Ντ. Κοστέλο: Αναγκαία η ελάφρυνση χρέους – Επιτήρηση για τουλάχιστον 4 χρόνια

14:02 4/3/2018 - Πηγή: BankWars

Την Παρασκευή τελειώσαμε την τρίτη αξιολόγηση και αυτό είναι πολύ καλό νέο. Ετσι ξεκίνησε η συζήτηση για τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. Είναι πρόκληση αλλά μπορεί να γίνει και να ολοκληρώσουμε ιδεατά τον Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο ώστε να έχουμε επιτυχή κατάληξη, σημείωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα.

Η Ελλαδα είναι σε τροχιά να κλείσει επιτυχημένα και έγκαιρα το πρόγραμμα.

Αναφορικά με το χρέος θύμισε

ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι υψηλό αλλά θα πρέπει να δούμε τα επιμέρους χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους της Κομισιόν ελάφρυνση «επιπλέον και πάνω» απ’ ότι έχει γίνει έως τώρα θα χρειαστεί για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος, διαχωρίζοντας τη θέση της Κομισιόν έναντι της τοποθέτησης του Κλάους Ρέγκλινγκ ότι το θέμα θα εξεταστεί και θα υπάρξουν αποφάσεις τους επόμενους μήνες.

Ο Ντ. Κοστέλο συνέχισε λέγοντας ότι η ανανεωμένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) που κατατέθηκε μόλις προ διημέρου δείχνει ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι πολύ υψηλό αλλά θα πρέπει να εξεταστούν οι επιμέρους παράμετροι και η σύνθεσή του. Η εκτίμηση της Κομισιόν επανέλαβε είναι ότι πρέπει να υπάρξει «περαιτέρω και πάνω» απ’ ότι έγινε ελάφρυνση.

Τα καλά νέα, τόνισε είναι ότι οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν ισχυρό «παρελθόν» στο να προσφέρουν ότι υπόσχονται, θυμίζοντας το PSI και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Τόνισε ότι τα μέτρα που έχει ορίσει το Eurogroup με δυο δηλώσεις του μπορούν να βάλουν το χρέος σε βιώσιμη τροχιά και πρέπει να δουλέψουμε στις παραμέτρους αυτές.

Σημείωσε ότι είναι σημαντική η ανάπτυξη. Καμία διαγραφή χρέους δεν είναι αρκετή, πρέπει να συνδυαστούν και τα δυο. Πρέπει να βρούμε ένα συνολικό πακέτο συμφωνίας που θα προσφέρει προκαταβολικά εμπιστοσύνη στις αγορές ότι το χρέος είναι βιώσιμο αλλά και κίνητρα ώστε η Ελλάδα να μείνει σε σωστές οικονομικές πολιτικές για τα επόμενα χρόνια.

Δεν προτείνουμε νέα δημοσιονομικά μέτρα ή άλλα, ξεκαθάρισε. Είναι ουσιαστικά η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί.

Δουλεύουμε ήδη για το πακέτο μέτρων για το χρέος σε συνεργασία με τον ESM και το γαλλικό μοντέλο σύνδεσης ανάπτυξης-χρέους. Δεν ξέρω πια θα είναι η ανάπτυξη την επόμενη χρονιά και γι’ αυτό έχει σημασία να αντιμετωπίσουμε το θέμα του με την σύνδεση του με την ανάπτυξη. Υπάρχει πιθανότητα τόσο «θετικών» όσο και «αρνητικών» εκπλήξεων.

Κατέληξε λέγοντας ότι δημιουργείται το μαξιλάρι ρευστότητας αλλά πρέπει να δούμε και τα άλλα στοιχεία, επεκτάσεις λήξεων και πιθανή επαναγορά ακριβότερων δανείων.

Όπως είπε μια από τις ιδέες στις οποίες θα δώσει προσοχή η Κομισιόν είναι το θέμα της επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα . Αυτό θα μπορούσε να συνδεθεί με θετική δημόσια δαπάνη και επενδύσεις που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

O εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο είπε ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τις διαρθρωτικές αλλαγές έχουν περάσει από τη Βουλή αλλά πρόσθεσε ότι οι βαθιές αλλαγές, όπως η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, εκτείνονται σε βάθος ως και 5 ετών.

«Σε επίπεδο της νομοθέτησης μπορεί να είμαστε στο 100% αλλά στο επίπεδο της εφαρμογής έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσουμε». Στη λογική αυτή ο κ. Κοστέλο είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο επιτήρησης για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων καθώς όπως τόνισε τα επόμενα 3 με 4 χρόνια έχουν τη μεγαλύτερη σημασία.

Χρειάζεται ένα πρόγραμμα επιτήρησης που να προσφέρει κίνητρα ώστε να συνεχίσει η Ελλάδα τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Τα επόμενα τρία τέσσερα χρόνια μετρούν περισσότερο, σημείωσε. Ξέρουμε την πρόοδο αλλά ξέρουμε και τα ρίσκα εφαρμογής που υπάρχουν μπροστά. Οι κίνδυνοι που βλέπω εγώ είναι αυτοί της εφαρμογής.

Όλα τα κράτη μέλη βρίσκονται σε επιτήρηση και αυτή διαβαθμίζεται. Πρέπει να σκεφτούμε διάφορα μπλοκ για να κινηθούμε. Ένα είναι το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας. Δεν ξεκινούμε από το μηδέν. Υπάρχουν στοχεύσεις στα NPLs που φτάνουν το 2019, στο θέμα της φορολογικής διοίκησης υπάρχουν σχεδιασμοί σε βάθος τεσσάρων-πέντε ετών. Υπάρχει τεχνική βοήθεια σε διάφορους τομείς, ενώ θα πρέπει να υπάρχουν και κίνητρα σε ότι αφορά τη ρύθμιση του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα