ΜΕΡΚΕΛ: Ευγνωμοσύνη για “Πρέσπες”, καμία σχέση με συντάξεις -Εμπιστοσύνη στην Ελλάδα – Α.Τσίπρας: “Στήριζα διαδηλώσεις αλλά… άλλη η θέση του Πρωθυπουργού”

Στο αναμενόμενο μοτίβο οι κοινές δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α.Μέρκελ και του Έλληνα Πρωθυπουργού Α.Τσίπρα.

Ξεχώρισαν:

1: Η ευγνωμοσύνη που εξέφρασε η Α.Μέρκελ αλλά και τα συγχαρητήρια που έδωσε στον πρωθυπουργό για τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, “δίνει τη δυνατότητα στη Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ

και της ΕΕ”. Σύμφωνα με την Καγκελάριο, ήταν δεδομένο ότι το όλο εγχείρημα δεν θα οδηγούσε σε εύκολη λύση.

2. Η διάψευση, με ωραία διπλωματική γλώσσα της κ.Μέρκελ, της συσχέτισης της Συμφωνίας των Πρεσπών με τη μη περικοπή των συντάξεων στην Ελλάδα, θέμα που προβλήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία.

3. Η δήλωση του Α.Τσίπρα, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για τις διαδηλώσεις, είπε: «Στήριζα τις διαδηλώσεις και το πρώτο διάστημα που ήμουν πρωθυπουργός. Έχει αλλάξει και το γεγονός ότι, όταν είσαι στη θέση του πρωθυπουργού, οφείλεις να εκπροσωπείς όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Εκπροσωπείς και όσους διαδηλώνουν και όσους φοβούνται τις διαδηλώσεις. Εκπροσωπείς και όσους έχουν δουλειά και όσους είναι άνεργοι. Άρα, πρέπει να βρεις τη συνισταμένη που θα είναι επωφελής για όλους όσους εκπροσωπείς».

ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

«Η κ. Μέρκελ έρχεται στην Ελλάδα σε μια περίοδο διαφορετική. Στην προηγούμενη επίσκεψή της, η χώρα βρισκόταν στο χείλος της χρεoκοπίας. Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά» είπε ο Πρωθυπουργός. «Οι Έλληνες πέρασαν δύσκολα, κατά τη διάρκεια της κρίσης και χαίρομαι ιδιαίτερα που η Ελλάδα ξεπέρασε τα προβλήματα, αλλά δεν είναι το τέλος των μεταρρυθμίσεων, είναι η απαρχή. Τα προβλήματα δεν έχουν περάσει τελείως», είπε η Α.Μέρκελ

Α Μέρκελ απαντώντας στην ερώτηση της Deutsche Welle για το ονοματολογικό των Σκοπίων και για τη σύνδεσή του με τη μη περικοπή των συντάξεων, σύμφωνα με την ελληνική Αξιωματική Αντιπολίτευση: Τύποις, αλλά μπορείτε και να το φανταστείτε νομίζω, δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων ανάμεσα στο ονοματολογικό και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι πρέπει να μιλήσουμε γι’ αυτό. Φυσικά θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις και εγώ δεν θα εμπλακώ σε διαφορετικά σχέδια των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Εγώ θα μιλήσω με τον κ. Μητσοτάκη, χωρίς να θέλω να δώσω μεγαλύτερη αξία στον ρόλο μου, αλλά πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει, η λύση, θα είναι προς όφελος της πΓΔΜ, της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Είμαι βαθιά πεπεισμένη γι’ αυτό. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες. Οι αντιπολιτεύσεις οφείλουν να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση αλλά εδώ υπάρχει ένα εθνικό θέμα. Θα θέσω το επιχείρημα, όπως το παρουσιάζω αλλά δεν νομίζω ότι θα μπορέσω να επηρεάσω τα πράγματα.

Α.Μέρκελ σε ερώτηση για την οικονομία: «Όλη η δουλειά μου είχε τον σκοπό η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, να μπορέσει να βγει στις αγορές, να βρει τον καλύτερο δρόμο. Υπήρξαν εξαιρετικά αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις και στη χώρα μου. Μας ενδιαφέρει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και οι μεγάλες επενδύσεις που γίνονται από την γερμανική πλευρά στην Ελλάδα δείχνουν την εμπιστοσύνη που έχουμε στη χώρα»

Α.Μέρκελ για το προσφυγικό: «Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει δείξει κάποια επιτυχία, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί με τον τρόπο που θα θέλαμε. Υπάρχει πρόβλημα με τις επαναπροωθήσεις. Θα δουλέψουμε μαζί με την Ελλάδα, ώστε να βελτιωθούν ορισμένα τμήματα της συμφωνίας», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ

Α.Τσίπρας για το προσφυγικό: «Η Ελλάδα χτυπήθηκε από την κρίση περισσότερο από κάθε άλλη χώρα. Και σήμερα ακόμα είμαστε η πρώτη χώρα σε αφίξεις προσφύγων. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν κάθε κράτος-μέλος θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα μόνο του ή αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λειτουργήσει στη βάση της αλληλεγγύης. Αυτό συζητάμε σε όλες τις ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής εδώ και τρία χρόνια. Βρισκόμαστε στο ίδιο μετερίζι με την Μέρκελ. Ζητάμε από την ΕΕ μια κοινή υπηρεσία ασύλου».

Α.Τσίπρας για τις “Πρέσπες”: “Τονίσαμε τη σημασία που έχει για την περιοχή και για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία είναι ένα βήμα μπροστά και νομίζω και μια συμφωνία μοντέλο και για άλλες διαφορές, που αποδεικνύει ότι κοινά αποδεκτές λύσεις, χωρίς την επιβολή του ενός μέρους επί του άλλου, είναι εφικτές”.

Ο Α.Τσίπρας έθιξε ακροθιγώς το θέμα του κατοχικού δανείου: “Οι σχέσεις των δύο χωρών μας πιστεύω ότι είναι εξαιρετικές. Ασφαλώς και δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες, ούτε αυτές που περάσαμε πρόσφατα, ούτε ξεχνάμε και τις δύσκολες αλλά απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία, όπως είναι οι επανορθώσεις ή το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, όμως είμαστε αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε και θα επικεντρωθούμε παράλληλα και στο νέο πλαίσιο που έχουμε οικοδομήσει”.

Στη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Γερμανίας αναφέρθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ

Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφτηκε πρώτη φορά το Βερολίνο “οι δύο πλευρές είχαμε διαφορετικά σημεία αναφοράς”, εξήγησε η Μέρκελ. “Ωστόσο, μάθαμε να συνεργαζόμαστε” επειδή υπήρξε εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια και κοινοί στόχοι.

Η ίδια σχολίασε τη δύσκολη περίοδο που πέρασε ο ελληνικός λαός και τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που έπληξαν κυρίως τους ανέργους. Σημείωσε ωστόσο πως η ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης “δεν είναι το τέλος της μεταρρυθμιστικής περιόδου, είναι η αρχή μιας νέας κατάστασης”.

Ξεχωριστά η Μέρκελ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της αλλά και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, “δίνει τη δυνατότητα στη Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ”. Σύμφωνα με την Καγκελάριο, ήταν δεδομένο ότι το όλο εγχείρημα δεν θα οδηγούσε σε εύκολη λύση.

Αναφερόμενη στις ευρωεκλογές η Μέρκελ επισήμανε ότι η ίδια και ο Τσίπρας δεν ανήκουν στις ίδιες πολιτικές οικογένειες, ακολουθούν διαφορετικά προγράμματα, αλλά έχουν ως κοινή βάση την ανάγκη για πολυμερή διάσταση της Ευρώπης, το αίτημα για δημοκρατία και τη βαθιά πεποίθηση ότι με τη συνεργασία όλοι θα χουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Τσίπρας: Διαφορετική η Ελλάδα σήμερα σε σχέση με το 2014

Σε μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από την Ελλάδα της προηγούμενης επίσκεψής της, το 2014, καλωσόρισε την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

“Τότε η χώρα μας βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, με την οικονομία να παραπαίει, και την κοινωνία να υποφέρει και να αγωνιά. Με ένα εκατομμύριο ανέργους, παράλυτο κοινωνικό κράτος, διαλυμένες δομές προστασίας των πιο αδύναμων, και καμιά ουσιαστική ελπίδα ανάκαμψης”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

“Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα που ήταν πολλές φορές ακατανόητα, συχνά άδικα, κάποιες φορές αναποτελεσματικά και που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή. Σήμερα εξερχόμαστε από αυτήν την κρίση οριστικά. Με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά κρατώντας την κοινωνία όρθια και προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους”, επισήμανε.

“Οι σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας δοκιμάστηκαν σκληρά στη διάρκεια της οκταετούς κρίσης, αλλά μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία”, είπε ο κ. Τσίπρας.

“Υπήρξαν δύσκολες στιγμές, που με πολλή προσπάθεια και αποφασιστικότητα αφήσαμε πίσω μας”, τόνισε και εξήγησε: “Τα στερεότυπα του αυταρχικού Γερμανού και του τεμπέλη Έλληνα σφράγισαν τον δημόσιο λόγο. Και παράλληλα, διανύσαμε μια σκληρή περίοδο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς- αλλά και με την Γερμανία, με έντονες συγκρούσεις, εντατικές διαβουλεύσεις, δύσκολους συμβιβασμούς.

Διαφωνήσαμε σε πολλά και διαπιστώσαμε ότι τότε – όπως και σήμερα – μας χώριζαν και μας χωρίζουν σημαντικές διαφορές σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο”.

Επισήμανε, όμως, ότι “μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτήν την μεγάλη δοκιμασία και τα στερεότυπα μεταξύ μας, και να βρούμε κοινό τόπο, διότι αυτό που προείχε ήταν η διάσωση της Ελλάδας, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης” και δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος της Ευρώπης, γίνεται μέρος της λύσης.

“Έχουμε την θέληση, αλλά και την δύναμη, να λέμε όχι στις φυγόκεντρες δυνάμεις, που προτάσσουν την εθνική περιχαράκωση, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό ως απάντηση στις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης”, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

“Όχι στις φωνές της μισαλλοδοξίας που επιδιώκουν, μάλιστα, να διαδραματίσουν ενισχυμένο ρόλο στις επικείμενες ευρωεκλογές. Τονίζουμε λοιπόν, μαζί με την Καγκελάριο, ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην Ευρώπη σήμερα”, επισήμανε και πρόσθεσε:

“Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με την Καγκελάριο για αυτούς τους κινδύνους. Επεσήμανα τον ρόλο που κατά τη γνώμη μου παίζουν οι κυρίαρχες οικονομικές πολιτικές, στη διόγκωση του ακροδεξιού και αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού. Και την ανάγκη να απαντηθεί η πρόκληση αυτή με την οικοδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης και μιας νέας αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη.

Οι πολίτες αυτής της ηπείρου, σε όποια γωνιά της και αν ζουν, να ορθώσουν το δημοκρατικό ανάστημά τους ενάντια στις δυνάμεις εκείνες που, με νέο προσωπείο, προσπαθούν να γυρίσουν το ρολόι της Ιστορίας πίσω, στη σκοτεινή Ευρώπη του μίσους και του φόβου”.

Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη ωστόσο τόνισε τη σημασία που έχει ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο στη περιοχή του Αιγαίου από τη γειτονική χώρα. “Θα πρέπει όλοι να τηρούν το διεθνές δίκαιο καθώς η Κυπριακή Δημoκρατία προχωρά σε εξορύξεις”.

ΔΕΘ 2020: ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα Καγκελάριος συμφώνησαν να είναι η Γερμανία η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2020, είπε ο κ. Τσίπρας.

Στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ – Συνάντηση με Τσίπρα στο Μαξίμου

Keywords
μερκελ, ελλαδα, τσιπρας, διαδηλωσεις, νεα δημοκρατια, deutsche welle, αλέξης τσίπρας, νατο, λύση, νέα, σκοπια, ΠΓΔΜ, εκκρεμότητες, ειλικρίνεια, ΔΕΘ, γερμανια, θεσσαλονικη, αθηνα, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, εκλογες 2014, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, το θεμα, βερολινο, βημα, γερμανια, γνωμη, γωνια, δημοκρατια, δουλεια, εθνικη, θεμα, οικονομια, πλαισιο, αγωνια, ανγκελα μερκελ, αφιξεις, βορεια, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γλωσσα, δανειο, δεδομενο, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, εγχειρημα, ευκαιρια, ειλικρίνεια, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκκρεμότητες, ελπιδα, επενδυσεις, επιτυχια, ερχεται, ευρωπη, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, κυβερνηση, λύση, λογο, μακεδονια, μαξιμου, μπορειτε, νατο, οφελος, προβληματα, προγραμματα, ρολοι, ρολο, σεβασμος, συγχαρητηρια, σχεδια, τρια, φυσικα, φορα, αγορες, deutsche welle, ενωση, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, μπροστα, πληγες, ποδια, θελω να
Τυχαία Θέματα