Μήνυμα Τσίπρα σε Ερντογάν από τη Λήμνο – Σε κλοιό η Λέσβος – Κλειστά τα καταστήματα (φωτογραφίες)

15:36 3/5/2018 - Πηγή: BankWars

Μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Αγρόκτημα του Παλημνιακού Ταμείου, στο Λιβαδοχώρι της Λήμνου.

«Πρώτο καθήκον μας, είναι η ασφάλεια και η διαφύλαξη των συνόρων και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Ειδικά σήμερα, σε μια περίοδο αποσταθεροποίησης και με έναν γείτονα που πολλές φορές αρέσκεται σε προκλητικές ενέργειες, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι αυτές δεν οδηγούν πουθενά, αλλά σε

αδιέξοδο».

«Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί μια δύναμη σταθερότητας, αλλά και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, διαθέτοντας ταυτόχρονα την ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και τα άξια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να διαφυλάττει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα», σημείωσε.

«Το δεύτερο καθήκον», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, «είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις ακριτικές περιοχές, με σχέδιο και ιεραρχήσεις, ώστε να προχωρήσουμε στις παρεμβάσεις τις οποίες έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες».

«Αυτή την αρχή, λοιπόν, κάνουμε πράξη με τον θεσμό των περιφερειακών, αναπτυξιακών συνεδρίων και με τη σημερινή επίσκεψη στη Λήμνο, όπου ήρθα για να συζητήσω με τους απλούς πολίτες. Από τους απλούς και καθημερινούς ανθρώπους παίρνει δύναμη για να προχωρήσεις», υπογράμμισε και συνέχισε:

«Περάσαμε οκτώ δύσκολα χρόνια και τώρα βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης διαδρομής. Η χώρα όμως κατάφερε να σταθεί όρθια και χάρη στις θυσίες και τη δύναμη του ελληνικού λαού μπορούμε να ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον. Μετά από οκτώ χρόνια, μπορούμε να αισιοδοξούμε ξανά».

«Θα καταφέρουμε να βγούμε από αυτή την περιπέτεια, όχι μόνο τυπικά όταν θα διαβαίνουμε την πύλη της εξόδου από τα προγράμματα, αλλά όταν, αμέσως μετά, θα μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα στήριξης όσων επλήγησαν από την κρίση» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο διάλογος του πρωθυπουργού με κατοίκους

Την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους της Λήμνου είχε ο Αλέξης Τσίπρας σε βόλτα περίπου 40 λεπτών που έκανε με τα πόδια στο λιμάνι και την κεντρική αγορά της Μύρινας.

«Τώρα την περάσαμε τη φουρτούνα», είπε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας με ψαράδες που έθεσαν το πρόβλημα του πετρελαίου, με έναν εξ αυτών να του… επισημαίνει ότι και τα πρίμα είναι δύσκολο να τα κουμαντάρεις.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ- ΜΠΕ στο κεντρικό καφενείο του λιμανιού, «τη “Βουλή” της Λήμνου», όπως το χαρακτήρισε, ο πρωθυπουργός χαιρετήθηκε με τους γηραιότερους Λημνιούς που απολάμβαναν τον πρωινό καφέ τους. «Τι κάνετε;», τους είπε. «Μεγαλώνουμε», απάντησαν, με τον κ. Τσίπρα να ανταπαντά: «Εδώ μεγαλώνουμε εμείς…».

Στην κεντρική αγορά του νησιού, ο πρωθυπουργός μίλησε με τους καταστηματάρχες. «Να προσέχετε και τους νησιώτες», του είπε στη συνομιλία τους μια υπάλληλος καφετέριας που βρέθηκε στο νησί από τη Βόρεια Ελλάδα. Σε άλλο κατάστημα του έθεσαν το ζήτημα της εξίσωσης του ΦΠΑ στα νησιά: «Σας καλωσορίζουμε στην αγορά, είμαστε Κολωνάκι και Μύκονος», εννοώντας ότι ο ΦΠΑ θα έπρεπε να είναι χαμηλότερος.

«Φάγαμε τον γάιδαρο, μας έμεινε η ουρά», είπε ο πρωθυπουργός σε μια ιδιοκτήτρια καταστήματος, με εκείνη να τον ρωτά: «Βγαίνουμε; (σ.σ. από το πρόγραμμα) και τον Αλέξη Τσίπρα να της απαντά: «Αφού στο λέω εγώ». Άλλος κάτοικος του είπε «είσαι ο πιο χαμογελαστός πρωθυπουργός», με τον ίδιο να σχολιάζει χιουμοριστικά: «ε, κάτι είναι κι αυτό…»

«Είχα τη χαρά να βρεθώ ανάμεσα στους κατοίκους της Λήμνου σήμερα. Η Λήμνος είναι μια από τις πιο όμορφες και ιστορικές γωνιές της πατρίδας μας» έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter o πρωθυπουργός ανεβάζοντας φωτογραφίες από τις συναντήσεις του στο νησί.

Είχα τη χαρά να βρεθώ ανάμεσα στους κατοίκους της Λήμνου σήμερα. Η Λήμνος είναι μια από τις πιο όμορφες και ιστορικές γωνιές της πατρίδας μας. pic.twitter.com/PjubIOz9zs

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 3, 2018

«Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή»

«Ζούμε σε μια περίοδο που η τριγύρω περιοχή μας είναι αποσταθεροποιημένη, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό στους άνδρες και τις γυναίκες της Πολεμικής Αεροπορίας, κατά την επίσκεψή του στην 130η Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λήμνο, όπου ενημερώθηκε από τον διοικητή Ευάγγελο Παναγιώτου, για τον ρόλο της Μονάδας. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το οίκημα RDNS, των πληρωμάτων επιφυλακής αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο σημείωσε ότι δεν υπερασπίζονται μονάχα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά και τις αξίες μας, που γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο και διαδόθηκαν από άκρη σε άκρη σε όλη την οικουμένη. «Τα σύνορα που υπερασπίζεστε είναι και σύνορα της ΕΕ», τόνισε.

Σχολίασε ότι «οι γείτονες μας κατά καιρούς απρόβλεπτοι, πολλές φορές αρέσκονται σε προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο», για να σημειώσει: «εμείς όμως είμαστε πάντοτε εκεί να υπενθυμίζουμε ότι αυτές οι ενέργειες είναι αδιέξοδες, γιατί οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα και ιδιαίτερα η Πολεμική Αεροπορία μας το έχει αποδείξει όσες φορές κλήθηκε να το αποδείξει.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει τη δύναμη στα δύσκολα να γίνεται ακόμα πιο ισχυρή και να τα καταφέρνει. Όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες στεκόμαστε στο πλευρό των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας μας. Επίσκεψη στην 130 Σμηναρχία Μάχης. pic.twitter.com/K2QXKIrwqp

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 3, 2018

Αφού τόνισε ότι είναι καθημερινή έγνοια και φροντίδα η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας και της επιχειρησιακής λειτουργίας της Π.Α., σημείωσε ότι για αυτόν το λόγο «πριν λίγες μέρες προβήκαμε στην έναρξη της υλοποίησης ενός προγράμματος ιδιαίτερα σημαντικού για την Π.Α.: την αναβάθμιση 85 αεροσκαφών F-16 με το πιο σύγχρονο τεχνολογικό υλικό. Ένα πρόγραμμα που με την ολοκλήρωση της υλοποίησης τους θα καταστήσει ακόμα πιο αξιόμαχες και ικανές τις δυνάμεις μας στον αέρα».

«Θα διατηρήσει», υπογράμμισε, «τις ισορροπίες ισχυρές στο Αιγαίο τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία και θα ενισχύσει την αποτρεπτική μας ικανότητα». Είπε ακόμη ότι αυτό το πρόγραμμα βρίσκεται εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας γιατί πρώτη φορά έγινε διαπραγμάτευση με βάση τις ανάγκες της Π.Α. και τις δυνατότητες της χώρας επιτυγχάνοντας μια εξαιρετική συμφωνία. Πρόσθεσε ότι σε 2,5 χρόνια θα αρχίσουν να έρχονται τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη και με την ολοκλήρωση του εκσυγχρονιστικού προγράμματος

«Θα έχουμε μια Π.Α. που θα είναι από τις ικανότερος, για να μην πω η ικανότερη στην Ανατολική Μεσόγειο». Τόνισε δε ότι σε κάθε περίπτωση το πιο ισχυρό σύστημα είναι η ψυχή των Ελλήνων πιλότων.

Επισήμανε ότι ο εκσυγχρονισμός μέσω αυτού του προγράμματος «θα δώσει τη δυνατότητα, τα αεροσκάφη μας να αποκτήσουν τον τελειότερο εξοπλισμό που θα δίνει τη δυνατότητα ακόμα και σε δύσκολες στιγμές όπου κάποιος πιλότος χάνει τον προσανατολισμό του, το σύστημα αυτό να επαναφέρει αυτόματα το αεροσκάφος σε συνθηκες ασφαλούς πλοήγησης».

«Δεν θα γίνουμε μόνο άπιαστοι στον αέρα αλλά θα μπορέσουμε να γλιτώσουμε και από ατυχήματα», όπως το πρόσφατο ατύχημα, σημείωσε, «που χάσαμε έναν από τους καλύτερους πιλότους μας, το Σμηναγό Μπαλταδώρο, που έπεσε υπηρετώντας το καθήκον και την πατρίδα». «Πρέπει να θυμόμαστε αυτούς που έφυγαν», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει περάσει δυσκολίες, όμως έχει τη δύναμη στα δύσκολα να γίνει ακόμα πιο ισχυρή και να τα καταφέρνει». Σημείωσε ότι «αυτό είναι και το μήνυμα της τελευταίας κρίσης που μας βγάζει ακόμα πιο ισχυρούς». «Όχι μόνο δεν έχουμε χάσει τη γεωπολιτική μας ισχύ, την αποτρεπτική και επιχειρησιακή μας ικανότητα, αλλά χάρη και στις ισχυρές μας ένοπλες δυνάμεις παίζουμε καθοριστικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός εξήρε το έργο και τον ρόλο των ανδρών και των γυναικών της Πολεμικής Αεροπορίας, πιλότων και μηχανικών, σημειώνοντας ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ανά πάσα στιγμή 24 ώρες το 24ωρο και εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη της πατρίδας μας απέναντί τους.

«Όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες γνωρίζουν ότι δεν υπηρετείτε απλά την πατρίδα σε μια ακριτική μονάδα αλλά βρίσκεστε 24 ώρες σε ετοιμότητα προκειμένου έμπρακτα να υπερασπίζεστε την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία και πολλές φορές με κίνδυνο της ίδιας σας της ζωής». Χαρακτήρισε ανεκτίμητη την προσφορά τους στο έθνος και την πατρίδα. Σημείωσε την ευγνωμοσύνη των Ελλήνων και τόνισε ότι η Πολιτεία βρίσκεται δίπλα στους πιλότους μας που καθημερινά στο Αιγαίο πετούν για να υπερασπίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτά καθορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «συγκλονιστική» εμπειρία που είχε, όταν πέταξε με τον αρχηγό της Π.Α. σε έναν συνδυασμό τριών αεροσκαφών από την Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, όχι σε μια τυπική πτήση, αλλά σε μια εικονική αερομαχία.

Συνάντηση με τον δήμαρχο και φορείς της πόλης

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον δήμαρχο, Δημήτρη Μαρινάκη και φορείς της πόλης.

Επίσκεψη στη Λήμνο και συνάντηση με τον Δήμαρχο του νησιού κ. Δημήτρη Μαρινάκη και φορείς της πόλης. #Λήμνος #Βόρειο_Αιγαίο pic.twitter.com/JQ7z0HhME5

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 3, 2018

Κατά την άφιξή του στο νησί ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε τα δώρα που του προσέφερε ο δήμαρχος κ. Μαρινάκης. Πρόκειται για το σήμα του δήμου στο οποίο απεικονίζεται η βασίλισσα Υψιπύλη, η βασίλισσα της Λήμνου και έναν αμφορέα φτιαγμένο από κοχύλια, που όπως είπε ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ΕΡΤ, «θα τον αφήσουμε για πάντα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα εκπαιδευτικά ζητήματα του νησιού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά την έναρξη της συνάντησης, με τους τοπικούς φορείς να αναφέρουν ότι έχουν καλυφθεί τα κενά. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γιώργος Πάλλης. Στη συνάντηση συμμετέχει και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Λουκέτο μπήκε σήμερα στην αγορά της Μυτιλήνης, καθώς όλα τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά.

Με αυτόν τον τρόπο αντιδρούν οι κάτοικοι και οι φορείς της Λέσβου στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για να συμμετάσχει στο 14ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου. Παράλληλα, στο νησί έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις και απεργίες.

Αδιάψευστος μάρτυρας είναι οι φωτογραφίες από την αγορά του νησιού. Τα καταστήματα έχουν κατεβασμένα τα ρολά, ενώ οι δρόμοι στην αγορά της Μυτιλήνης είναι έρημοι από κόσμο.

Υπενθυμίζεται πως πάγιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων είναι η άμεση αποσυμφόρηση από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, αλλά και η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Ίδια εικόνα και στη Χίο

Την ίδια εικόνα συναντά κάποιος και στη Χίο. Στο νησί κατέβασαν ρολά οι παραγωγικοί φορείς και σε διαμαρτυρία κατέβηκαν οι πολίτες της Χίου, σε συντονισμό με τη Λέσβο, για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Σύμφωνα με το astraparis.gr, οι επαγγελματίες της Χίου έκλεισαν τα μαγαζιά τους και συγκεντρώνονται από τις 11.00 στην πλατεία Βουνακίου και στην είσοδο της Απλωταριάς, απ’ όπου και θα ενώσουν τη φωνή τους με τους υπόλοιπους νησιώτες.

Να σημειωθεί ότι συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση έχουν δηλώσει και ο δήμος Χίου κλείνοντας το δημαρχιακό μέγαρο και τις υπηρεσίες του, η Περιφέρεια, η ΑΔΕΔΥ καλύπτοντας όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, το Εργατικό Κέντρο και η ΕΜΧ, επιτρέποντας έτσι σε ακόμη περισσότερους πολίτες τη συμμετοχή στη συγκέντρωση, αφού η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ δεν επηρεάζει μόνο τον εμπορικό κόσμο αλλά όλους τους κατοίκους.

Στη Λήμνο έφτασε ο Τσίπρας – “Αστακός” το νησί – “Θερμή” υποδοχή για ΦΠΑ – Μετανάστες

Keywords
τσιπρας, ερντογαν, λεσβος, λημνο, αλέξης τσίπρας, το νησι, ελλαδα, πετρελαιο, μπε, ΦΠΑ, μυκονος, twitter, αιγαιο, ισχύ, προσφορες, λαρισα, μαρινακης, ΕΡΤ, συριζα, μυτιληνη, απεργιες, συμμετοχή, ΑΔΕΔΥ, επηρεάζει, εθνος, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, βουλη, κλειστα επαγγελματα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, αυξηση φπα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αξια, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, απεργια αδεδυ, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αλέξης τσίπρας, γωνιες, δωρα, εθνικη, καθημερινη, λημνος, νησι, νησια, προγραμμα, πυλη, σημερινη, φωτογραφιες, αγορα, αυξηση, αισιοδοξια, απε, απλα, ατυχημα, άφιξη, βορεια, βρισκεται, γινει, γινεται, γειτονα, δευτερο, δυναμη, δυνατοτητα, δημος, δωσει, εγινε, ευκαιρια, ειπε, επηρεάζει, επρεπε, ερχονται, ζωης, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, εικονα, ομιλια, καλογηρου, καφενειο, κοχυλια, λογο, μαξιμου, μπε, παντα, οκτω, πιλοτος, πολεμικη αεροπορια, πολιτεια, προγραμματα, πρωινο, ψυχη, πτηση, ρολο, ρωτα, συνεχεια, συγκεντρωση, συμμετοχή, συγχρονο, σχεδιο, ισχύ, υπουργος παιδειας, φωνη, φορα, χαρα, ωρες, ασφαλεια, δικαιωματα, ηρθα, χωρα, ιδιαιτερα, κωστας, ποδια, σημα, υλικο
Τυχαία Θέματα