ΕΘΝΙΚΗ: ΕΙΝΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟ! Ο Σ.Λάτσης βάζει 100 εκ. ευρώ στην Εθνική

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bank Wars που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, ο Σπύρος Λάτσης αποφάσισε οριστικά να βάλει στην ΑΜΚ της Εθνικής Τράπεζας το ποσόν των 80 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί στο ποσοστό του, συν 20 εκ. ευρώ. Το γεγονός αυτό δίνει άλλο …αέρα στην προσπάθεια της Εθνικής για κάλυψη του 10% της ΑΜΚ καθώς κινητοποιεί και άλλες δυνάμεις, τόσο Ελλήνων εφοπλιστών, όσο και ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

Αυτό, σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν σημαίνει

πως ο στόχος έχει επιτευχθεί. Η αβεβαιότητα σχετικά με την συγκέντρωση των 800, περίπου, εκ. ευρώ, εξακολουθεί να υφίσταται.

Σύμφωνα επίσης με το ρεπορτάζ του Bank Wars, θεωρείται πλέον πολύ δύσκολο εως αδύνατο να πετύχει η προσπάθεια κάλυψης του 10% στην περίπτωση της Eurobank.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ΕΤΕ συγκεντρώνει αρκετά σοβαρές πιθανότητες να πετύχει τον στόχο της, ενώ η Eurobank, αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη, θα κρατικοποιηθεί και μαζί με το ΤΤ θα αποτελέσουν ένα νέο σχήμα το οποίο θα πουληθεί σε ενδιαφερόμενους επενδυτές στο επόμενο εξάμηνο.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

Σύμφωνα με νεότερο ρεπορτάζ – βόμβα του “Πρώτου Θέματος”, μετά την πρόθεση του Ομίλου Λάτση να συμμετάσχει με 100 -150 εκατ. στην αύξηση της Εθνικής, ο εφοπλιστής Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, γιος του καπετάν Βασίλη και ιδιοκτήτης του Costa Navarino, αποφασίζει να συμμετάσχει με 50 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου. Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κι άλλοι μεγάλοι εφοπλιστές θα τοποθετήσουν άλλα 50 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σε 100 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση της Εθνικής ανοίγει τις διεθνείς επαφές με στόχο να προσελκύσει κεφάλαια από τις ΗΠΑ.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως, σύμφωνα με το σχέδιο της Εθνικής, υπάρχει πρόβλεψη επαρκών κινήτρων, ώστε οι συμμετέχοντες στην αύξηση να αποζημιωθούν μελλοντικά από την αρχική μείωση που θα έχουν της τοποθέτησής τους, εξαιτίας της αρνητικής θέσης της τράπεζας κατά 2,8 δισ. Επειδή η καθαρή θέση της Εθνικής είναι αρνητική, για κάθε 10 ευρώ που, λογικά, τοποθετούνται, τα 2,8 μηδενίζουν την όποια ζημιά και τα υπόλοιπα 7,2 είναι αυτά που αποκτούν αξία. Αυτό είναι και το βασικό αντικίνητρο για όσους βιάζονται να επιχειρηματολογήουν υπέρ της αποτυχίας της αύξησης. Κρίσιμη παράμετρο αποτελεί η αξιοποίηση της Finansbank που αποτελεί και το ισχυρό χαρτί της τράπεζας.

Όπως έχει αναφέρει η διοίκηση στους μεγάλους πελάτες, σύμφωνα με το “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”, έχει ενημερώσει ότι η πλευρά Λάτση προτίθεται να συμμετάσχει στην Αύξηση Κεφαλαίου της Εθνικής με ένα ποσό που καταρχάς θα ανέλθει σε 100 εκατ. ευρώ για να υποστηρίξει το ποσοστό του 12% που διαθέτει και να μην χάσει τα λεφτά της. Το ποσό αυτό μπορεί να ξεπεράσει και τα 150 εκατ. ευρώ ανάλογα με τις εξελίξεις καθώς η επιφάνεια του Ομίλου αφενός μεν του επιτρέπει την άνεση αφετέρου μπορεί να κρίνει ότι υφίσταται σημαντική επενδυτική ευκαιρία να αυξήσει το ποσοστό στην Εθνική πάνω από 15%.

Νωρίτερα το BankWars μετέδιδε:

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΘΝΙΚΗΣ Αλ. Τουρκολιάς φέρεται να έχει αποκαλύψει σε συνεργάτες του (σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα) ότι ο Σπύρος Λάτσης, μέχρι πρότινος μεγαλομέτοχος της Eurobank, θα συμμετάσχει πιθανότατα στη νέα προσπάθεια αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ώστε η τράπεζα να μην περάσει στο ΤΧΣ και να παραμείνει ‘ιδιωτική”.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο κ.Λάτσης μπορεί να συμμετέχει με 100 ή 200 εκατομμύρια ευρώ. Αναφέρεται επίσης το λήδη γνωστό, ότι δηλαδή η διοίκηση της Εθνικής έχει σειρά υψηλών επαφών με επώνυμους εντός και εκτός Ελλάδας , Ελληνες επιχειρηματίες και funds με στόχο να καλυφθεί έστω την τελευταία στιγμή το 10% της αύξησης από ιδιώτες.

Στην προσπάθεια αυτή, ο κ.Τουρκολιάς, απευθύνθηκε, ζητώντας την έντονη παρουσία και συμβολή τους, σε όλο το προσωπικό της Τράπεζας.

ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΚΠΛΗΞΗ

Η κίνηση αυτή είναι περίπου αναμενόμενη, έγραψε το euro2dayτο βράδυ της Κυριακής , κατόπιν των όσων προηγήθηκαν στην υπόθεση ΕΤΕ-Εurobank. Σημειώνεται ότι o όμιλος κατέχει σήμερα ποσοστό περίπου 11,5- 12% στην Εθνική. Εάν όμως η τράπεζα περάσει στον πλήρη έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, λόγω του dilution που θα επέλθει, θα πέσει στην περιοχή του 1%.Κατα συνέπεια ο όμιλος έχει κίνητρο να συμμετάσχει διότι:α) αν η αύξηση δεν πετύχει και ο ιδιωτικος τομέας δεν συγκεντρώσει το 10%, τα χρήματα του δεν κινδυνεύουν καθώς θα επιστραφούν ατόκως, όπως και σε όλους τους υπόλοιπους μετόχους

β) αν η αύξηση πετύχει, θα διατηρήσει αντίστοιχη μετοχική επιρροή- άρα και λόγο στο management- ή και μεγαλύτερη, ανάλογα με το ποσοστο αδιαθέτων που προτίθεται να καλύψει όπως φαίνεται απο το «τουλάχιστον» στην παραπάνω φράση. Ποσοστό που ίσως θα μπορούσε, σύμφωνα με εκτιμήσεις να κινηθεί και στο 15% (του 10% που είναι η ελάχιστη απαιτούμενη ιδιωτική συμμετοχή).

Keywords
Τυχαία Θέματα