Μετοχές, ομόλογα, ευρώ στο έλεος της κόντρας Ρώμης – Βερολίνου – Αγωνία στο Χ.Α για τράπεζες και Folli Follie

Αγωνία από τη Δευτέρα στις αγορές με την εντεινόμενη αντιπαράθεση Γερμανίας και Ιταλίας με αφορμή τη νέα κυβέρνηση της Ρώμης των Ντι Μάιο και Μ.Σαλβίνι που επιμένουν, παρά την αντίδραση του προέδρου της Ιταλίας Ματαρέλα να ορίσουν υπουργό Οικονομικών τον 81 ετών οικονομολόγο Σαβόνα, εχθρό του ευρώ, στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Φόβοι, μικρότεροι πάντως και για την πολιτική κατάσταση στην Ισπανία, όπου η συντηρητική κυβέρνηση του Μ.Ραχόι φέρεται να κινδυνεύει, μετά την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης (και

όχι μόνο) εναντίον της. Προηγήθηκε δικαστική απόφαση που καταδικάζει το συντηρητικό κόμμα για σκάνδαλα του παρελθόντος. Η Ισπανία, αναφέρουν οι Financial Tines, παραμένει σε καλύτερη θέση, έχοντας μειώσει κατά πολύ το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το ποσοστό του χρέους της. Η πολιτική αστάθεια ωστόσο, που ίσως επιφέρει πρόωρες εκλογές, έρχεται σε δύσκολη συγκυρία, με την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία της ευρωζώνης να εξασθενεί.

MΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Ιταλία: Ο Σαβόνα “διχάζει” Ρώμη – Βερολίνο – Δημοσιεύματα FAZ και Spiegel

ΕΛΛΑΔΑ 2015- ΙΤΑΛΙΑ 2018

Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα και μπορεί να πιέσει τους Ευρωπαίους, τονίζει σε εκθεσή τηςη Bank of America Merrill Lynch, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η στάση των αγορών θα αποτελέσει το «κλειδί» στο αποτέλεσμα της κόντρας Ρώμης – Βερολίνου – Βρυξελλών.
Η πιο σημαντική διαφορά, είναι ότι η Ιταλία δεν έχει κάποιο άμεσο, πιεστικό αίτημα από τους Ευρωπαίους εταίρους, όπως συνέβη με την Ελλάδα το 2015. Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση για πρόγραμμα χρηματοδότησης ή για ελάφρυνση του χρέους.
Οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να ελέγξουν την πρόσβαση της Ελλάδας στη χρηματοδότηση, ενώ αν η Αθήνα επέμενε στα αιτήματά της, θα έπρεπε να κάνει δραματικές επιλογές, όπως η έξοδος από την Ευρωζώνη.
Παράλληλα, η Ελλάδα δεν μπορούσε να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα το 2015.
Δεν ισχύει το ίδιο για την Ιταλία, καθώς το δημόσιο χρέος της αποτελεί το 8% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Τριγμοί στο ελληνικό Χρηματιστήριο την Παρασκευή, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει και τις 760 μονάδες και να κλείνει στις 755,63 μονάδες με πτώση -1,98%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 5,83% και ο Τραπεζικός κατά 7,97%.

Η κατάρρευση της Folli Follie που τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης επειδή αδυνατεί να προσκομίσει τα στοιχεία που ζητάει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το άλμα στα ομόλογα της εταιρείας στο 75%, σε επίπεδα χρεοκοπίας παρέσυραν την ελληνική αγορά, με τον Τραπεζικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες έως -8% στις 806 μονάδες.

ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Οι εντεινόμενοι φόβοι για εκδήλωση πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία και την Ισπανία προκάλεσαν ρίγη στις αγορές ομολόγων των δύο χωρών την Παρασκευή, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις και να στέλνουν χαμηλά τις τραπεζικές μετοχές, γράφουν οι Financial Times

Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης κατέγραψε απώλειες 2,7%, και οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν, ωστόσο η Ιταλία παρέμεινε στο πολιτικό και οικονομικό προσκήνιο. “Είδαμε στην περίπτωση της Ελλάδας πόσο επικίνδυνο είναι για μια χώρα να συσσωρεύει χρέη. Ελπίζω να μην έχουμε μια δεύτερη Ελλάδα στην περίπτωση της γειτονική μας Ιταλίας”, δήλωσε στους FT ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπαστιαν Κουρτς.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s έσπευσε να καταφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην εκκολαπτόμενη κυβέρνηση, θέτοντας το αξιόχρεο της χώρας υπό εξέταση ενόψει ενδεχόμενης υποβάθμισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα