Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα – Όνομα, αλυτρωτισμός, συλλαλητήρια

Το σημερινό πρωτοσέλιδο σκίτσο της πολιτικής – σατυρικής εφημερίδας “Ποντίκι” καθρεφτίζει μια μεγάλη αλήθεια στην περιραίουσα ατμόσφαιρα γύρω από το Σκοπιανό: Μία γοργόνα διερωτάται: “Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος με 400 ευρώ το μήνα;”

Και πολλά είναι τα 400 ευρώ που λέει η γοργόνα, όχι μόνο στα γειτονικά Σκόπια, αλλά και στην χρεοκοπημένη Ελλάδα, όπου δεκάδες χιλιάδες νέοι δουλεύουν

με πολύ λιγότερα το μήνα.

Κάποιοι από εσάς, θα θεωρήσετε πως η σύνδεση της οικονομικής αθλιότητας (περί αθλιότητας πρόκειται) με το μείζον εθνικό θέμα, είναι …λαικισμός που έρχεται να καλύψει μια μεγάλη εθνική υποχώρηση ως προς το όνομα του γειτονικού κρατιδίου. “Η Ελλάς και οι Έλληνες”, θα πουν πολλοί εκ δεξιών, “δεν παραδίδουν την Μακεδονία, κι ας τρώνε ψωμί κι εληές εις τον αιώνα τον άπαντα”. Μεγάλη κουβέντα και πριν ειπωθεί, καλό είναι να ερωτηθούν και οι νέοι των 18, των 20, των 25 και των 30 ετών, αν συμφωνούν.

Βρέθηκα τυχαία σε κουβέντα νέων αυτής της ηλικίας που δεν έχουν κομματικές ταμπέλες, αλλά έχουν διαβάσει ιστορία και άκουσα το εξής:“Δηλαδή εμείς θα πληρώνουμε μια ζωή το γεγονός ότι μετά τον Β’Παγκόσμιο πόλεμο οι δυτικοί μας σύμμαχοι για να μη δυσαρεστήσουν τον Τίτο που τα “έσπασε” με τη Σοβιετική Ένωση, δεν μας άφησαν να αντιδράσουμε στην αποφασή του να ονομάσει “Μακεδονία” μία περιφέρεια της τότε Γιουγκοσλαβίας; Εμείς θα πληρώσουμε το γεγονός ότι ουσιαστικά καμία αντίδραση από την Ελλάδα δεν υπήρξε για αυτή την απόφαση στις δεκαετίες του ’50, του ’60, του ’70, του ’80;…”

Αργά, πολύ αργά “ξύπνησε” το πολιτικό μας σύστημα. Και αυτό έγινε, γιατί οι ίδιοι σύμμαχοι που άφησαν τον Τίτο να κάνει ό,τι έκανε στη δεκαετία του ’40, αποφάσισαν να διαλύσουν τη Γιουγκοσλαβία στην αρχή της δεκαετίας του ’90 και μας άφησαν…κληρονομιά ένα γειτονικό κρατίδιο που απλά συνέχισε να ονομάζεται “Μακεδονία”.

Το πρόβλημα με αυτό το κρατίδιο, το 30% του πληθυσμού του οποίου είναι Αλβανοί, είναι πως δεν αρκέστηκε ποτέ στη χρήση του ονόματος.

Είχε και έχει ΑΛΥΤΡΩΤΙΚΕΣ βλέψεις και το λέει πεντακάθαρα του Σύνταγμά του: «Η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι εθνικό κράτος του Μακεδονικού έθνους, συνεχίζει την παράδοση του Ηλιντεν, αποτελεί νόμιμη συνέχεια της Δημοκρατίας του Κρουσόβου, είναι η κοιτίδα όλων των Μακεδόνων και έχει υποχρέωση να φροντίζει όλους τους Μακεδόνες που ζουν στις άλλες χώρες και στα εξωτερικά τμήματα της Ενιαίας Μακεδονίας».

Και η Ελλάδα έχει …Νέα Σμύρνη, αλλά ποτέ δεν κυκλοφόρησαν χάρτες, βιβλία και διακηρύξεις που να δείχνουν πως σκοπός του δήμου της Aττικής είναι… η ενοποίησή του με τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, από όπου και έλκει το όνομά του.

Συμπέρασμα: Το πρόβλημα με τους γείτονες δεν είναι το όνομα. Ούτε πρέπει να λυθεί το θέμα με το να ρίξουν ένα άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου ή να αλλάξουν όνομα δρόμοι και αεροδρόμιο στα Σκόπια, όπως υποσχέθηκε ο Ζόραν Ζάεφ στον Α.Τσίπρα. Το πρόβλημα είναι το Σύνταγμα, τα βιβλία, οι χάρτες, ο ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΣ.

Και όσο δίκιο έχουν οι νέοι που λένε “εμείς τι φταίμε” και η κυβέρνηση που λέει να πάμε σε σύνθετη ονομασία, πιεζόμενη εμφανέστατα από το ΝΑΤΟ και τους Συμμάχους, άλλο τόσο (και ακόμα περισσότερο) δίκιο έχουν εκείνοι που είτε πάνε, είτε δεν πάνε στα συλλαλητήρια, επιμένουν πως ο ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΣ επιβάλλεται να εκλείψει, προκειμένου η Ελλάδα να πει “ναι” στην ένταξη του γειτονικού κράτους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Είπαμε να …μην τρώμε ψωμί κι εληά στον αιώνα τον άπαντα για ένα όνομα, αλλά ο ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΣ δεν …τρώγεται με τίποτα και ποτέ.

Ώρα λοιπόν τα ελληνικά κόμματα να συμφωνήσουν σε αυτό και να το διεκδικήσουν. Βοηθούμενα (όσο και αν κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν) ΚΑΙ από τα συλλαλητήρια.

Χρήσιμη υπενθύμιση: Ο π.πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος της ΕΡΕ, είχε αποκαλύψει στη Βουλή, όντας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη δεκαετία του ’70, ότι το “βυθίσατε το ‘Χώρα'” που είχε πει ο Α,Παπανδρέου όταν το τουρκικό σκάφος είχε βγει για έρευνες στο Αιγαίο σε ελληνικά χωρικά ύδατα, ήταν σε πλήρη συννενόηση με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, προκειμένου αυτός να διευκολυνθεί στις σκληρές τότε διαπραγματεύσεις με τους “συμμάχους” στην κρίσιμη εποχή της ελληνοτουρκικής διένεξης…

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα