Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης από φέτος, κατάργηση το 2021 -Μεγάλη μείωση ασφαλιστικών εισφορών αντί για μειώσεις φόρου εταιρειών

Η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από εφέτος, με προοπτική πλήρους κατάργησής της το 2021, και η ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (αντί για την νέα μείωση του φόρου των επιχειρήσεων) φαίνεται πως είναι προτεραιότητες για την κυβέρνηση, με βάση αυτά που είπε χθες στη συνέντευξή του στον Alpha

ο Πρωθυπουργός. Είναι σαφές ότι ο κ.Μητσοτάκης επιμένει στην προεκλογική του δέσμευση για ελάφρυνση των μισθωτών που ανήκουν στη μεσαία τάξη και πλήρωσαν σκληρά την επιδοματική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι θα υπάρξει φέτος πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ( επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ) την οποία χαρακτήρισε «εν πολλοίς άδικο φόρο, έτσι όπως έχει διαρθρωθεί», καθώς, όπως είπε, «επιβαρύνει υπερβολικά τη μεσαία τάξη και τα υψηλότερα εισοδήματα».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε  για πλήρη κατάργηση της εισφοράς το 2021, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από την προεκλογική του δέσμευση:  «Πιστεύω ότι μπορούμε και εντός του 2021 να καταργηθεί πλήρως, εφόσον η οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει τόσο καλά όσο πιστεύουμε ότι θα πάει».

ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Ο υφιστάμενος σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη μείωσή τους κατά 0,9% από τον Ιούλιο 2020 και τη συνολική μείωσή τους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε μια τετραετία (από 41% το 2020 σε 36% το 2023).

Με βάση τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη, φαίνεται πως αντί για την νέα μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% για τα φετινά κέρδη τους, η κυβέρνηση θα επιλέξει  τη γρηγορότερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που ελαφρύνει τους εργαζόμενους αλλά και όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως αν έχουν κέρδη ή όχι.
«Η φορολόγηση στη μισθωτή εργασία παραμένει αναλογικά υψηλή. Θα ζυγίσουμε εάν χρειάζεται η πρόσθετη μείωση φόρου στις επιχειρήσεις από το 24% στο 20% και, αν κρίνουμε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο για να μειώσουμε ακόμα πιο επιθετικά τη φορολόγηση στην εργασία, ενδεχομένως να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

 «Η δυνατότητα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα προκύψει από την απόδοση της οικονομίας και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, την οποία είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα