποστήριξη και καθοδήγηση από μέντορες, προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας και βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις τις οποίες στήνουν.
Τα ποσά που προβλέπονται στο νέο πρόγραμμα «Προώθηση στην αυτοαπασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 10.000 ανέργων, ηλικίας 18 έως 66 ετών», το οποίο θα προκηρυχθεί άμεσα, είναι ποσό επιχορήγησης 12.000 ευρώ σε μεμονωμένους επιχειρηματίες ή μέλη εταιρειών με ποσοστό πάνω από 51% ο καθένας στο εταιρικό κεφάλαιο.
Σε περίπτωση που δύο άνεργοι επιθυμούν να συγκροτήσουν από κοινού επιχείρηση και βάζουν 50% ο καθένας τους στο εταιρικό κεφάλαιο, τότε δίνονται από 9.000 ευρώ σε καθέναν από αυτούς, συνολικά 18.000 ευρώ.
Τέλος, σε περίπτωση που τρεις άνεργοι αποφασίσουν από κοινού να συστήσουν επιχείρηση, βάζοντας ο καθένας το ένα τρίτο του εταιρικού κεφαλαίου, τότε χορηγείται σε καθέναν τους 8.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 24.000 ευρώ.
Αυτό το σχήμα χρηματοδότησης είναι το ίδιο με αυτό που ισχύει στο πρόγραμμα της δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας, με τη μόνη διαφορά ότι στο πρόγραμμα της δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας δίνεται η δυνατότητα σε όσους υπάγονται σε αυτό, μετά από ένα τρίμηνο χωρίς επιχορήγηση, να αιτηθούν έναν δεύτερο κύκλο επιχορήγησης με τους ίδιους όρους και με τα ίδια ποσά.
‘Αρα, στην πραγματικότητα, έχουν δικαίωμα για διπλάσια ποσά επιχορήγησης, δεδομένου μάλιστα ότι αντλούν από το ταμείο ανεργίας στο οποίο έχουν οι ίδιοι συνεισφέρει ως αυτοαπασχολούμενοι, πριν κλείσουν την επιχείρησή τους, κατά τη διάρκεια της κρίσης”
ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Πέραν της επιχορήγησης, θα παρέχεται και συμβουλευτική καθοδήγηση στους επίδοξους επιχειρηματίες;
Η συμβουλευτική καθοδήγηση δεν κρίθηκε αναγκαία στο πρόγραμμα της δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας, καθώς στην περίπτωση αυτή υπήρχε μία πρότερη επιχειρηματική εμπειρία.
Στο πρόγραμμα «Προώθηση στην αυτοαπασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 10.000 ανέργων, ηλικίας 18 έως 66 ετών» θα παρέχεται προαιρετικά από συμβούλους του ΟΑΕΔ, ώστε αυτοί που θα στηριχθούν οικονομικά από το πρόγραμμα να βοηθηθούν περαιτέρω, για να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή βιωσιμότητα για τις επιχειρήσεις τους.
Γενικότερα, όμως, κάθε άνεργος που θέλει να ιδρύσει μια επιχείρηση με ή χωρίς επιχορήγηση, έχει σήμερα τη δυνατότητα να απευθυνθεί στα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, τα οποία όλα διαθέτουν έμπειρους και καταρτισμένους συμβούλους ανάπτυξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Όσον αφορά το πρόγραμμα προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας, αυτό έχει ως πυρήνα την υποστήριξη των νέων που θέλουν να ιδρύσουν επιχείρηση στην ωρίμανση των ιδεών τους και την κατάρτιση επιχειρηματικών σχεδίων. Είναι πιλοτικό, ώστε να μας επιτρέψει στη συνέχεια να αναπτύξουμε μόνιμη υπηρεσία υποστήριξης των άνεργων νέων.
Τα προγράμματα θα είναι ανοιχτά ή θα υπάρχει χρονική προθεσμία, για να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι την επιχειρηματική ιδέα τους;
Το πρόγραμμα της δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας και το πρόγραμμα «Προώθηση στην αυτοαπασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 10.000 ανέργων, ηλικίας 18 έως 66 ετών», το οποίο θα προκηρυχθεί άμεσα, θα παραμείνουν μονίμως ανοιχτά. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχει διαθέσιμος προϋπολογισμός για 10.000 ανέργους.
Ωστόσο, ανάλογα με πώς διαμορφώνεται ο προϋπολογισμός μελλοντικά, θα προκηρύσσονται και οι ανάλογες θέσεις.
Αναφορικά με τη νεανική επιχειρηματικότητα, ξεκινάμε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, αλλά, στη συνέχεια, επειδή το πρόγραμμα είναι πιλοτικό, θα εξετάσουμε τη δυνατότητα σταθερής χρηματοδότησης είτε από το ΕΣΠΑ είτε από εθνικούς πόρους.
Η πρόθεσή μας είναι να υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός υποστήριξης επιχειρηματικών σχεδίων από τους καταρτισμένους συμβούλους του ΟΑΕΔ πανελλαδικά. Ο ΟΑΕΔ έχει αγοράσει τα δικαιώματα χρήσης ενός από τα πιο προηγμένα ηλεκτρονικά εργαλεία στο οποίο γίνονται προσομοιώσεις επιχειρηματικών ιδεών που μετατρέπονται σε επιχειρηματικά σχέδια. Όλοι οι εργασιακοί σύμβουλοι του ΟΑΕΔ έχουν εκπαιδευτεί σε αυτό το συγκεκριμένο εργαλείο, καθώς και στην προσέγγιση του επιχειρηματικού καμβά για την εκπαίδευση νέων επιχειρηματιών και την ωρίμανση επιχειρηματικών σχεδίων.
Κατά την αξιολόγηση των προτάσεων, τα επιχειρηματικά σχήματα που θα επιλεγούν, θα έχουν να αναδείξουν κάτι καινοτόμο, προκειμένου να καταστούν βιώσιμες και εύρωστες οικονομικά επιχειρήσεις; Πώς θα αποφύγετε να επιχορηγούνται μόνο σουβλατζίδικα, καφέ, κλπ;
ΑΠ: Τα κριτήρια που θέτουμε για να εγκρίνουμε την υπαγωγή των επιχειρηματικών σχεδίων και των δυνητικών επιχειρηματιών στο πρόγραμμα «Προώθηση στην αυτοαπασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 10.000 ανέργων, ηλικίας 18 έως 66 ετών», έχουν καθοριστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να εγκρίνονται σχέδια με προϋποθέσεις βιωσιμότητας.
Η καινοτόμος επιχειρηματικότητα αποτελεί διεθνώς ένα πολύ μικρό υποσύνολο των βιώσιμων επιχειρήσεων.Στόχος του ΟΑΕΔ είναι να μεγιστοποιήσει τον αριθμό των ανέργων που προσανατολίζονται στην αυτοαπασχόληση ως επιλογή, μέσα σε μία αγορά εργασίας που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να εξασφαλίσει θέσεις μισθωτής απασχόλησης για όλους.
Γι’ αυτό, ενδιαφερόμαστε να εγκρίνουμε όλα τα βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια και όχι μόνο τα καινοτόμα, τα οποία αποτελούν περίπου το 2% έως 5% στην καλύτερη περίπτωση του συνόλου των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε όλες τις χώρες.
Όσον αφορά τα σουβλατζίδικα, τα καφενεία, κλπ, να σας αναφέρω ότι, από την ανάλυση των πρώτων εγκρίσεων που έγιναν για την υπαγωγή στο πρόγραμμα της δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας, προκύπτει ότι ο τριτογενής τομέας δεν συγκέντρωσε τις περισσότερες αιτήσεις. Αντίθετα, οι περισσότερες αιτήσεις για ίδρυση επιχείρησης αφορούν τον κατασκευαστικό τομέα, την παραγωγή παρασκευασμάτων αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής, όχι την εμπορία, την ανάπτυξη λογισμικού και τις χειροποίητες κατασκευές, την κατασκευή όχι την εμπορία.
‘Αρα, τα περισσότερα επιχειρηματικά σχέδια που έχουν υποβληθεί, προσανατολίζονται στον δευτερογενή τομέα και όχι στις υπηρεσίες. Συμφωνείτε φαντάζομαι ότι είναι ενδιαφέρον στοιχείο.
Πόσες θέσεις εργασίας εκτιμάτε ότι θα προκύψουν συνολικά από τα προγράμματα για την επιχειρηματικότητα;
Είναι νωρίς να μιλήσουμε για ακριβή αριθμό θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν συνολικά από τα προγράμματα για την επιχειρηματικότητα. Όμως, γνωρίζουμε ότι έχει αναστραφεί το ισοζύγιο έναρξης-διακοπής της λειτουργίας των επιχειρήσεων, το οποίο ήταν αρνητικό, μέχρι το 2016. Τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) θετικό ισοζύγιο και ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων ολοένα αυξάνεται.
Αυτό συνάδει με την ανοδική φάση του οικονομικού κύκλου, στον οποίο σήμερα βρισκόμαστε.
Ωστόσο, εξετάζουμε πολύ τα κριτήρια αξιολόγησης, με στόχο οι προτάσεις επιχειρηματικών ιδεών να μην αφορούν κορεσμένους τομείς. Διαθέτουμε όλα τα εργαλεία που μας επιτρέπουν να ξέρουμε πού αναπτύσσεται η επιχειρηματική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε αναπτύξει ένα ειδικό εργαλείο με βάση τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, που μας δείχνει και χωροταξικά που είναι εστιασμένη και σε ποιον κλάδο η επιχειρηματική δραστηριότητα και, άρα, μπορούμε να ελέγξουμε το επιχειρηματικό σχέδιο με μεγαλύτερη συνέπεια και αποτελεσματικότητα.
Ποιες περαιτέρω πρωτοβουλίες κρίνετε ότι πρέπει να ληφθούν από το κράτος για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας;
Τα αναπτυξιακά υπουργεία, κυρίως το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, έχουν ήδη προβεί σε μία σειρά από ρυθμίσεις, προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία στοχεύουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας.
Σημαντικές είναι και οι πρωτοβουλίες, όπως η ρύθμιση των 120 δόσεων, ο προηγούμενος νόμος για τα «κόκκινα» δάνεια, ο νόμος για τα Βιομηχανικά Πάρκα και τις άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, την Αναπτυξιακή Τράπεζα, κ.ά., που δίνουν άλλη προοπτική στο περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Ο σχεδιασμός που έγινε από την παρούσα κυβέρνηση, είχε προβλεφθεί να ολοκληρωθεί με δύο επιπλέον σημαντικές πρωτοβουλίες, η μία ήταν για τις μικροπιστώσεις και η άλλη αφορούσε την ίδρυση και την ενίσχυση δομών στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κάθε Επιμελητήριο, οι οποίες θα σχεδιάζονταν ως υπηρεσίες μίας στάσης, ώστε να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, ενόσω είναι σε λειτουργία. Λόγω των πρόωρων εκλογών, όμως, η κυβέρνηση δεν πρόλαβε να νομοθετήσει γι’ αυτές τις πρωτοβουλίες.
Ενδεχομένως, αν υλοποιηθεί αυτό το ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο όπου θα μπουν στο παιχνίδι και οι ίδιοι επιχειρηματικοί φορείς, παρέχοντας υπηρεσίες προς τα μέλη τους ή προς τους νέους επιχειρηματίες που μπορεί να γίνουν μέλη τους, τότε να μην χρειάζεται ο ΟΑΕΔ να σχεδιάζει προγράμματα στα οποία να προβλέπει υπηρεσίες mentoring (καθοδήγησης), τις οποίες θα πρέπει να συνδυάζει με τις οικονομικές ενισχύσεις που παρέχει για την ίδρυση επιχειρήσεων.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πέφτουν «στα μαλακά» οι ένοχοι για τη μεγάλη απάτη των Folli Follie με τον νέο ποινικό κώδικα της κυβέρνησης Τσίπρα
- Οι φήμες για Αράπογλου, το σχέδιο Κυριάκου για τις τραπεζες και ένα κουίζ για μυημένους
- Τσίτσο, το λιμάνι φεύγει...
- Ο πανικός προ της διαφαινόμενης συντριβής…
- Θεσσαλονίκη: Γιατί οι ιδιοκτήτες στο κέντρο εγκαταλείπουν το Airbnb
- Αναδρομικά: "Κλείδωσαν" τα ποσά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι
- Το σχόλιο της Δευτέρας - Οι 120 δόσεις. Ασφαλιστικές εισφορές διαχειριστών ΙΚΕ
- «Φιλαράκια»: Η δημοφιλής σειρά επιστέφει;
- Σκάφος ακυβέρνητο στα καμποχώρια
- ΟΑΕΔ: Επιδότηση σε 10.000 νέους επιχειρηματίες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Θεσσαλονίκη: Έκαψαν δύο αυτοκίνητα της τουρκικής διπλωματικής αποστολής
- Γιώργος Βουκελάτος: Έφυγε από τη ζωή ένας ακόμα αξιοπρεπής παράγων της πολιτικής ζωής
- Στα όρη… στα βουνά ξεκουράζεται ο Κ.Καραμανλής εν όψει μάχης εκλογών
- Τζόκερ: Στη Σπάρτη ο τυχερός, πήρε 1,3 εκατ. ευρώ
- ΟΑΕΔ: Δύο προγράμματα για ανέργους που θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες, παραμονές εκλογών
- Η βελανιδιά δεν άντεξε τη…φιλία Τραμπ – Μακρόν και ξεράθηκε
- Τελευταία Νέα BankWars
- ΟΑΕΔ: Δύο προγράμματα για ανέργους που θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες, παραμονές εκλογών
- Γιώργος Βουκελάτος: Έφυγε από τη ζωή ένας ακόμα αξιοπρεπής παράγων της πολιτικής ζωής
- Θεσσαλονίκη: Έκαψαν δύο αυτοκίνητα της τουρκικής διπλωματικής αποστολής
- Η βελανιδιά δεν άντεξε τη…φιλία Τραμπ – Μακρόν και ξεράθηκε
- Τζόκερ: Στη Σπάρτη ο τυχερός, πήρε 1,3 εκατ. ευρώ
- Στα όρη… στα βουνά ξεκουράζεται ο Κ.Καραμανλής εν όψει μάχης εκλογών
- Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές: Στον Παυλόπουλο τη Δευτέρα ο Αλ. Τσίπρας
- Χαραλαμπίδου: Πρώην σύντροφοι έχετε ξεφτιλίσει τα πάντα!
- Διαγνωστικά Κέντρα: Σε επ’ αόριστον απεργία από τη Δευτέρα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ξεκινά από σήμερα απεργία επ' αόριστον στα διαγνωστικά κέντρα
- ΕΦΚΑ: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για παιδικές κατασκηνώσεις
- Η Microsoft παρουσίασε το νέο Χbox - Τη γρηγορότερη παιγνιδοκονσόλα
- Ο «Ψυχρός Πόλεμος» των 5G - Τι θα φέρει η νέα επανάσταση
- Ζημιογόνος για τη ΔΕΗ η Πτολεμαίδα 5 κόστους €1,4 δισ. πριν ακόμη λειτουργήσει
- Στον ΠτΔ σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας - Ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος
- Στα €37 χιλ./ μήνα κατέβηκε το μηνιαίο μίσθωμα για τον 5*«Ηριδανό»
- Εννέα μαχαιριές σε επίθεση σε 19χρονο στην Καλλιθέα
- Αλλαγή του σκηνικού του καιρού - Υποχωρούν οι υψηλές θερμοκρασίες