Νέο “φάρμακο – φαρμάκι” του ΔΝΤ για χρέη, πλεονάσματα, τράπεζες θολώνει την “καθαρή” έξοδο

Έγγραφες διαβεβαιώσεις για την υλοποίηση κρίσιμων μέτρων θα ζητά εφεξής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από θεσμούς νομισματικών ενώσεων, όπως η ευρωζώνη, προκειμένου να παράσχει βοήθεια σε κράτη-μέλη τους, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που επικύρωσε το Διοικητικό του Συμβούλιο και ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή.

Οι νέοι κανόνες του ΔΝΤ

τέθηκαν ήδη σε ισχύ και σε περίπτωση υφιστάμενων προγραμμάτων θα εφαρμοστούν στην επόμενη αξιολόγηση.

(Στην πράξη αυτό μπορεί να σημαίνει πως το Ταμείο δύναται να ζητήσει έγγραφες δεσμεύσεις από τους εταίρους για το ελληνικό χρέος και για άλλα μέτρα στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης)

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι γραπτές διαβεβαιώσεις θα ζητούνται πρωτίστως για ενέργειες που θεωρούνται κρίσιμες για την επιτυχία ενός προγράμματος, και συνάμα υπερβαίνουν τις δυνατότητες ή τις εξουσίες του κράτους που λαμβάνει βοήθεια.

Η έκθεση που συνοδεύει τους νέους κανόνες εμπλοκής του ΔΝΤ και αφορά στις τράπεζες επισημαίνει:

«Σε περίπτωση που το Ταμείο εξετάσει μια νέα δανειακή συμφωνία ή τη συνέχιση υφιστάμενης με ένα μέλος νομισματικής ένωσης και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το Ταμείο δεν θα παράσχει τη διαθέσιμη χρηματοδότηση εάν δεν είναι βέβαιο, με βάση τη δική του ανάλυση και κρίση, για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και για το ότι οι προτεινόμενες δράσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος που υποστηρίζεται από το Ταμείο θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κατά συνέπεια, θα χρειαστεί κάποια μορφή διασφάλισης σε επίπεδο νομισματικής ένωσης για να μπορέσει το Ταμείο να δανείσει»

Το Ταμείο σε κάθε περίπτωση διευκρινίζει ότι τα μέτρα που θα αξιώνει δεν θα επιτρέπεται να παραβιάζουν το νομικό πλαίσιο ή τις θεσμοθετημένες αρμοδιότητες των οργάνων της εκάστοτε νομισματικής ένωσης με την οποία θα συνεργάζεται.

Το Ταμείο θα ζητά τις γραπτές διαβεβαιώσεις πριν καν εγκρίνει τη χρηματοδοτική συμμετοχή του σε οποιοδήποτε Μνημόνιο. Συνήθως το έγγραφο με τις δεσμεύσεις της εκάστοτε νομισματικής ένωσης θα δίνεται στη δημοσιότητα.

Προφορικές δεσμεύσεις, επισημαίνει το Διοικητικό Συμβούλιο, θα γίνονται δεκτές μόνο σε «ιδιαίτερα εξαιρετικές» περιστάσεις, και απλώς θα συμπληρώνουν τις γραπτές διαβεβαιώσεις.

Προσεχώς θα γίνει σαφές, αν στις παραπάνω αλλαγές, περιλαμβάνονται και θέματα πέραν του ελληνικού χρέους, όπως για παράδειγμα τα πρωτογενή πλεονάσματα, από τα οποία άλλωστε θα εξαρτηθεί και το κατά πόσον θα απαιτηθεί από την Ελλάδα να εφαρμόσει από το 2019 τη μείωση του αφορολογήτου…

Το ΔΝΤ μπορεί να χαλάσει τη “σούπα” της καθαρής εξόδου από το μνημόνιο – Απίστευτες απαιτήσεις

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ ΣΤΙΣ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ…

Μήνυμα στο ΔΝΤ να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έστειλε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να είναι μεν συγκρατημένες στις προβλέψεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο, αυτές να μην απέχουν από την πραγματικότητα.

Υπήρξε ιδιαίτερα πιεστικός ως προς τα χρονοδιαγράμματα τονίζοντας ότι αναζητείται συνολική συμφωνία για την Ελλάδα σε όλα τα ανοιχτά θέματα μέχρι το Eurogroup του Ιουνίου που θα πραγματοποιηθεί σε 99 ημέρες (σ.σ. από την Τρίτη) στο Λουξεμβούργο.

Στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου την Τρίτη στις Βρυξέλλες και ερωτηθείς αν υπάρχει «σχέδιο Β» σε περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν τηρηθούν τα στενά χρονοδιαγράμματα για πλήρη συμφωνία έως τον Ιούνιο εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν σκέφτεται σχέδιο B διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι δεν πιστεύει στο σχέδιο Α το οποίο και προβλέπει πλήρη συμφωνία έως τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον Μοσκοβισί το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να τηρηθεί ώστε να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τις 20 Ιουνίου:

1.Εντός Απριλίου θα πρέπει να παρουσιαστεί από την κυβέρνηση το αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θα καλύπτει την περίοδο από το 2019 και μετά. Το κείμενο αναμένεται να παρουσιαστεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στις 23 Απριλίου. Σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5% τόσο για το 2018 όσο και για το 2019.
2.Η τεχνική συμφωνία για τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο.
3.Κλείσιμο συμφωνίας στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί το πλαίσιο επιτήρησης της Ελλάδας, τα μέτρα για το χρέος αλλά και οι προϋποθέσεις ενεργοποίησής τους.
Ειδικά στο πρόγραμμα επιτήρησης, τόνισε ότι αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να υλοποιούνται και μετά την 20η Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο επιτήρησης «δεν θα πρέπει να μοιάζει με πρόγραμμα», καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι πολιτικά εφικτό ή επιθυμητό.
Επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα: «Κανείς δεν θέλει να υπάρξει νέο πρόγραμμα, ούτε η ελληνική κυβέρνηση το ζητάει» ξεκαθάρισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα