Ο Μάριο Ντράγκι φεύγει, η Κ.Λαγκάρντ έρχεται – Που πέτυχε, που απέτυχε ο “Ιταλός”- Αποχαιρετισμός Γιούνκερ

Στο τέλος της εβδομάδας, ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ που ταυτίστηκε με την κρίση του ευρώ, αλλά και με τη διάσωσή του, θα αποτελεί ουσιαστικά παρελθόν για την Ευρωζώνη.

Θα παραδώσει το τιμόνι της ΕΚΤ στην Κριστίν Λαγκάρντ και μαζί με αυτό θα της κληροδοτήσει τα αρνητικά επιτόκια στο -0,5% και τις διαμαρτυρίες που αυτά προκαλούν και ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που θα εγκαινιαστεί ουσιαστικά μαζί με τη θητεία της με μηνιαίες αγορές αξίας 20 δισ.

ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο Μάριο Ντράγκι πιστώνεται ότι την κράτησε στο ευρώ διατηρώντας ζωντανές τις τράπεζές της, χορηγώντας τους ρευστότητα. Ο ίδιος αποκάλυψε, μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι, όταν η χώρα μας βρισκόταν στην κορύφωση της κρίσης, του ζητήθηκε να διακόψει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και αρνήθηκε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε τους ηγέτες της ευρωζώνης να δημιουργήσουν έναν κοινό προϋπολογισμό ο οποίος θα είναι αρκετά μεγάλος για να μπορεί να σταθεροποιήσει την ευρωζώνη αλλά σχεδιασμένος με τρόπο που θα αποτρέπει τον ηθικό κίνδυνο.

Σε δηλώσεις που έκανε σε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η νομισματική πολιτική της ευρωζώνης έχει χάσει ένα μέρος της δραστικότητάς της και χρειάζεται τη βοήθεια των κυβερνήσεων για να εκπληρώσει τον ρόλο της.

Οι  Financial Times προχωρούν σε απολογισμό του έργου του, όσον αφορά στα μεγάλα ζητήματα που ο Ιταλός κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

Διαφυλάχθηκε το ενιαίο νόμισμα

Η αρνητική αίσθηση για το ευρώ έφτασε στην στην κορύφωσή της δηλαδή σχεδόν στο 40% του πληθυσμού στις περιφερειακές χώρες, όπως Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Το κρίσιμο σημείο ήταν την στιγμή που ο Ντράγκι προχώρησε σε μια αντισυμβατική νομισματική πολιτική κι έπεισε τους επενδυτές για την αντοχή της νομισματικής ένωσης.

Η εμπιστοσύνη τόσο στην ΕΚΤ όσο και στο ενιαίο νόμισμα έχει έκτοτε αυξηθεί και σήμερα το ευρώ είναι πιο δημοφιλές απ’ ότι υπήρξε ποτά στα 20 χρόνια της ύπαρξής του.

Έφτιαξε νέα εργαλεία

Επέκτεινε την εργαλειοθήκη των πολιτικών της ΕΚΤ, περιλαμβάνοντας τον επιδοτούμενο δανεισμό προκειμένου οι τράπεζες να στηρίξουν τους ισολογισμούς τους, αρνητικά επιτόκια για να μειώσει το κόστος δανεισμού και αγορές κρατικών ομολόγων για να μειώσει τα επιτόκια της αγοράς.

Έριξε το ρίσκο της αγοράς ομολόγων

Κατά τη διάρκεια της θητείας του τα spreads περιφερειακών χωρών εκτοξεύτηκαν σε ιστορικά υψηλά, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να φοβούνται ότι δεν θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν το αυξανόμενο επίπεδο χρέους τους ή να τονώσουν τις οικονομίες τους.

Η ελάττωση των spreads που ακολούθησε για ομόλογα της ευρωζώνης επέδειξε ότι η χρήση αντισυμβατικών νομισματικών πολιτικών από τον Μάριο Ντράγκι δούλεψε.

Μείωσε την ανεργία

Η ανεργία εκτοξεύτηκε μετά την χρηματοπιστωτική κρίση φτάνοντας κατά μέσο όρο έως το 12% σε ολόκληρη την νομισματική ένωση του ευρώ.

Ωστόσο, ο δανεισμός σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά άρχισε ξανά να αναπτύσσεται το 2015, η οικονομική ανάπτυξη επέστρεψε κι έτσι το 2017 και τα 19 κράτη μέλη είδαν τις οικονομίες τους να αναπτύσσονται, για πρώτη φορά μετά την κρίση.

Ως αποτέλεσμα ο αριθμός των απασχολούμενων μετά το 2013 αυξήθηκε κατά 11 εκατομμύρια και το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Ήττα του ο πληθωρισμός

Η βασική εντολή της ΕΚΤ είναι να διατηρήσει την σταθερότητα των τιμών, κάτι που ορίζεται ως ετήσια μεταβολή του πληθωρισμού «κάτω, αλλά κοντά στο 2%».

Ο ρυθμός της αύξησης των τιμών έχει παραμείνει κάτω από αυτό το επίπεδο στο μεγαλύτερο μέρος της θητείας του Ντράγκι, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη είναι 7% χαμηλότερα από το επίπεδο που θα έπρεπε να είναι, αν η ΕΚΤ είχε πιάσει το στόχο της μετά το 2011.

Ιδιαίτερα θερμή ανάρτηση στο Twitter, από τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Μάριο Ντράγκι, που εντός της εβδομάδας παραδίδει και επισήμως τα «κλειδιά» της ΕΚΤ στην Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην ανάρτησή του, ο κ. Γιούνκερ αναφέρει:

«Ο Μάριο Ντράγκι ήταν ένας διαπρεπής πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ενας πραγματικός μαέστρος της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής. Ο Μάριο θα μείνει στην ιστορία ως εκείνος που με λίγες μόνο λέξεις  – «πάση θυσία» -(σ.σ. αναφέρεται στην περίφημη πλέον ομιλία του Ιταλού το 2012 για τη διάσωση της Ευρωζώνης), κατόρθωσε να θεμελιώσει την ηρεμία και την εμπιστοσύνη. Θα μείνει (στην ιστορία) ως εκείνος που μέσω του περίφημου πραγματισμού και της επιμέλειάς του, διασφάλισε τη σταθερότητα του ενιαίου μας νομίσματος και συνεισέφερε στη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης σε πολλά κράτη – μέλη μας. Η Ευρώπη σε ευχαριστεί Μάριο».

Keywords
Τυχαία Θέματα