Μέρκελ: Δυνατή η συμφωνία με την Ελλάδα αν δείξει θέληση για μεταρρυθμίσεις – Κριτική στην Αθήνα

German Chancellor Angela Merkel gives her government statement on the recent G8 and the upcoming EU Summit at the Bundestag in Berlin, Germany, 27 June 2013. Photo: Tim Brakemeier

Η συμφωνία με την Ελλάδα

είναι ακόμα δυνατή υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, τόνισε η Καγκελάριος της Γερμανία, Άγγελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Bundestag ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 25-26 Ιουνίου.

Η Μέρκελ ξεκαθάρισε εκ νέου ότι στόχος της Γερμανίας είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δυστυχώς, ξανά και ξανά κάποιες απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναβάλλονταν. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι όμως μόνο προϋπόθεση ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς το δεύτερο πρόγραμμα, είναι και προϋπόθεση ώστε να δείξει βιώσιμα αποτελέσματα η βοήθεια για την αυτοβοήθεια. Στην Νομισματική Ένωση πηγαίνουν χέρι-χέρι η αλληλεγγύη με την ίδια ευθύνη.

Σε αυτό το πνεύμα οι υπουργοί Οικονομικών στις συμφώνησαν στις 20 Φεβρουαρίου με την ελληνική κυβέρνηση σε μια βάση για την περαιτέρω δουλειά.

Αυτή η συμφωνία θα επέτρεπε στην ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος και στη βάση των όρων του, να θέσουν τις δικές τους προτεραιότητες. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε με αυτή τη συμφωνία σε ευρείες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτές τώρα πρέπει αποφασιστικά να προχωρήσουν και οι τρεις θεσμοί πρέπει αυτό να το επικυρώσουν. Στην ίδια συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση επαναβεβαιώνει την ?ξεκάθαρη συγκατάθεσή της στην πλήρη και έγκαιρη εκπλήρωση των οικονομικών της υποχρεώσεων έναντι των δανειστών της, τόνισε η Μέρκελ.

«Παραμένω πεπεισμένη ότι, όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει δρόμος. Εάν οι πολιτικά υπεύθυνοι στην Ελλάδα επιδείξουν αυτή την πολιτική βούληση, τότε μια συμφωνία με τους τρεις θεσμούς είναι ακόμη εφικτή. Αυτή θα ήταν η απαραίτητη βάση για τις μετέπειτα αποφάσεις στο Εurogroup και στην γερμανική Βουλή», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ και επανέλαβε ότι η αλληλεγγύη πηγαίνει χέρι-χέρι με την ίδια ευθύνη και τις ίδιες προσπάθειες. «Ήταν και είναι σωστό και απαραίτητο ότι όλα τα βήματα – και για την κατάσταση στην Ελλάδα – πάντα τα σκεφτόμασταν πολύ προσεκτικά και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο», τόνισε.

«Στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια δόθηκε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που χρειάστηκε βοήθεια. Σε αυτό πάντα ίσχυε η αρχή ?βοήθεια με αντάλλαγμα την ίδια προσπάθεια’. Διαφορετικά από ό,τι στην Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματά τους βοήθειας και στέκονται και πάλι στα δικά τους πόδια. Και η Κύπρος είναι σε καλό δρόμο. Και η Ελλάδα ήταν σε καλό δρόμο, αλλά όχι πλέον», σημείωσε η Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι αυτές οι χώρες αξιοποίησαν την ευκαιρία τους.

«Μέσω οδυνηρών μεταρρυθμίσεων έθεσαν τη βάση για νέα ανάπτυξη, νέα ανταγωνιστικότητα και νέες θέσεις εργασίας, ακόμη και όταν ο δρόμος ως εκεί δεν ήταν εύκολος. Και οι χώρες αυτές έχουν ακόμη και σήμερα να παλέψουν με τις συνέπειες της απαραίτητης προσαρμογής», ανέφερε, ενώ, ειδικά για την Ελλάδα τόνισε ότι ήταν ήδη σε έναν καλό δρόμο, αλλά βεβαίως ( ο δρόμος) δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Η Ευρώπη είναι πλέον πιο ισχυρή και μπορεί αν αντιμετωπίσει καλύτερα την ελληνική κρίση, επεσήμανε η Καγκελάριος της Γερμανίας. Η Ελλάδα βρισκόταν σε καλό δρόμο, ο οποίος δεν συνεχίστηκε και σταμάτησε σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, σημείωσε η Merkel ενώπιον των Γερμανών βουλευτών, ενώ έκανε λόγο για πρωτοφανή αλληλεγγύη της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα