Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν ξέρω αν τελειώσαμε με τις μειώσεις στα επιτόκια

15:46 8/6/2025 - Πηγή: BankWars

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιόαχιμ Νάγκελ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να κρίνει εάν οι μειώσεις των επιτοκίων έχουν τελειώσει για φέτος. «Έχουμε πλέον φτάσει σε ουδέτερο έδαφος με τη νομισματική μας πολιτική και με τα επιτόκια — αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε πλέον περιοριστικοί, μπορούμε τώρα να πάρουμε τον χρόνο μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank σε συνέντευξή του την σήμερα Κυριακή (8/6) στο Deutschlandfunk. «Έχουμε πλέον μέγιστη ευελιξία σε αυτό το επίπεδο επιτοκίων», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το εάν η κίνηση των 25 μονάδων βάσης της Πέμπτης είναι το τελευταίο βήμα για το 2025, ο πρόεδρος της Bundesbank απάντησε ότι «δεν μπορώ να σας το πω αυτό».

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί ότι η εκστρατεία μείωσης των επιτοκίων πλησιάζει στο τέλος της, μετά από την όγδοη μείωση μέσα σε ένα χρόνο, με ορισμένους αξιωματούχους να βλέπουν ήδη τον κύκλο ως ολοκληρωμένο , όπως ανέφερε το Bloomberg.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,9% τον Μάιο και προβλέπεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 1,6% το 2026, πριν επιστρέψει στο 2% το 2027, σύμφωνα με τον στόχο της ΕΚΤ. Η οικονομία μέχρι στιγμής είναι μάλλον ανθεκτική, αλλά δεν έχει ακόμη αισθανθεί την πλήρη ισχύ των εμπορικών πολιτικών των ΗΠΑ.

Ο πληθωρισμός «βρίσκεται πλέον κοντά στον στόχο μας», δήλωσε ο Νάγκελ. «Θα φτάσουμε εκεί και φέτος. Συνολικά, αυτά είναι καλά νέα όσον αφορά τον πληθωρισμό».

Keywords